V.K. u Akademska četvrt

Već 14 godina najveće domaće sveučilište ne povećava kvote za STEM studije

Zato pak ima skoro 1000 studenata više u društvenim znanostima.

26. travnja 2022 11:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

STEM područje koje se smatra pokretačem budućnosti, na najvećem hrvatskom sveučilištu, onom zagrebačkom, nije dobilo niti jedno jedino novo upisno mjesto već 14 godina.

U ovih 14 godina, STEM područja doživjela su svoj veliki procvat, mijenjala su pogled na svijet, pa čak i sam svijet, ali broj studenata koje Sveučilište u Zagrebu upisuje isti je kao i prije stvaranja Instagrama

vezano Slika nije pronađena Postani student Sveučilište u Zagrebu smanjilo broj upisnih mjesta na 3 najveća fakulteta

Nijedno novo mjesto – već 14 godina

Uspoređivanjem tablice upisnih kvota za novu akademsku godinu 2022./2023., i onu iz 2009. godine, dolazi se do poražavajućih rezultata kako se u 14 godina niti jedno novo mjesto nije otvorilo na STEM fakultetima.

S obzirom na to koliko se svijet otada promijenio, ovi podaci pokazuju kako Sveučilište ne raspisuje upisne kvote sukladno  potrebama tržišta rada, piše Lider.

No, nije samo zagrebačko Sveučilište u problemu s manjkom visokoobrazovanih stručnjaka iz ovog sektora. U Osijeku svake godine diplomira 200-tinjak ljudi koji se mogu zaposliti u IT-u, a godišnje potrebe više su nego dvostruko veće, pišu.

vezano Slika nije pronađena Karijera Posao i prije diplome: Ovih stručnjaka u Hrvatskoj je tako malo da ih zapošljavaju čak i u srednjoj školi

Skoro 1000 mjesta više, ali u društvenim znanostima

Osim toga, loše brojke ima i varaždinski Fakultet organizacije i informatike, koji upisuje čak 130 studenata manje nego 2009. godine, pa ove godine ima 730 mjesta za nove brucoše, a toliko upisuje i zagrebački FER koji je u posljednjih 14 godina svoju upisnu kvotu podigao za 80 mjesta.

S druge strane, zagrebačko sveučilište unazad 14 godina upisuje 1085 studenata više – od kojih je 989 u području društvenih znanosti te 215 novih mjesta na fakultetima koji nisu postojali prije 14 godina, pišu.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Brucoši u panici: Pogledajte robotske pse koji su dočekali studente ispred faksa

U pregledu upisnih kvota na STEM fakultetima (PMF, FER, Kemija, FSB, Geotehnički, Metalurgija, RGN, Farmacija, Agronomija, Šumarstvo, Prehrambeno-biotehnološki, FOI i Obnovljivi izvori) rezervirano je 32,7 posto upisnih kvota, dok je prije 14 godina bio više - 35,5 posto..

izvor: lider.hr

Još vijesti