P.S. u Karijera

Sveučilište studentima nudi posao da ispravljaju ispite drugih studenata – i to za satnicu veću od 20 eura

Sveučilište u Bristolu naišlo je na kritike zbog ponude koju su poslali studentima poslijediplomskih studija

18. srpnja 2023 15:36
Ocjena na ispitu

Ocjena na ispitu Foto: Canva

Studentima engleskog sveučilišta ponuđena je prilika za dobro plaćeni posao. Naime, studentima poslijediplomskih studija Sveučilišta u Bristolu pristigao je e-mail od njihove uprave u kojem im se nudi posao ispravljanja ispita i eseja studentima prvih i drugih godina i to čak za satnicu od 18,85 funti, što je otprilike 21,95 u eurima.

No, takva ponuda nije prema svim etičkim i drugih poslovnim standardima sveučilišta, ponajviše zbog toga što studenti poslijediplomskih studija još uvijek nemaju prethodno iskustvo ili potrebnu obuku za ocjenjivanje, kako piše The Tab.

Sveučilište ovaj posao, kojeg su ponudili studentima, opisuje kao podršku nastavi i nastavnicima, ali mnogi se ne slažu s time.

„S obzirom na krizu troškova života, neki će biti financijski prisiljeni preuzeti ovaj posao. To stvara sukobe i podjele te pokazuje nebrigu za mentalno zdravlje studenata doktorskih studija kao i kvalitetu ocjenjivanja“, rekli su neki od sveučilišnih profesora.

Polaganje tečaja prije ocjenjivanja

Oni tvrde da kada su krenuli s ocjenjivanjem ispita i eseja kao doktorandi, prvo su morali položiti tečajeve i prisustvovati određenim predavanjima i sastancima s drugim stručnijim nastavnim osobljem kako bi mogli shvatiti koju količinu znanja studenti trebaju pokazati da bi ih oni mogli pravedno ocijeniti.

Samim time, stvara se nejednakost među studentima koji će biti i ocjenjivani, jer će neke možda ocijeniti pravi profesori s iskustvom, dok će druge „zapasti“ studenti poslijediplomskih studija bez iskustva.
 

Još vijesti