P.S. u Laganini

Pilotkinja objasnila zašto se ne trebate bojati turbulencija – ovo će pomoći svima koji se boje letenja u avionu

Cijelu demonstraciju napravila je uz pomoć želea i komadića papirnate maramice.

14. travnja 2023 15:22
Kako nastaju turbulencije?

Kako nastaju turbulencije? Foto: Kevin Woblick/Unsplash

Letenje u avionu mnogima predstavlja izrazito veliku nelagodu. Neki uspiju prebroditi svoj strah, dok drugi nikada nisu, a ni ne žele letjeti avionom.

Tom strahu doprinose i česte turbulencije tijekom letenja, zbog kojih je dojam opasnosti još i veći, ali one su zapravo potpuno bezopasne, barem kako govori ova pilotkinja. Kako bi smanjila strah od letenja među ljudima, odlučila je uz pomoć želea i komada papirnate maramice objasniti zašto se turbulencije događaju.

 

@anna..paull

Fear of flying tip ✈️❤️

♬ original sound - Anna Paul

 

Osim toga spomenula je i zašto nije moguće da avion tako lako padne sam od sebe i počne se rušiti prema tlu. Komadić papirnate maramice je ubacila u žele i na njemu je demonstrirala sve ove teorije. Komadić maramice predstavlja avion, a žele je zrak, odnosno sloj u kojem se avion nalazi tijekom letenja.

Avion se ne može srušiti zbog turbulencija

Kako govori, atmosferski tlak se nalazi sa svih strana unutar sloja kuda avion prolazi, tako da avion taj tlak ne može izbjeći, a žele je, u ovom slučaju, sličan atmosferskom tlaku. Kada je u pitanju turbulencija, koju je demonstrirala mičući žele, napominje da su takve trešnje normalne, ali da one ne znače da će avion tada početi padati prema tlu.

Avion „zapinje“ u ovom želeu zbog pritiska tlaka koji se nalazi sa svih njegovih srana. Uz to, napominje da se nikada nije dogodio slučaj gdje se avion srušio zbog turbulencija.

Zamislite da se nalazite u želeu

Savjetuje svima koji se boje da kada se nalaze u avionu, i osjete turbulenciju, neka se sjete njezine demonstracije i zamisle kao da su u tom želeu pomoću kojeg objašnjava turbulenciju jer ne postoje šanse da avion padne.

Još vijesti