Vodič za brucoše

Sveučilište podržalo studente: Je li odzvonilo naplaćivanju dokumenata na faksu?

MojFaks | Akademska četvrt, 02.05.2018.Sveučilište podržalo studente: Je li odzvonilo naplaćivanju dokumenata na faksu?

U travnju je studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu, Barbara Šimić, zamolila zagrebačke studente da joj pošalju informacije o tome koliko im fakultet naplaćuje dokumente. Riječ je o tome da studenti moraju plaćati molbe, prijepis ocjena i druge sliče dokumente i dopisuje i to u rasponu od 30 do 40 kuna, a time fakulteti zapravo krše zakon.

Nakon što je skupila dosta informacija o tome koliko se studentima na fakultetima, koji su sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, studentska pravobraniteljica Barbara Šimić, poslala je dopis samom Sveučilištu. U travnju je obavijestila studente da je naplaćivanje protuzakonito i organizirala akciju "Stop naplati dokumenata" na što se odazvalo dosta studenata.


Izvor: Facebook@Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu

Naplaćivanjem dokumenata na fakultetima poput molbi, žalbi, prijepisa ocjena ili dopisa oni krše Zakon o upravnim pristojbama, odnosno čl. 9 pa u točki 21 zakona stoji: "Pristojbe se ne plaćaju na sljedeće: pismena i radnje u svezi redovitim školovanjem učenika i studenata, osim pristojbi za svjedodžbu nakon završenog školovanja ili diplome".

Akcija će trajati sve dok posljednji fakultet u sklopu Sveučilišta u Zagrebu ne ukine plaćanje dokumenata


Sada pravobraniteljica ima novosti za studente, a one idu u optimističnom smjeru, odnosno u smjeru da studenti više neće morati plaćati navedene dokumente.

"Drage kolegice i kolege,
jako me veseli što Vas mogu obavijestiti kako je dopis koji sam uputila Sveučilište u Zagrebu proslijeđen svim sastavnicama Sveučilišta s uputom da se nezakonito naplaćivanje dokumenata što prije ukine. Drago mi je što je Sveučilište podržalo ovu akciju i što je njihova reakcija stigla vrlo brzo."
, napisala je na službenoj Facebook stranici studentskog pravobranitelja te priložila svoj dopis.Studentska pravobraniteljica zahvaljuje se svim studentima koji su sudjelovali u njenoj akciji koja će trajati sve dok i posljednja sastavnica Sveučilišta u Zagrebu ne ukine plaćanje dokumenata.


...Naplaćivanje molbi na fakultetima je kršenje zakona: Uključi se u akciju 'Stop naplati dokumenata'...


...U slučaju nepravde zovite nju: Studentska pravobraniteljica može vam spasiti godinu i budućnost...


Ivana Petrić
foto: Darko Ba (arhiva MojFaks)/kunalipa.com/Pixlr


dokumentistudentska pravobraniteljicanaplaćivanjestudentimolbežalbedopisikršenje zakona


Prati nas na Instagramu!