Vodič za brucoše

Slučajno načuli kako ih je 'počastila': Studenti bojkotiraju profu koja ih je nazvala NEVJEROJATNIM izrazom

MojFaks | Akademska četvrt, 08.01.2021., Autor: Anja Z.Nastava se vraća u online svijet.
Foto: lucaslaw_ via Unsplash

Prethodnu akademsku godinu obilježilo je održavanje nastave na daljinu diljem svijeta. Ono što je samo godinu dana ranije bio scenarij koji se rijetko viđa – postao je svakodnevica i za studente i profesore na Balkanu.

Od početnog entuzijazma što ne moramo fizički odlaziti na predavanja i nade da ćemo tako uštedjeti na vremenu i biti produktivniji, mjeseci održavanja online nastave pokazali su nam i svoju drugu stranu. Nedovoljan angažman profesora, nejasnoće u radu, dodatni stres prilikom polaganja ispita zbog kamera, da nabrojimo samo neke probleme s kojima se ova generacija studenata susrela u proteklih skoro pa godinu dana. S obzirom da pohađanje predavanja putem Zooma, Google Meeta ili neke druge online platform uključuje i potrebu aktivne kamere i zvuka, gafovi su lakše no ikada postali viralni, kako oni profesorski, tako i studentski. Dok su neki humorističnog karaktera, pojedini su i više nego zabrinjavajući


...Teams, Zoom i Skype 'sisaju' život iz tebe? Uz ovih 5 savjeta predahni od tehnologije...


Na Facebook stranici "Borba za studentska prava", pojavilo se priopćenje za javnost o nemilom i ponižavajućem događaju koji se odvio na predavanju u prostorijama Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Priopćenje prenosimo u cijelosti:


Studenti "kerovi"


"Naime, studenti pete godine Farmaceutskog fakulteta slušaju predmet pod nazivom 'Klinička farmacija'. S obzirom na to da je naša odgovorna profesorica na bolovanju, Farmaceutski fakultet je za potrebe realizacije nastave u ovom semestru angažirao profesoricu s Univerziteta u Tuzli, doc.dr. Edisu Trumić. S profesoricom Edisom smo prvi susret imali 06.01.2021. godine, kada je održano prvo predavanje. Na spomenutom predavanju smo s profesoricom pokušali dogovoriti o načinu izvođenja nastave, načinu polaganja ispita i slično.To nažalost nismo uspjeli s obzirom na to da je, na molbu studenta prodekana da se u dogovoru pridržavamo zakonskih odredbi i silabusa, profesorica na prilično neugodan način odlučila zaustaviti diskusiju i nastaviti s predavanjem. Iako smo bili iznenađeni načinom na koji je taj razgovor tekao, ove nesuglasice bismo eventualno i riješili, ali je uslijedilo nešto čime smo zaista ostali šokirani


...'Dosta je ovog cirkusa!' Studenti PETICIJOM traže povratak na fakultete najesen...


U tijeku prve pauze, profesorica se udaljila od svog računara, međutim mikrofon je ostao upaljen i svi studenti su bili svjedoci razgovora koji je uslijedio između profesorice i gospodina koji je bio u prostoriji prisutan. U toku tog razgovora smo mi kao studenti nazivani "kerovima" i o nama se govorilo koristeći i druge pogrdne fraze koje je jako teško spomenuti bez vulgarnosti.


...Još 3 fakulteta nastavljaju s online nastavom: Ispiti i kolokviji mogu uživo, ali uz stroge mjere...


Izostala reakcija Fakulteta


Ovo predavanje je održano online, putem Google Meet platforme te smo pri samom ulasku na predavanje dobili obavijest da se predavanje snima (kao i veliki broj ostalih predavanja koja mi imamo, što je studentima u redu). Shodno tome, profesorica bi trebala posjedovati snimak koji svjedoči svemu navedenom, ali to možemo svakako posvjedočiti i svi mi studenti. O svemu ovome smo obavijestili fakultet isti dan, pri čemu smo izrazili svoj stav da odbijamo bilo kakvu dalju suradnju s profesorom koji o nama kao studentima na ovakav način razgovara, međutim još uvijek nikakav odgovor nismo dobili.

Silno smo razočarani svime što smo imali priliku da čujemo, a dodatno i nedostatkom reakcije našeg Fakulteta. Smatramo da ovakve riječi i ponašanje ne priliče sveučilišnom profesoru i da će ovo ostaviti trajne posljedice na ugled istog. Studenti smo pete godine i u vrlo kratkom roku ćemo postati kolege našim profesorima, pa je time ovaj čin dodatno poražavajući. Ovim putem molimo sve nadležne institucije da hitno djeluju po ovom pitanju i da svojim djelovanjem zaštite dignitet studenata. Također očekujemo podršku svih studentskih organizacija i studenata, obzirom da je ovo ponižavanje svih nas.foto: Screenshot Borba za studentska prava @Facebook


Mi imamo usuglašen stav, a to je da nećemo dozvoliti da nam predaje, a u konačnici ispituje i daje potpis u indexu profesorica koja na ovaj način o nama govori. Ovaj fakultet smo upisali u nadi da ćemo postati akademski građani, a ne "kerovi", i odlučni smo u namjeri da ne dopustimo nikome da nas u to pretvori!!”, navodi se u priopćenju


Ispit iz etičkog kodeksa


Ispod objavljenog posta na Facebooku, mnogi studenti izrazili su podršku kolegama s Farmaceutskog fakulteta: "Treba prilikom stupanja u profesorski angažman uvesti da se položi ispit iz etičkog kodeksa i normi ponašanja koji su zakonom propisani u obrazovnom sustavu", napisala je jedna studentica. Drugi pak savjetuju da ne odustanu i nastave prijavljivati profesoricu nadležnim tijelima.

"Ako fakultet ne reagira, uputite se UNSA, ako neće ni oni, uputite se Ministarstvu obrazovanja KS, ako neće ni oni, onda ima Ministarstvo visokog obrazovanja Federacije, onda obdusmeni za ljudska prava. Dosta je više njihovog bahaćenja i iživljavanja nad studentima. Vrijeme je za promjene! A dotičnu prijaviti za takvo ponašanje i matičnom fakultetu te ostalim institucijama s kojim posluje", savjetuje jedna studentica.


online predavanjaprofesoricastudentigafuvredastudenti kerovi


Prati nas na Instagramu!