L.B. u Akademska četvrt

Ove godine puno manje STEM stipendija, ali nose i do 600 eura mjesečno!

Svake godine, donosi se odluka o broju STEM stipendija koje će se dodijeliti studentima. Ove godine, brojka je mnogo manja no prošle.

30. rujna 2022 14:29
Stipendija koja vam svakog mjeseca nosi lijepu svotu na račun...

Stipendija koja vam svakog mjeseca nosi lijepu svotu na račun... Foto: Kamil Zajaczkowski via Shutterstock

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja donijeli su Odluku o broju državnih stipendija u STEM područjima znanosti za akademsku godinu 2022./2023. Ono što se posebno ističe su promjene u broju i vrijednosti ove stipendije.

Osim najpopularnije državne stipendije, one socio-ekonomske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje i velik broj STEM stipendija na koje računaju studenti koji studiraju u STEM područjima znanosti.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Kako se to dijeli STEM stipendija!? Od iduće godine uvodi se jedna VAŽNA PROMJENA – oni s 'težih' fakulteta bit će zadovoljni

Iako je prošle godine broj STEM stipendija koje su se dijelile hrvatskim studentima iznosio 3400, ove godine ovaj je iznos gotovo prepolovljen i iznosi samo 1144.

Čak 600 eura za STEM nastavničke studijske programe

"U akademskoj godini 2022./2023. dodijelit će se 1.144 državne stipendije redovitim studentima hrvatskim državljanima, redovitim studentima državljanima država članica Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije te redovitim studentima koji uživaju međunarodnu i privremenu zaštitu u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, koji su upisani na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj na preddiplomske sveučilišne studije, diplomske sveučilišne studije, integrirane preddiplomske i diplomske sveučilišne studije, preddiplomske stručne studije, kratke stručne studije i specijalističke diplomske stručne studije u STEM područjima znanosti", stoji u odluci koju potpisuje ministar Radovan Fuchs, a kojoj možete pristupiti ovdje.

No, unatoč manjem broju stipendija na koje ove akademske godine mogu računati naši studenti, oni koji uspiju proći na ovom natječaju dobit će financijsku potporu veću no prošlih godina. Konkretno, umjesto 1200 kuna mjesečno, koliko je dosad nosila STEM stipendija, ove godine stipendistima će na račun svaki mjesec, tijekom devet mjeseci, sjesti čak 4520,70 kuna ili 600 eura, u slučaju STEM nastavničkih studijskih programa, odnosno 2260,35 kuna ili 300 eura, za ostale STEM studijske programe.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Već 14 godina najveće domaće sveučilište ne povećava kvote za STEM studije

Za ovu stipendiju ne postoji formalni natječaj niti prijava nego se kandidatima koji zadovoljavaju kriterije šalje elektronička obavijest na elektroničku adresu koja je evidentirana u sustavu AAI@EduHr o provjeri podataka u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr najkasnije do 5. studenoga tekuće godine, nakon čega kandidat mora potvrditi podatke i prihvatiti stipendiju. Povjerenstvo za dodjelu stipendija izrađuje i rang-listu kandidata.

Paket mjera pomoći

Podsjetimo, ove godine Vlada RH donijela je i paket mjera pomoći građanima Hrvatske, među kojima i neke namijenjene isključivo studentima.

Tako će se ove godine dodijeliti čak 12.000 umjesto 10.000 socio-ekonomskih stipendija, čiji iznos raste s dosadašnjih 1200 na 1506 kuna ili 200 eura.

vezano STEMFemme program u A1 Karijera Samo za studentice STEM fakulteta! Otkrijte super program u kompaniji u kojoj su žene liderice

Također su u saborsku proceduru upućene izmjene Zakona o porezu na dohodak koje će studentima omogućiti da razade više, bez oporezivanja njih ili roditelja. Tako će prvi porezni razred porasti s dosadašnjih 15.000 na 24.000 kuna, a drugi na 72.000 umjesto dosadašnjih 63.000 kuna.

Još vijesti