M. P. u Karijera

Studenti su vrlo tražena radna snaga, a kakve poslove najradije biraju? „Prema osjećaju da će neki posao biti dobar za njih“

Velik broj planira tražiti posao u inozemstvu

16. lipnja 2023 15:28
Uvjeti koji traže studenti od poslodavaca

Uvjeti koji traže studenti od poslodavaca Foto: Canva

TalentRepublic je pokrenuo studentsko istraživanje o plaćama i odabiru posla kako bi na tržištu imali što bolji i precizniji uvid u odabire studenata i njihove preferencije.

Naime, studenti su tražena radna snaga, a pogotovo u ljetnim mjesecima. Međutim, često nedostaje razumijevanje o tome što oni očekuju i kakve poslove biraju. Istraživanjem su pokušali saznati i nešto više preferencija po pitanju rada od kuće i na temelju kojih će pogodnosti kandidat izabrati između dvije ponude s istom plaćom.

Vladimir Benić, voditelj ovog istraživanja istaknuo je nekoliko zaključaka za portal Lider Media:

„Jako malo studenata će istaknuti važnost rada u organizaciji koja ima dobar i uspješan management, dobru reputaciju te uglavnom ne misle da posao može biti zanimljiv i angažirajući. S druge strane svi žele dobro plaćenu karijeru, a to je upravo rezultat uspješne tvrtke (okoline).“

Istraživanje je pokazalo da nešto više od 30 posto studenata planira tražiti posao u inozemstvu, oko 36 posto ispitanika nije sigurno gdje će tražiti posao, a najčešći razlozi su bolja plaća i uvjeti rada. Samo 13 posto studenata ima preferenciju raditi u tvrtkama koje su veće od 250 zaposlenih, a u najvećem broju biraju poslove prema osjećaju da će neki posao biti dobar za njih, stoji na lidermedia.hr.

 

Još vijesti