V.F. u Akademska četvrt

Sveučilište u Zagrebu se pohvalilo plasmanom na Šangajskoj listi: „Ova lista se smatra jednim od najuglednijih izvora za rangiranje“

Samo 2.500 sveučilišta na svijetu zadovoljava kriterije.

18. kolovoza 2023 11:13
Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu Foto: Moj faks/Sveučilište u Zagrebu/Facebook

Sveučilište u Zagrebu se pohvalilo da je uvršteno među 500 najboljih sveučilišta na svijetu. Riječ je Šangajskoj listi koja se smatra jednim od najuglednijih izvora za rangiranje svjetskih sveučilišta.

Od više od 30.000 sveučilišta u svijetu, samo oko 2.500 zadovoljava kriterije za rangiranje, a u okviru Šangajske liste objavljuje se najboljih 1.000.

„Šangajska lista smatra se jednim od najcjelovitijih i najuglednijih izvora za rangiranje svjetskih sveučilišta. Njezini kriteriji, kao što su znanstvene publikacije, citiranost istraživanja, osvojene nagrade i globalni akademski utjecaj, pružaju objektivnu mjeru akademske izvrsnosti, stoga plasman Sveučilišta u Zagrebu među elitnih 500 institucija svijeta potvrđuje kvalitetu u istraživanju, obrazovanju i inovacijama“, napisali su na web stranici Sveučilišta u Zagrebu.

Od temeljnih kriterija rangiranja se ističu:
• broj alumna koji su osvojili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju
• broj znanstvenika koji su osvojili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju te broj znanstvenika koji su na listi najcitiranijih znanstvenika koju objavljuje Clairvate Analytics
• broj radova objavljenih u časopisima Nature i Science te broj radova indeksiranih u SCI-Expanded i SSCI bazama
produktivnost po znanstveniku.

„Plasman Sveučilišta u Zagrebu važan je doprinos reputaciji hrvatske znanosti u svijetu te važno priznanje i poticaj istraživačima za nastavak uspješnoga rada“, zaključili su u objavi na stranici.

Više informacija o rangiranju možete pogledati na poveznici.

Još vijesti