V.K. u Vijesti

Ministar Fuchs poslao inspekciju na Fakultet hrvatskih studija: Sumnja se na brojne nepravilnosti u radu

Hrvatski studiji opet su pod budnim okom javnosti, ali i resornog ministarstva, zbog nepravilnosti u radu.

5. rujna 2022 13:39
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Fakultet hrvatskih studija u posljednjih je pet godina često u fokusu javnosti zbog različitih nepravilnosti na koje su upozoravali svi: od studenata do zaposlenika.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je pokrenulo upravni nadzor u ovoj visokoškolskoj ustanovi, na inicijativu čak više institucija: Saborskog odbora za obrazovanje, Ministarstva rada, pučke pravobraniteljice i samih zaposlenika Fakulteta.

vezano Slika nije pronađena Vijesti 1. Studentski sabor rezultirao blokadom Hrvatskih studija

Kako je potvrđeno iz resornog Ministarstva za Novi list, nadzor će trajati narednih nekoliko dana, a za izradu konačnog nalaza i mišljenja trebat će neki duži period.

Fakultet hrvatskih studija često je u fokusu javnosti zbog nepravilnosti, a čak je i sam ministar Radovan Fuchs podnio prijavu državnom odvjetništvu zbog nezakonitog zapošljavanja 11 osoba na fakultetu tijekom trajanja zabrane zapošljavanja kadra.

Procijenilo se da je Fakultet napravio štetu veću od milijun kuna za državni proračun.

vezano I dalje traje spor oko Hrvatskih studija: Novi programi, novi zaposlenici, a reakreditacija na čekanju Akademska četvrt I dalje traje spor oko Hrvatskih studija: Novi programi, novi zaposlenici, a reakreditacija na čekanju

U problemima već godinama

Prije toga, pisali smo o ostavci tadašnjeg dekana, Ive Džinića koji je odstupio sa položaja dekana nakon neuspjele smjene dvoje dekana za koju nije dobio podršku Fakultetskog vijeća. Nakon što je Džinić podnio ostavku i dobio razrješenje Senata Sveučilišta u Zagrebu, dio nastavnika s HS-a protumačili su ovaj potez kao dio nepravilnosti u ustanovi jer oni tvrde da prema zakonu i Statutu Sveučilišta on može dobiti razrješenje samo preko tijela koje ga je prvotno i odabralo na tu funkciju – Fakultetsko vijeće.

vezano Fakultet hrvatskih studija Akademska četvrt Dekan Fakulteta hrvatskih studija podnio neopozivu ostavku: 'Nije moguće podržavati me, a rušiti moje prijedloge'

Podsjetimo, Hrvatski studiji su čest izvor nezadovoljstva zbog upitnog upravljanja tom ustanovom još od 2017. godine kada su Hrvatski studiji sa studijskog centra prešli i sveučilišni odjel, što je finalno rezultiralo i velikim prosvjedima studenata, a onda i štrajkom nekolicine profesora.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Sud zabranio štrajk profesora Hrvatskih studija jer ga smatra nezakonitim i neutemeljenim

Nakon toga, brojni su profesori i nastavnici napustili HS ili dobili otkaze, da bi se naknadno zaposlilo 11 novih ljudi, od kojih je dio čak i pred mirovinom, piše Novi list.

vezano Uče kako zaustaviti iseljavanje: Studenti oduševljeni novopečenim studijem - drugi misle da je beskoristan Vijesti Uče kako zaustaviti iseljavanje: Studenti oduševljeni novopečenim studijem - drugi misle da je beskoristan

HS je potom dobio novi studij demografije i iseljeništva, a finalno su dobili i status fakulteta.

izvor: novilsit.hr

Još vijesti