M. P. u Laganini

Novo istraživanje o proizvodima za jednokratnu upotrebu – koliko su otrovne papirnate čaše za kavu?

Sve veći broj zemalja zabranio je prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

12. rujna 2023 13:02
Papirnate čaše za kavu

Papirnate čaše za kavu Foto: Canva

Prije nekoliko tjedana pisali smo o otkriću belgijskih znanstvenika koji su pokazali da papirnate slamke sadrže dugotrajne i potencijalne otrovne kemikalije, a mogu biti i štetne za okoliš.

vezano Sve veći broj zemalja zabranio je prodaju plastičnih slamki Laganini Belgijski znanstvenici otkrili: Jesu li za okoliš bolje papirnate ili plastične slamke?

Sada su tema papirnate čaše za kavu, koje mogu biti jednako otrovne kao i obične plastične. Naime, sve veći broj zemalja zabranio je prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a sve to u cilju zaštite okoliša. Znanstvenici predlažu korištenje drugačijih materijala za održavanje kružnog gospodarstva.

Najnovija studija, objavljena u časopisu Environmental Pollution, ukazuje na činjenicu da su jednokratne čaše obložene tankim slojem plastike i da upravo zbog toga nastaju problemi. Skupina istraživača ispitivala je utjecaj papirnatih čaša na ličinke vodenih mušica, a čaše su držali u posebnom sedimentu.

Nakon toga su u svaku posudu dodali ličinke mušica, a tvari koje su iscurile iz papirnatih čaša su oštetile dva medija. Spomenute čašice su sastavljene od mješavine sintetičkih kemikalija i drugih materijala koja uključuju otrovna sredstva za obradu i stabilizatore topline, stoji na green.hr.

 

Još vijesti