Vodič za brucoše

Šokirani i splitski studenti: S lažnog profila tražili mail adrese da im pošalju nešto važno o ministru Barišiću

MojFaks | Akademska četvrt, 19.01.2017.Šokirani i splitski studenti: S lažnog profila tražili mail adrese da im pošalju nešto važno o ministru Barišiću

Nakon objave članka o skandaloznom sakupljanju privatnih e-mail adresa na koje su dvije studentice slale pismo potpore ministru Barišiću, javila se kolegica sa splitskog Sveučilišta jednako nezadovoljna netransparentnim načinom prikupljanja podataka.

Početkom tjedna u javnost je dospjelo pismo podrške ministru Pavi Barišiću, napisano od strane nekolicine studenata s osječkog i splitskog Sveučilišta. Sporan u cijeloj priči upravo je način na koji su došli do e-mail adresa na koje su slali 'lančani mail'.


Podrška ministru Barišiću prije nekoliko dana stigla je od studenata sa splitskog i osječkog Sveučilišta koji u pismu navode ministrove zasluge kada je o tim fakultetima riječ, a kako bi se, na svoj način, obračunali s optužbama za plagiranje koje su upućene ovom ministru.


Premda studenti ne navode konkretne plodove rada profesora Barišića nego ukratko spominju njegovo održavanje nastave i konzultacija, sporan je i način prikupljanja e-mail adresa na koje je stigao lančani e-mail.


...Skandal iza pisma potpore Barišiću: Lančana poruka stizala na privatne adrese...


Naš sugovornik, bivši student s osječke Kulturologije, F.O., rekao nam je da se radi o lančanoj poruci koja sadrži unaprijed generiran sadržaj za kopiranje i povratno slanje kako bi osoba koja je primila e-mail potvrdila da daje potporu.


Sadržaj tog e-maila glasio je: "Suglasna/an sam sa sadržajem pisma podrške prof. dr. sc. Pavi Barišiću i supotpisujem ga, ime i prezime, sastavnica sveučilišta, sveučilište i akademska godina u kojoj ste upisali studij".


Budući da je Pavo Barišić držao 19 kolegija na četiri domaća sveučilišta, u ovoj akciji sudjelovali su i studenti iz Splita kojima je predavao. O "splitskoj strani priče" izvijestila nas je studentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu (podaci poznati redakciji) koja kaže da je i ona dobila e-mail istog sadržaja.foto: Screenshot maila koji je stigao na e-mail adrese studenata/privatna arhiva


K tome, studentica kaže da je na Facebook grupi studenata splitskog Filozofskog fakulteta objavljena objava s lažnog profila (Bopi Buttenport, koliko se može sjetiti) u kojoj se tražilo "bivše i sadašnje studente filozofije da napišu svoje e-maile u komentar kako bi im se poslao važan e-mail u vezi ministra Barišića".


"Ne znam koliko je ljudi ostavilo e-mail adresu u komentaru, ali kada sam sada pokušala pronaći tu istu objavu, uklonjena je. Vjerojatno zbog vašeg članka", rekla nam je studentica.


...Danas ministar, a nekad profesor: Što studenti misle o Pavi Barišiću kao predavaču?...


Kolegica koja nam se javila nije bila jedina koja je imala komentar na ovakav način prikupljanja e-mail adresa i slanja pisma kojeg većina njih nije željela poduprijeti niti uopće zaprimiti (podsjetimo, pismo je potpisalo samo 68 studenata).


...Skandalozna izjava o kojoj svi pričaju: Jokić, Silobrčić i Dauenhauer za MojFaks komentiraju izjavu državnog tajnika za obrazovanje...


"Jedna kolegica s prve godine i troje kolega s druge godine studija filozofije rekli su da nigdje nisu napisali svoju e-mail adresu u svrhu da im se pošalje taj e-mail. Općenito o samom slučaju nemaju neko posebno mišljenje jer smo u Hrvatskoj naviknuli na takve stvari", kazala nam je sugovornica.


Studentica iz Splita o ovoj je temi razgovarala s još nekoliko kolega koji ne studiraju na filozofiji i kaže da su "jednako šokirani takvim neakademskim ponašanjem ministra obrazovanja".


Ivana Petrić

foto:pavobarisic.eu


Pavo Barišićpismo potporeFilozofski fakultetOsijekSplite-mail adrese


Prati nas na Instagramu!