Vodič za brucoše

U Zagrebu ove jeseni stotinjak brucoša MANJE: Na popularnom fakultetu veliko rezanje kvote

MojFaks | Akademska četvrt, 21.05.2021., Autor: Vanessa K.Ma piši 2!
Foto: V.K., MojFaks

U novu akademsku godinu na zagrebačko Sveučilište moći se se upisati 14.097 novih studenata, za razliku od prethode 2020. godine kada je upisivalo stotinjak brucoša više.

Sveučilište u Zagrebu jučer je na svojim službenim stranicama objavilo Tekst natječaja za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija za akademsku godinu 2020./2021.

 

Senat Sveučilišta u Zagrebu je na redovnoj sjednici održanoj početkom ovog tjedna donio Odluku o upisnim kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u ak. god. 2021./2022.


Manje brucoša ove jeseni


Ove godine na zagrebačko sveučilište dolazi 14.097 novih studenata, što je za nešto manje od 100-tinjak brucoša manje nego prošle akademske godine. Od ukupne kvote, 11.571 mjesto popunit će redovni studenti, za izvanredne je namijenjeno 2.088 mjesta, 438 mjesta je za stran studente dok je 193 namijenjeno za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


Na neke najpopularnije fakultete i smjerove ove godine su smanjili kvote, pa je tako Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet smanjio svoji kvotu za čak 100 mjesta, Fakultet Hrvatskih studija povećao na 333, za razliku od prošle godine kada se upisivalo 20 studenata manje.


Sveučilište u Zagrebu je sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH potpisalo Sporazum kojim je predviđeno poticanje donošenja upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske, stoga je Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio posebnu kvotu za ove kandidate te će sastavnice provoditi razredbene postupke za njih po posebno utvrđenim uvjetima upisa (navedeno u Posebnom dijelu Natječaja), kako stoji u njihovoj obavijesti.

Predviđene posebne upisne kvote odnose na dvije kategorije: na pripadnike hrvatske manjine u europskim državama (u Republici Austriji, Republici Srbiji, Republici Sloveniji, Slovačkoj Republici, Rumunjskoj, Republici Makedoniji, Mađarskoj, Talijanskoj Republici, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Republici Kosovo i Republici Bugarskoj) i na Hrvate iseljenike u prekomorskim i europskim državama i njihove potomke. 


Dodatno, u navedenoj upisnoj kvoti moći će se upisati samo oni kandidati koji uz definirane uvjete upisa, u ak. god. 2021./2022. prvi puta upisuju prvu godinu studija. 


Cijeli Tekst natječaja, uvijete upisa i bodove može provjeriti ovdje, dok se tablica s upisnim kvotama nalazi ovdje.


Navedeni broj upisnih mjesta na dvopredmetnim studijima zapravo je dvostruki broj studenata jer upisani studenti ostvaruju na jednom dvopredmetnom studiju samo pola ukupnog studija.


Sveučilište u Zagrebuupisne kvotepostani studentlogopedijaupisiupisi 2021smanjivanje kvotaERFHS


Prati nas na Instagramu!