M. P. u Laganini

Jedeš grožđe usred zime? Možda ti treba ovaj vodič sezonskih namirnica, a proći ćeš jeftinije i u sljedećoj kupnji

Zdrava prehrana ne mora biti skupa.

13. travnja 2023 13:10
Razno voće i povrće

Razno voće i povrće Foto: Alexander Raths/Shutterstock

U današnje vrijeme moguće je pronaći gotovo svako voće i povrće, u bilo koje doba godine i razne vrste takvih namirnica koje ne uspijevaju rasti na našoj plodnoj zemlji. Prema tome, veliki broj namirnica se uvozi, a to dovodi do pitanja svježine određenog voća i povrća.

Isto tako, nepoznato je čime se tretiraju takve namirnice kako bi se produljio njihov rok trajanja. Postoje određeni tragovi koji govore koje bi namirnice trebali zaobići jer su štetni našem zdravlju. Danas je rijetko prisutna ekološka proizvodnja, a sve češći su pesticidi koji zabranjuju pristup štetnicima.

Ako se želite zdravije hraniti, trebate voditi računa o tome kada kupovati određeno voće i povrće. U slučaju da ga kupite na tržnicama ono će vjerojatno biti svježije i ukusnije, ali niti to nije garancija da će biti bez pesticida. Prema tome, trebali bi iskoristiti vrijeme dozrijevanja i berbe biljaka te ih uključiti u prehranu kada su na vrhuncu.

Donosimo ti popis voća i povrća koji su na vrhuncu u svakom od godišnjih doba, ali to naravno ovisi o uvjetima gdje se uzgaja i regiji.

Proljeće

Ožujak, travanj, svibanj: mladi luk, mladi krumpir, špinat, zelje, kopriva, vlasac, cvjetača, celer, brokula, poriluk, grašak, artičoke, mrkva, šparoge, rotkvice, rikola, jagoda, trešnja, marelica.

Ljeto

Lipanj, srpanj, kolovoz: bijeli luk, rajčica, tikvice, cikla, grah, patlidžan, krastavac, kukuruz, kupus, paprika, malina, borovnica, kupina, breskva, marelica, višnja, grožđe, lubenica.

Jesen

Rujan, listopad, studeni: bundeva, tikva, paprika, kelj, divlje gljive, kesten, jabuke, kruške, šljive, smokve, klementine.

Zima

Prosinac, siječanj, veljača: cvjetača, kelj, repa, šipak, raštika, naranče, limun, mandarine, kivi.Tijekom cijele godine: mrkva, kupus, celer, krumpir, luk, gljive, banane, jabuke, limun.

Još vijesti