P.S. u Laganini

Duolingo objavio izvješće: Evo koji jezik su hrvati najčešće učili prošle godine, a nije engleski

Iako na razini svijeta prevladava engleski, u Hrvatskoj je „pobijedio“ drugi jezik.

26. Siječnja 2023 14:34
Izvješće Duolinga o najpopularnijim učenim jezicima u 2022. godini.

Izvješće Duolinga o najpopularnijim učenim jezicima u 2022. godini. Foto: @duolingo via Twitter/Platforma X

Duolingo je vjerojatno jedna od najpopularnijih besplatnih aplikacija za učenje svih svjetskih jezika. Poznata je već nekoliko godina, a mnogi su zaista uspjeli naučiti brojne jezike zahvaljujući ovoj aplikaciji.

No, ono što je bitno kod nje jest da se uči redovno, s obzirom na to da aplikacija nudi razne dnevne zadatke, ali i postepeno uvodi teže kako bi učenje jezika dovela na viši stupanj. Ta aplikacija poprilično je popularna i u Hrvatskoj, a Duolingo je objavio izvještaj za 2022. godinu o tome koji jezik su korisnici aplikacije najčešće učili po svakoj državi ponaosob, diljem cijelog svijeta.

 

 

Osim izvještaja, objavili su i kartu svijeta koja svakom zasebnom bojom pokazuje najčešće učeni jezik po državi, a prema njoj je i više no očito da engleski i dalje neumorno dominira. Tako je u čak 119 država engleski bio najpopularniji, ali ne i u Hrvatskoj!

Najčešće učeni jezik - njemački

Prema njihovoj mapi, očito je da su hrvati u 2022. godini najčešće učili jedan drugi jezik iz susjednih nam zemalja. Radi se o njemačkom jeziku kojeg su, očito, najviše usavršavali hrvatski državljani. Nismo jedini jer je i drugih sedam zemalja diljem svijeta učilo ovaj jezik, bez obzira na dominaciju engleskog. Od ostalih najpopularnijih, Duolingo je izdvojio španjolski, francuski, korejski, talijanski i druge.

izvor: blog.duolingo.com

Još vijesti