V.F. u Akademska četvrt

Hrvatsko Veleučilište pokreće novi studij Sestrinstva zbog velikog interesa studenata

Anketa je pokazala da postoji veliki interes.

28. studenog 2023 12:11
Veliki interes studenata za studij Sestrinstva

Veliki interes studenata za studij Sestrinstva Foto: Canva

Sestrinstvo je već neko vrijeme jedan od najpoželjnijih studija u Hrvatskoj, a dobra vijest stiže upravo iz Bjelovara. Bjelovarsko Veleučilište pokreće postupak osnivanja stručnog diplomskog studija Sestrinstva. Veleučilište u Bjelovaru se na ovaj potez odlučilo nakon provedenog anketiranja studenata koji su završili studij, a rezultati su potvrdili interes za upis diplomskog studija, piše Bjelovar.info.

„Osnivanje diplomskog studija dio je strategije Veleučilišta za razdoblje 2023. - 2027. Provedeno je anketiranje i postoji puno zainteresiranih upravo za osnivanje ovakve vrste studija. Ono što je nama važno je da Veleučilište u suradnji s Gradom Bjelovarom ima plan započeti izvođenje diplomskog studija sestrinstva u jesen 2024. godine. Sve potrebno da bi se to napravilo je već postignuto i Grad Bjelovar će potpomagati Veleučilište kao i do sada. Nalazimo se vrlo blizu toga da nam se odobri i projekt gradnje studentskog doma“, rekao je gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak.

Sestrinstvo najbrojniji smjer

Otvaranje novog studija je prokomentirala i dekanica Veleučilišta u Bjelovaru dr. sc. Zrinka Puharić.

„To nam je vjerojatno najbrojniji smjer. Do sada ga je završilo 1050 studenata. Imamo jako puno zainteresiranih studenata koji bi željeli nastaviti studirati na četvrtoj i petoj godini, odnosno diplomskom studiju upravo u našoj ustanovi“, rekla je dekanica.

Prodekanica Veleučilišta u Bjelovaru Tatjana Badrov je predstavila rezultate ankete provedene među studentima.

„Od njih 1050 povratnu informaciju je poslalo njih 437. Od tih 437 studenata 360 su naši studenti koji su završili preddiplomski studij. Ostali su trenutni studenti koji studiraju na diplomskom studiju negdje drugdje ili su već završili diplomski studij. Zanimljiva je i informacija otkud ispitanici dolaze. 138 studenata dolazi s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, iz Zagrebačke županije i grada Zagreba je dodatnih 75 studenata, a ostali su iz Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske i ostalih županija. Ono što nas je najviše zanimalo je koliko tih anketiranih studenata ima namjeru upisa diplomskog studija pri Veleučilištu u Bjelovaru. Podatak je izvrstan, 305 studenata će upisati, a njih još 88 razmišlja još uvijek“, naglašava prodekanica.

Veliki značaj za Veleučilište u Bjelovaru

Voditeljica stručnog studija sestrinstva na Veleučilištu u Bjelovaru Goranka Rafaj je objasnila značaj pokretanja diplomskog studija.

„Naša predanost izvrsnosti u obrazovanju odražava se kroz naš novi suvremeni kurikulum koji smo pažljivo oblikovali kako bismo odgovorili na izazove suvremenog zdravstva, ali i na potrebe naše zajednice. Program je usmjeren na rješavanje globalnih izazova s kojima se suočavamo u području zdravstva, integrira najnovija istraživanja, tehnološke trendove i prakse u sestrinstvu. Studenti će imati priliku istraživati napredne koncepte i primijeniti ih u stvarnim kliničkim situacijama“, prokomentirala je Goranka Rafaj.

Još vijesti