Vodič za brucoše

Neka se tvoje nezadovoljstvo poreznim haračem čuje: evo što možeš napraviti već sad

MojFaks | Akademska četvrt, 05.01.2017.Neka se tvoje nezadovoljstvo poreznim haračem čuje: evo što možeš napraviti već sad

Nova godina – novi harač.

Početak nove 2017. godine studentima je donio glavobolju: po novom Pravilniku o porezu na dohodak stopom od 24% oporezivat će se prihodi viši od 15 tisuća kuna, a koje će na godišnjoj razini zaraditi studenti radeći na studentski ugovor.

Vijest o ovoj izmjeni zapalila je Internet: kako studentske medije i grupe, tako i društvene mreže i news portale. Na Twitteru rasprava između novinara, ekonomista i političara traje od ranoga jutra, a među studentima raste razočaranje, nezadovoljstvo i ljutnja.

Bojan Glavašević tako tvrdi da je Pravilnik donesen 22.12.2016. bez javne rasprave, a na snagu je stupio 2. siječnja kad je i objavljen u Narodnim novinama.Prisjetimo se...foto: Facebook

"Gdje postoji volja postoji i mogućnost, a Pravilnik kako je donesen, tako može biti donesen i novi jer nije ništa uklesano u kamen", kaže nam Glavašević na pitanje može li se ovaj Pravilnik izmijeniti. "Pitanje izmjene pravilnika bi bila minorna stvar kada bi za to postojala volja", tvdi.

"Ono što je meni zabrinjavajuće u cijeloj toj priči je zašto je taj Pravilnik donesen u tom periodu u kojem jeste, meni se čini da je to napravljeno zato da se o njemu ne bi raspravljalo. 21.12. je donesen Pravilnik, stupa na snagu s danom objave u Narodnim novinama (2.1.). Sabor je imao stanku iako je taj isti dan zasjedao Odbor za obrazovanje, ali kako nismo znali za taj pravilnik tako nismo mogli ni razgovarati o tome (birao se vijeće za znanost, o odboru za etiku, raspravljalo se o Glunčiću...) Odbor cijeli za znanost i obrazovanje je tad bio u Saboru, radili smo, a da nam je netko rekao da će ovo biti, mi bi sigurno tražili da se o tome raspravlja. Taj pravilnik ja nisam vidio u javnoj raspravi i namjerno je donesen u periodu blagdana, zapravo je ispod žita povučen", nastavlja.

Osim najava prosvjeda, studenti kreću s ofenzivom na Ministarstvo financija. Sa novootvorene mail adrese: nezadovoljnistudentikojisebore@gmail.com šalju mailove pritužbe na izmjene Pravilnika, a pokrenuta je i Peticija za njihovu izmjenu koja je u nešto više od sat vremena prikupila više od 1700 potpisa.

Učlaniti se možeš u Facebook grupu Prosvjedi - Izmjena Pravilnika o porezu na dohodak, a možete i pdoržati i komentirati objavu na Facebook stranici Vlade RH ovdje.


Osvanula i nova Facebook stranica...foto: Facebook

Osim ovo Ministarstvo, potrebno je vršiti pritisak i prema Poreznoj upravi, doznaje od jedne zaposlenice Porezne uprave studentica. Studenti apeliraju da se mailovi šalju i na sljedeće adrese:

kabinet@mfin.hr, informiranje@mfin.hr, infodok@sabor.hr, ministar@mzos.hr, glavnotajnistvo@mzos.hr, visokoorazovanje@mzos.hr, gradjani@vlada.hr, ured@predsjednica.hr.

Ako se i ti želiš piključiti, potpiši peticiju i pošalji mail na adresu Ministarstva financija. Sa svog privatnog računa možeš se ulogirati u račun Nezadovoljnistudentikojisebore@gmail.com koristeći lozinku Svistudenti1.

Hoće li se ponoviti prošlogodišnji scenarij prosvjeda kad su studenti, revoltirani kašnjenjem isplata državnih stipendija, kampirali pred zgradom Ministarstva obrazovanja ovisi isključivo o reakciji (ili izostanku iste) Ministarstva financija i njihovom komentaru na izmjene Pravilnika.

L.B./foto: arhiva@MojFaks


porezna reformaprosvjed15 tisuća kunamail adresapeticija


Prati nas na Instagramu!