P.S. u Akademska četvrt

Najveće hrvatsko sveučilište među najboljima na svijetu: Na prestižnoj rang listi zauzelo 751. mjesto

Sveučilište u Zagrebu ponosi se svojim rezultatima na rang listi „QS World University Rankings“

30. lipnja 2023 12:51
Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu Foto: Moj faks/Sveučilište u Zagrebu/Facebook

Sveučilište u Zagrebu ovog puta jedino je iz Hrvatske koje se plasiralo na jednu od najpoznatijih rang lista najboljih svjetskih sveučilišta, „QS World University Rankings“ za iduću 2024. godinu.

Podsjetimo, nedavno smo pisali o rang listi portala Times Higher Education na kojoj se zagrebačko sveučilište nije nalazilo. Tamo su među najbolje rangiranima nalazilo Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci te Sveučilište u Dubrovniku.

Zagreb na 751. mjestu

No, prema „QS World University Rankings“ zagrebačko je pobijedilo! Kako pišu na svojim službenim web stranicama, ovo je i dosad najbolji rezultat Sveučilišta u Zagrebu na temelju ove rang liste i to čak od 2012. godine. Prema najnovijim podacima, zagrebačko sveučilište nalazi se na 751 mjestu od ukupno rangiranih 1499 iz cijelog svijeta.

Sa zagrebačkog sveučilišta naveli su i kriterije kojima sveučilišta dospijevaju na ovu prestižu rang listu, a radi se o područjima istraživanja i inovacija, zapošljivosti i ishoda, broju akademskog osoblja u odnosu na broj studenata, globalnom angažmanu i održivosti.

Najbolji indikator zapošljavanja

Sveučilište u Zagrebu najviše je ocijene zaradilo na temelju indikatora ishoda zapošljavanja čime se izrazito ponose.

„Posebno je važno naglasiti 158. mjesto u indikatoru Ishodi zapošljavanja s obzirom da je riječ o novom indikatoru koji se pojavio u ovom ciklusu rangiranja, a evaluira sposobnost institucije da osigura visoku razina zapošljivosti za svoje diplomante istovremeno odgajajući buduće lidere koji će nastaviti djelovati u svojim područjima“, napisali su sa zagrebačkog Sveučilišta na svojim službenim web stranicama.

Na samom vrhu ove prestižne rang liste nalaze se svjetski i najpoznatija sveučilišta, poput onog u Oxfordu, na Harvardu, Cambridgeu, Stanfordu i slični.
 

Još vijesti