Vodič za brucoše

83% studenata ne želi ljeto provesti na faksu: 'Koja je onda svrha online nastave?' Evo koga krive i što poručuju profesorima...

MojFaks | Akademska četvrt, 15.05.2020.83% studenata ne želi ljeto provesti na faksu: 'Koja je onda svrha online nastave?' Evo koga krive i što poručuju profesorima...

Ovaj tjedan Hrvatska je ušla u treću fazu popuštanja mjera.

Od ponedjeljka 11. svibnja dozvoljeno je održavanje praktičnih, laboratorijskih i umjetničkih vježbi uživo – uz striktno poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Peti mjesec je vrijeme kolokvija, ispita i praktične nastave, a zbog pandemije koronavirusa sa Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo savjetuju da se ljetni semestar završi online predavanjima i online provođenjem ispita. 

...Nejasan raspored, kolizije, previše zadaće... Više od 3 tisuće studenata ocijenilo online nastavu: Slažete li se s njima?...


Kada je riječ o organiziranosti online nastave, studenti su već nakon prvih tjedana imali primjedbe na nejasan raspored i preklapanje pojedinih predavanja, velike količine zadaća koje dobivaju istovremeno za više predmeta što se nepovoljno održava na vrijeme učenja i pripremu ispita, te kritizirali profesore koji samo objavljuju prezentacije.

Potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka dodatno je otežao situaciju na pojedinim fakultetima te onemogućio povratak studenata i profesora u fakultetske prostorije do daljnjega (na Pravu i Medicini, na primjer), a studenti fakulteta koji moraju obaviti praktični dio nastave do nedavno nisu imali informacije kako će se to odvijati. 

Sada studente hrvatskih fakultete muči nešto drugo – hoće li imati nadoknade u ljetnim mjesecima i hoće li se termini ispita mijenjati? Zasad je sigurno samo to da će ljetni semestar završiti drugačije nego prije pandemije.

...KAKO ĆE ZAVRŠITI SEMESTAR? Studenti devastiranog zagrebačkog faksa bijesni: 'Nemamo nastavu, ne znamo kako ćemo polagati ispite...'...


Pojedini fakulteti već objavili promjene nastavnog plana 


Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku je 8. svibnja 2020. godine donio odluku o izmjeni i dopuni odluke o nastavnom kalendaru za akademsku godinu 2019/2020. Prema novim izmjenama, nastava u ljetnom semestru umjesto do 5. lipnja održavat će se do 26. lipnja uz iznimku Medicinskog fakulteta na kojemu će se vježbe provoditi čak do 1. srpnja. Izmjenom nastavnog kalendara, pomaknuti su i ljetni i jesenski ispitni rok. Ljetni ispitni rok trajat će od 1. lipnja do 1. kolovoza, a jesenski od 24. kolovoza do 30. rujna.

Dekan Medicinskog fakulteta, Marijan Klarica u emisiji RTL Danas prije dvadeset dana dotakao se odrađivanja nastave i nadoknade praktičnih dijelova ispita tijekom cijeloga ljeta. Prodekan za diplomsku nastavu na integriranom studiju medicine u Zagrebu, Sven Seiwerth u današnjem razgovoru za RTL.hr najavio je početak kliničkih vježbi 1.6., te istakao da katedre razrađuju planove nadoknade. 

Dekan zagrebačkog KIF-a, Tomislav Krističević, u svome obraćanju studentima sredinom travnja spomenuo je jednaku opciju: produljenje nastave tijekom ljetnih mjeseci s ciljem rješavanja zaostataka, posebice što se praktične nastave tiče. 

...Dekan zagrebačkog fakulteta obratio se studentima: 'Nemojte maštati o bezuvjetnom upisu godine'...


U emisiji Sveučilišni Zagreb, 8. travnja gostovali su dekani pojedinih zagrebačkih fakulteta i razgovarali o šteti na pojedinim sastavnicama sveučilišta. Dekan Akademije likovnih umjetnosti izv. prof. art. Tomislav Buntak, također je već tada najavio moguće produženje ljetnog roka. 

"Mi očekujemo da bi do lipnja mogla završiti situacija s koronom. U tom slučaju, mi ćemo organizirati provođenje nastave, posebno umjetničke u lipnju, srpnju, i djelomično u osmom mjesecu i u rujnu. Pa tako ćemo pokušati nadoknaditi ove zaostatke, posebno u ovom umjetničkom procesu stvaranja", kazao je Buntak.

Koja je svrha onlina nastave ako se njome ništa nije postiglo?


Nakon najava i objava pojedinih fakulteta o radnom ljetu, sproveli smo anketu među studentima. Na pitanje "Podržavate li održavanje nastave tijekom ljetnih mjeseci?" odgovorilo nam je 1005 studenata, od čega njih 83% ne podržava ovakav oblik nadoknađivanja nastave. Za samo 168 studenata (17%) nastava tijekom ljeta je dobra odluka. 


foto: MojFaks.com

"Koja je svrha online nastave ako se ništa nije napravilo i svi će morati na faks na ljeto?", komentirao je jedan student naše anketno pitanje.

Studentica Fakulteta političkih znanosti smatra da je online nastava ukazala na nesposobnost pojedinih profesora. "Zbog njihove nesposobnosti ne mislim živjeti na rubu egzistencije. Ako će mi platiti ono što sam trebala zaraditi za vrijeme ljeta (uzmemo li prosjek prošlih godina npr.), može. S obzirom na to da neće, neću ni ja predavanja ljeti", njena je poruka.

"Tko vas je*e, imate online materijale..."

 
Jedan student FER-a, govori nam da je online nastava neizvediva, jer dio profesora radi posao – dok drugi dio ne.


"Pola profesora se stvarno zalaže da nešto nauče studente i da nastava bude uspješno izvedena te se trude prilagoditi nastavu dok ostala polovica ako ne i veći dio je ovo dozivalo kao godišnji odmor i reklo ciloj generaciji 'tko vas je*e, imate online materijale, za ispit se čujemo', a onda se nikad ne jave. A to da je većina ljudi navikla da bolje uči i produktivnija je na faksu neću ni komentirati jer malo tko može kući učiti. Ja osobno imam dobre uvjete za učiti kući, ali velika većina studenata nema. Generalno nemam savršenog rješenja, al' velika većina profesora se ne trudi prilagoditi i time ne zakidaju faks ili firmu nego buduće radnike u zemlji koji ovise o faksu. A što se tiče maturanta, bog neka im pomogne ako žele na fakultete di im tribaju prirodne znanosti, jer me strah da će iz ovoga oni najviše ispaštati te da ćemo imati zakinutu generaciju koji se neće lipo provesti na faksu ako uopće upadnu", još je jedan od komentara studenata. 

Pojedini studenti osvrnuli su se i na po njima nelogičnosti s popuštanjem mjera te se pitaju ako 50 osoba može sjediti u kafiću, zašto ne može njih 40-ak na predavanjima.

Neizvjesnost od početka ljetnog semestra prati studente. Prilagodba na online nastavu, zatim nesigurnost o tome kako će izgledati online provjere znanja, hoće li se semestar završiti kao što je započeo ili će se vratiti u učionice, samo su neka od pitanja koja su se javljala s početkom ovog semestra.

Sada je izvjesno da povratka za većinu studenata nema, a produžetak ljeta za sve veći broj studenata postaje stvarnost.

Anja Zulić
foto: MojFaks


studentiljetni semestarispitinadoknadakoronavirusakademska godina 2019./2020. ljeto 2020.