V.K. u Akademska četvrt

Dekan Fakulteta hrvatskih studija podnio neopozivu ostavku: 'Nije moguće podržavati me, a rušiti moje prijedloge'

Nakon što je bezuspješno tražio razjerešnje dvoje prodekana, Ivo Džinić je podnio ostavku na mjestu dekana Fakulteta.

24. svibnja 2022 12:10
Fakultet hrvatskih studija

Fakultet hrvatskih studija Foto: screenshot via Facebook@Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija već duže vrijeme prolazi kroz vrlo turbulentno razdoblje. Osim što je i dosadašnja prošlost fakulteta vrlo uzburkana, sada su ostali i bez dekana, Ive Džinića, koji je podnio neopozivu ostavku nakon samo godine dana rada na ovoj poziciji.

On je naime, s jučerašnjim datumom, 23. svibnja 2022. godine uputio pismo Senatu Sveučilišta u Zagrebu i trenutnom rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu, u kojem daje ostavku na poziciji dekana Fakulteta hrvatskih studija.

vezano Uče kako zaustaviti iseljavanje: Studenti oduševljeni novopečenim studijem - drugi misle da je beskoristan Vijesti Uče kako zaustaviti iseljavanje: Studenti oduševljeni novopečenim studijem - drugi misle da je beskoristan

Nisu razrješili dvoje prodekana, pa podnio ostavku

"Fakultetsko vijeće Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na 40. sjednici održanoj 23. svibnja 2022. nije prihvatilo moj prijedlog za razrješenjem dvoje prodekana. Njihovo razrješenje predložio sam s obzirom na protekla događanja na Fakultetu hrvatskih studija smatrajući kako više ne postoji dovoljan stupanj povjerenja da bi s prodekanicom doc. dr. sc. Lovorkom Brajković i prodekanom doc. dr. sc. Darijem Vučenovićem mogao dalje surađivati kao dekan u poslovima upravljanja Fakultetom, pa sam Fakultetskomu vijeću predložio da ih se razriješi službe", nabraja u svojoj neopozivoj ostavci razloge za istu.

Potom, dekan piše kako je još u uvodnim riječima na spomenutoj sjednici najavio, Fakultetsko vijeće je neprihvaćanjem njegovog prijedloga njemu izglasalo nepovjerenje, ali i njegovom "konceptu prevladavanja krize na Fakultetu", stoga je na licu mjesta podnio trenutnu i neopozivu ostavku, pritom je nazvavši "logičnom i moralno nužnom."

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Pročitajte emotivan ispraćaj dekana posvećen poginulim studentima: 'Proljeće započinjemo bez dvojice sinova, braće, prijatelja'

"Ovakve poruke govore da sam bezobzirni karijerist"

U nastavku pisma bivši dekan spominje nekoliko situacija koje su prethodile njegovoj ostavci, od čega navodi sastanke i sjednice koji su se održali ovaj mjesec, kada su mu sudionici na raspravi pružili podršku, no kaže kako su napomenuli kako će glasati protiv njegovih prijedloga za razrješenje prodekana.

"Nije moguće podržavati dekana, a rušiti njegove prijedloge za izbor suradnika s kojima može preuzeti odgovornost za uspješno prevladavanje krize i vođenje institucije. Osim toga takve poruke vrijeđaju moralni integritet osobe i polaze od pretpostavke da sam bezobzirni karijerist kojemu je najvažnija njegova pozicija te da sam radi ostanka na dekanskom položaju spreman podnositi kojekakva poniženja. Druga je pretpostavaka da sam neciviliziran i da sam, radi vlastitoga karijerizma, spreman kršiti civilizacijske standarde", piše sada već bivši dekan Džinić.

vezano Slika nije pronađena Laganini Osvanuo poziv na 'studentski preporod': 'Preuzmite svetu dužnost i branite djedovinu!' Uslijedili komentari sprdnje...

Džinić napominje da je odgovornost dekana predložiti kadrovske promjene kojima bi se prekinula institucionalna paraliza potencirana i pozitivnim i negativnim okolnostima u kojima se Fakultet nalazi, pa onda daje i primjere spomenutih okolnosti, a koje možete naći detaljnije na službenim stranicama Fakulteta.

Još vijesti