V.F. u Laganini

Med i češnjak je novi TikTok trend: Pomaže li zaista ovaj domaći lijek protiv prehlade

Pomažu li med i češnjak protiv prehlade?

8. prosinca 2023 14:15
Med i češnjak su novi TikTok trend

Med i češnjak su novi TikTok trend Foto: Canva

Ovih dana svi oko tebe kašlju i šmrcaju. Ako još uvijek ti sam nisi podlegao prehladi, samo je pitanje vremena kada hoćeš. Ipak, čini se kako se sve više ljudi ove godine okreće prirodnim alternativama za liječenje prehlade. Tako Google bilježi rekordan broj pretraživanja za „med i češnjak“, a na TikToku je #HoneyGarlic dosegnuo čak 40 milijuna pregleda.

Vjerojatno si i ti sam pogledao pokoji video u kojem osoba jede češnjak i med iz staklenke kako bi izliječila gripu. Je li to samo još jedan od prolaznih TikTok trendova ili nam zaista ova kombinacija može izliječiti prehladu?

Čini se kako med i češnjak mogu pozitivno utjecati na težinu i trajanje prehlade, iako treba napomenuti da ozbiljnije bolesti poput gripe uvijek trebaju odgovarajuću medicinsku skrb i liječenje.

Snažan lijek

Prirodni lijekovi mogu biti umirujući i često će im se pacijenti obratiti za utjehu kada se bore s običnom prehladom ili virusom gripe. Međutim, ako postoje ozbiljniji respiratorni simptome ili ako se borite s gripom, a ne s običnom prehladom, važno je potražiti liječnički savjet“, kaže dr. Raj Arora, liječnik opće prakse i osnivač The Face Bible za Vogue.

Dobrobiti meda ne treba podcijeniti, s obzirom na njegova antioksidativna, antibakterijska i antimikrobna svojstva. U jednoj studiji pokazalo se da smanjuje ozbiljnost i trajanje kašlja, kao i niz simptoma infekcija gornjih dišnih putova. To je također vrlo pristupačan način za ublažavanje simptoma ako patiš od prehlade.

S druge strane, češnjak je puno više od običnog začina i s dobrim se razlogom koristio kao ljekovito sredstvo u mnogim drevnim kulturama. Dokumentirana je njegova upotreba kao lijeka za kontrolu bolesti i održavanje zdravlja u dalekoj prošlosti, tako da je češnjak moćno sredstvo koje možeš dodati u svoj arsenal sezonskih bolesti. Štoviše, on pomaže u jačanju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv bolesti.

Kako pripremiti med i češnjak?

„Postojale su neke studije koje sugeriraju da češnjak može pomoći u prevenciji obične prehlade ili virusa gornjih dišnih putova kod nekih ljudi, ali potrebno je više dokaza da se to potvrdi“, kaže Arora.

Iako će biti dovoljno jesti sirovi češnjak, ako se osjećaš hrabro, ako ga možeš fermentirati, još bolje.

Dok su med i češnjak sami po sebi važni sezonski lijekovi koje treba redovito jesti, njihovo zajedničko uzimanje je poput pojačanog jačanja tvog imunološkog sustava. Kako bi kod kuće napravio vlastitu tinkturu od meda i češnjaka, jednostavno dodaj lagano zgnječene režnjeve češnjaka u staklenku meda, okreni naopako da se promiješa i ostavi jedan do dva tjedna da odstoji.

 

@alishanoellee GARLIC HONEY 🧄🍯 I swear by this concoction for any kind of acute sickness. Leave it on the counter for a month or so and then take a spoonful anytime you are feeling under the weather. *Make it now so that it has time to ferment and become potent by the time cold and flu season arrive. In the winter months I recommend taking a spoonful a day to keep the immune system running in optimal condition* ingredients: 3-4 bulbs garlic raw honey *must be raw* instructions: 1. Remove each clove from root of garlic bulb 2. Fill a clean glass jar with cloves, about half way 3. Cover all the garlic with the raw honey, again about half way full so it has room to breathe 4. Store on counter for a month to fully ferment * once fully fermented, take a spoonful when you’re starting to feel under the weather TIPS: - “burping” the jar: open lid every other day to release pressure. (sometimes the pressure can build up and explode jar) - eat both honey and cloves. cloves will provide a quicker remedy, but the honey is favored for kids and husbands who don’t want to eat straight garlic lol - can store in fridge after a month - to remove skins easily place in two stainless steel bowls and shake vigorously for a minute - great for children over 1 #coldfluremedies #holistichealth #garlichoney #garlichoneyferment #naturalremedies #coldfluseason #holistichealing #crunchymom #homestead #coldremedies #sickremedies #utah ♬ glimpse - Vraell

 

Još vijesti