Anja Z u Akademska četvrt

Kako se to dijeli STEM stipendija!? Od iduće godine uvodi se jedna VAŽNA PROMJENA – oni s 'težih' fakulteta bit će zadovoljni

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagrađuje studente na studijskim programima u STEM područjima državnom stipendijom u okviru projekta kojim se potiče razvoj učinkovitih ljudskih potencijala. No, neki kriteriji dodjele razljutili su studente...

4. prosinca 2019 15:20
Kune

Kune Foto: Shutterstock

Na službenim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja, nedavno su objavljene rang-liste dobitnika STEM stipendije. Među dobitnicima se našla i osoba čiji je uspjeh u matematici naljutio neke studente koji smatraju - takve osobe ne zaslužuju primati ovu stipendiju.

U ovom konkretnom slučaju, radi se o osobi koja je na državnoj maturi riješila A razinu matematike s manje od 30% uspješnosti (28,333%), ali je svejedno dobitnik/ica STEM stipendije. Osim toga, radi se o studentu Održivog razvoja sa Međimurskog veleučilišta u Čakovcu (MEV-a), o kojem smo, uzgred rečemo, već pisali u nimalo pozivitnom svjetlu.

...Gdje je pečat? Poskupjele školarine na MEV-u: Šokirani studenti najavili prekid studiranja - sve je napravljeno bez potpisa i žiga Ministarstva?...


...Nakon našeg članka o MEV-u promijenili Odluku: Studenti tvrde da ih veleučilište nije upozorilo na povećanje školarine - neki odustaju od studija...Ta objava pokrenula je raspravu o kriterijima za dodjelu ove stipendije, a čini se da mnogi smatraju da je ovo premalen postotak uspješnosti na testu matematike da bi osoba zavrijedila primati ovaj oblik financijske potpore.


Foto: Privatna arhiva

"Ne može zagrebačko Sveučilište u isti koš s nekim kvazi fakultetom..."


Student Ivan s Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, prokomentirao je gore spomenuti slučaj. On nam govori da nije dobio STEM stipendiju, niti smatra da ju je trebao dobiti, ali da mnogi studenti i njegove kolege govore kako se godinama ista stvar ponavlja. 

"Nije razumno, a samim time nije ni pošteno da se zagrebačko Sveučilište i sva ostala sveučilišta u Hrvatskoj svrstavaju u isti koš s veleučilištima i nekim kvazi fakultetima koji malo postoje, a malo ne postoje, a može ih završiti svatko tko ima malo više novca u džepu i želje da se pojavi na ispitu za koji je unaprijed dobio pitanja s odgovorima", komentira ovaj student.

Kako može doći do ovoga?


Ukupno se izrađuje osam rang-lista: odvojeno za četiri znanstvena područja (prirodne znanosti, biotehničke znanosti, biomedicina i zdravstvo, tehničke znanosti), te posebno za studente 1. godine i posebno za studente viših godina. U sklopu svakog područja za studente prve godine dodjeljuje se do 40% ukupnog broja stipendija tog područja. Za studente prve godine rang-liste utvrđuju se tako da se broj bodova izračunava na temelju broja bodova ostvarenih na ispitu državne mature iz matematike. 


foto: kvote državnih stipendija u STEM područjima znanosti@MZO

Rang-liste za studente viših godina utvrđuju se na temelju uspjeha na visokom učilištu. Formula izračuna je sljedeća:(prosječna ocjena studenta/prosječna ocjena studijskog programa) x prosječan broj ECTS bodova (zaokruženo na tri decimale).

...Ministarstvo ponovno dodijeljuje STEM stipendije: Pogledajte detalje...

 
Radi ravnopravnosti obuhvaćena su sva visoka učilišta koja izvode STEM područja u znanosti u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju. Svako visoko učilište ostvaruje najmanje dvije (izdvojene) stipendije. Upravo je ta ravnopravnost uzrok rasprave među studentima, posebice slučaj jedne osobe čiji je uspjeh u matematici potaknuo mnoge da se zapitaju - zaslužuje li taj kolega/ta kolegica uopće ovu stipendiju.


Nije bitna samo matematika nego i koliko si dobar na svom faksu


Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja govore nam da su upoznati s takvim slučajevima. 

"S obzirom na \'kategoriju\' izdvojenih stipendija moguće je da i studenti s nižim postotkom riješenosti matematike ostvare pravo na STEM stipendiju jer su najbolji na svom visokom učilištu. Spomenute dvije izdvojene stipendije koje dobiva svako visoko učilište koje izvodi STEM područja znanosti. Time potičemo upisnost i završnost u navedenim područjima znanosti, ne radimo razlike među Sveučilištima i Veleučilištima, studenti svojom izvrsnošću natječu se sa svojim kolegama iz istoga STEM područja znanosti", rekli su nam iz Odjela za državne stipendije i druge izravne potpore studentima.

Za dobivanje STEM stipendije studenti konkuriraju sa svim studentima svoga područja. Znači, vrednuje se njihova izvrsnost u odnosu na sve studente njihovog studijskoga programa i ECTS bodove (ocjena studenta dijeljena s prosječnom ocjenom njegovih kolega na studijskom programu množena s prosječnim brojem ECTS bodova), zatim izračun se ponovno vrednuje s ukupnim područjem kojemu pripadaju.

Iduće godine uvodi se i težinski prosjek kao dodatni kriterij!


Kako nam iz Ministarstva govore, upravo zbog visokih ocjena studijskih programa (na primjer Medicina u Zagrebu, Splitu i Rijeci, ove godine Rijeka ima približno 4,2 prosjek, a Zagreb 3,7 zbog te razlike u "težini" studijskog programa) uvedena je gore navedena formula za studente viših godina.

"Napravljena je ta ravnopravnost raspodjele stipendija. U spomenutom izračunu uzima se aritmetički prosjek,a nadamo se da ćemo sljedeće godine ići i u izmjene Pravilnika s ciljem uvođenja  težinskog prosjeka kao dodatnoga kriterija ravnopravnosti. S obzirom na navedeno nemoguće je bilo kojoj razini ili klasifikaciji (veleučilište, sveučilište) dati prednost", poručuju iz Odjela za državne stipendije i druge izravne potpore studentima.

U slučaju da više studenata ostvari isti broj bodova na rang-listi, prednost imaju studenti koji su ostvarili bolji rezultat na ispitima državne mature iz izbornih predmeta fizike, kemije i biologije (uzima se riješenost najboljeg predmeta). 

......Objavljene rang-liste dobitnika STEM stipendije: Prihvatite ih što prije da ne ostanete bez potpore!...


Za STEM stipendije nema natječaja


U odnosu na apliciranje za druge stipendije, za dodjelu stipendija u STEM područjima znanosti ne provodi se natječaj i nema dostave dokumentacije nego se bodovi računaju na temelju prikupljenih podataka.

"Ministarstvo na temelju podataka prikupljenih od visokih učilišta i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja kreira rang-liste studenata koji ostvaruju pravo na stipendiju te ih kontaktira elektroničkom poštom. Trudimo se i radimo sve da bismo potaknuli i motivirali studente u daljnjem obrazovanju. Rado uvažavamo prijedloge, a studenti nisu obavezni prilagati bilo kakvu papirologiju. Zbog navedenoga, dodatno provjeravamo podatke, ali i donosimo Odluke vezane uz izmjene Pravilnika (osluškujemo kritike i savjete studenata)", poručili su iz Odjela za državne stipendije i druge izravne potpore studentima.