M. P. u Akademska četvrt

Njemački savezni parlament daje odličnu priliku! Iskustvo rada u parlamentu i upoznavanje jezika

Natječaj traje do 31. srpnja.

12. lipnja 2023 16:18
Oko 120 stipendija godišnje

Oko 120 stipendija godišnje Foto: 9dream studio/Shutterstock

Njemački savezni parlament mladim ljudima sa završenim studijem iz 50 zemalja svijeta, godišnje daje oko 120 stipendija. Program se odvija u suradnji sa Slobodnim sveučilištem u Berlinu, Humboldtovim sveučilištem u Berlinu i Tehničkim sveučilištem u Berlinu.

U program su uključeni brojni sudionici među kojima je i Hrvatska, a traje od 1. ožujka do 31. srpnja. Sastoji se od teorijskog dijela o parlamentarnoj demokraciji, pluralističkom društvu i kulturi sjećanja, a provodi se u radionicama, seminarima i predavanjima.

Praktični dio stipendije odnosi se na tromjesečnu praksu u uredu jednog od zastupnika u Bundestagu. Osim toga, studenti imaju priliku upoznati se s različitim zadaćama koje obavljaju uredi zastupnika, a previđen im je i posjet izbornom okrugu zastupnika u čijem su uredu na praksi.

Stipendija obuhvaća mjesečni iznos od 700 eura, besplatni smještaj, troškove putovanja u Berlin, zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nezgode i osiguranje od odgovornosti. Rok prijave na natječaj je do 31. srpnja, stoji na zagreb.diplo.de.

Još vijesti