Vodič za brucoše

Potpuni povratak u predavaonice: Studenti ova 2 zagrebačka fakulteta ljetni semestar započinju UŽIVO

MojFaks | Akademska četvrt, 23.02.2021., Autor: Anja Z.Pandemija koronavirusa značajno je izmijenila studentski život
Foto: Darko Ba / Mojfaks

Po dosad objavljenim informacijama, na većini fakulteta diljem Hrvatske početak ljetnog semestra proći će u online ozračju, uz najavljeni povratak u klupe u slučaju poboljšanja epidemiološke situacije. No, ima i onih koji se moraju vratiti u predavaonice.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju na početku ljetnog semestra, veliki broj hrvatskih fakulteta najavio je nastavak održavanja nastave na daljinu ili po mješovitom modelu. Međutim, vijest o potpunom povratku studenata u klupe stiže s dva zagrebačka fakulteta. Tako će se nastava uživo odvijati na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije te Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, uz propisane epidemiološke mjere.

Uživo, ali sa strogim mjerama


Studenti i profesori Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije vraćaju se u učionice, a nastava će se odvijati po propisanim pravilima. 


...Ljetni semestar stiže, a nastava? Neslužbeno: Predavanja online na još 2 zagrebačka faksa i jednom sveučilištu...


"Održavanje svih oblika nastave na svim studijima fakulteta, za sve studente, u ljetnom semestru akad. god. 2020/2021., započet će ‘klasičnim’, kontaktnim modelom prema rasporedu održavanja nastave", stoji u obavijesti  Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.

Kako kažu s tog fakulteta, ovisno o razvoju epidemiološke situacije mogu se donijeti odluke o eventualnom prelasku na druge modele održavanja nastave, mješoviti ili online. U obavijesti su propisane i posebne epidemiološke mjere za nastavu uživo. Tako studenti i zaposlenici prije dolaska na faks moraju mjeriti temperaturu, obavezno je nošenje maski te se ne smije koristiti dizalo. Nastavnicima je preporučeno držati blok sat s pauzama od 30 minuta za prozračivanje prostorija. Tijekom te pauze studenti trebaju boraviti na otvorenom, ako je vrijeme lijepo.


Prisutnost studenata na predavanjima bilježi se na posebnim evidencijskim listama, a ako se nastava čitav dan održava u istom prostoru, obvezni su sjediti na istom mjestu obilježenom rednim brojem. Okupljanja na hodnicima nisu dozvoljena, a sve prostorije u kojima se boravi redovito će se dezinficirati.

"S povišenom tjelesnom temperaturom, dišnim i/ili drugim simptomima zarazne bolesti nije dopušteno dolaziti u prostore fakulteta. U tom se slučaju treba odmah i bez odgode, putem telefona ili e-pošte, javiti nadređenoj osobi ili dekanu fakulteta (nastavnici i ostali zaposlenici), odnosno prodekanu odgovarajućeg odsjeka (studenti) i izabranom liječniku obiteljske/školske medicine radi daljnjih uputa", navodi se u obavijesti Šumarskog, a sve detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Na FFRZ-u studenti će trebati slati ispričnice


I na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti nastava u ljetnom semestru započela je uživo, počevši od jučerašnjeg ponedjeljka, dok će nastava iz izbornih predmeta započeti 1. ožujka. U odluci FFRZ-a strogo je određeno kao studenti ni zaposlenici ne smiju ulaziti u unutarnje ni vanjske prostore faksa ako su u samoizolaciji ili im je utvrđena zaraza covidom-19.

"Svi u zgradi fakulteta trebaju održavati fizičku udaljenost, voditi brigu o odgovarajućoj higijeni te ispravno nositi zaštitne maske", stoji u obavijesti FFRZ-a.


...Online vs. mještovito? Vijesti o nastavi koja samo što nije započela stižu sa sve više fakulteta...


Studenti FFRZ-a kojima je utvrđena zaraza covidom-19 ili im je propisana samoizolacija, javljaju se referadi. Uz to, svakom profesoru kod kojega ne dolazi na nastavu iz istih razloga, student je dužan javiti se e-poštom uz prilaganje liječničke potvrde.

Na još dva fakulteta nastava po mješovitom modelu


Kineziološki fakultet u Zagrebu, također je objavio raspored predavanja za ljetni semestar, po kojem se vidi da će se nastava održavati po mješovitom modelu. Plan je da teorijski dijelovi kolegija budu organizirani na daljinu, a praktični uživo. Čitav raspored možete pronaći ovdje.

I Prirodoslovno-matematički fakultet objavio je informacije o održavanju nastave, koja će se u ljetnom semestru odvijati po mješovitom obliku.  Sva predavanja i seminari bit će organizirani online, dok će se kontaktno održati minimalno 5 termina praktične nastave obaveznih i izbornih kolegija svih studijskih programa. Dozvoljeni su terenski izlasci sa studentima koji mogu zamijeniti praktikum, ako je moguće održavati distancu među sudionicima.


Na Odsjeku za matematiku će se u slučaju povoljne epidemiološke situacije nastava za studente preddiplomskih i prve tri godine integriranog studija vjerojatno održati u hibridnom obliku, kao i u zimskom semestru, dok će nastava za studente diplomskih i zadnje dvije godine integriranog studija u cijelosti održavati na daljinu. Na geofizičkom odsjeku nastava se održava online, osim Naprednog fizičkog praktikuma 2 za koji će termin biti objavljen do kraja tjedna.


studentinastavaljetni semestarhibridna predavanjanastava na daljinu

Prati nas na Instagramu!