L.B. u Karijera

Vlada RH usvojila izmjene zakona koji studentima omogućava višu zaradu – bez oporezivanja

Još je u lipnju održan sastanak ministra Marića s predstavnicima Hrvatskog studentskog zbora na kojemu je odlučeno da će se mijenjati porezni razredi studentske zarade.

30. rujna 2022 09:40
Studentski ugovor za obavljanje studentskih poslova

Studentski ugovor za obavljanje studentskih poslova Foto: MojFaks

Podsjetimo, u drugoj polovici lipnja održan je sastanak na kojemu su sudjelovali tadašnji ministar financija Zdravko Marić, zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan, državni tajnik MZO-a Ivica Šušak te predstavnici Hrvatskog studentskog zbora.

vezano SC - meka svih studenata koji traže posao Karijera Ministar Marić odlučio: Raste porezni limit na studentski rad – provjerite za koliko!

Na ovom sastanku dogovoreno je povećanje poreznog limita s 15.000 kn na 24.000 kuna, uz napomenu da će se ova porezna olakšica primijeniti retroaktivno, odnosno i za 2022. godinu.

Zaključak sastanka glasio je da će iznos nakon kojega se oporezuje studentski rad po novome iznositi 72.000 umjesto dotadašnje 63.000 kuna.

Šesterostruki iznos propisanog osnovnog osobnog dobitka

Na jučerašnjoj sjednici Vlade RH u sabor su poslani prijedlozi zakonskih izmjena kojima se podiže neoporezivi iznos primitaka uzdržavanih osoba s 15.000 na 24.000 kuna godišnje.

vezano Peticija je u dva dana sakupila preko 10 tisuća potpisa! Karijera Isplatilo se potpisati peticiju: Ministar financija pristao pregovarati o povećanju limita

Ovim prijedlogom o izmjenama Zakona o porezu na dohodak vlada podiže iznos do kojeg se fizička osoba može smatrati uzdržavanim članom sa sadašnjih 15.000 kuna na 24.000 kuna godišnje, što je u visini šesterostrukog iznosa propisanog osnovnog osobnog odbitka, referirao je ministar financija Marko Primorac.

Kao što je najavljeno ranije ove godine, ta zakonska odredba primjenjivala bi se u postupku godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu i nadalje.

Studentski ugovor za obavljanje studentskih poslova Studentski ugovor za obavljanje studentskih poslova Foto: MojFaks

Ovo znači da će se odsad uzdržavanim članovima uže obitelji i uzdržavanom djecom smatrati fizičke osobe čiji oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici koji se ne smatraju dohotkom, ne prelaze iznos od 24.000 kuna na godišnjoj razini, umjesto dosadašnjih 15.000 kuna.

vezano Studentski ugovor za obavljanje studentskih poslova Karijera Iz HSLS-a poručili: Neoporezivi limit zarade za studente treba povećati na 25 000 kuna

Shodno tome, porez na dohodak ne plaća se ni na primitke učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga do tog iznosa.

Satnica rasla, kao i troškovi, porezni limiti ostajali isti

Izmjene ovog zakona dolaze nakon mnogobrojnih apela i upozorenja studenata da je minimalna studentska satnica prije četiri godine iznosila 21,50 kuna, nakon čega je rasla za 36,28 posto i za tekuću godinu iznosi 29,30 kuna.

Međutim iako se satnica povećavala, limit za poreznu olakšicu ostao je isti pa studenti mogu raditi još manje nego prije.

vezano Moraju paziti da ne rade previše. Karijera Prešla prvi limit zarade za 50 kuna, Porezna 'pokucala na vrata' roditeljima: Isplati li se žaliti?

Ove su izmjene stoga bile nužne kako bi se studenti lakše integrirali na tržište rada i ostvarili djelomičnu financijsku neovisnost od roditelja, bez straha da će zbog toga ispaštati roditelji, tj. osobe koje iz uzdržavaju.

Snimci jučerašnje sjednice pristupite ovdje, uz napomenu da dio koji se odnosi na ove izmjene započinje nakon 23. minute.

Još vijesti