V.K. u Laganini

'Podli' trik profesora da zadrži studente na predavanju koje traje 2 sata: Evo što rade na kraju

Dolasci na predavanja utječu na konačnu ocjenu, a neki profesori neće vas ni pustiti na ispit, ako niste prisustvovali određenom broju predavanja.

20. rujna 2022 15:40
Nastala je gužva

Nastala je gužva Foto: screenshot via TikTok@ayocindi

Na većini fakulteta, bilo tijekom predavanja ili seminara, gotovo svi profesori vodi evidenciju dolazaka studenata. Opće je poznato da redovni student, u prosjeku, može triput po semestru izostati s predavanja. U slučaju labosa ili vježbi, ovaj broj predavanja može biti i manji.

vezano Otkriveno je tko su počinitelji. Vijesti [UZNEMIRUJUĆE] Snimali se kraj tijela za obdukciju na Medicinskom fakultetu uz pjesmu 'Ustaj sine, majka zove'

Iako je broj dolazaka bitan profesorima za finalnu ocjenu, bitan je i studentima ako žele ispuniti sve potrebne uvjete za potpis/izlazak na ispit. No, studenti koji ne žele ostati na određenim predavanjima, potpisat će se na početku predavanja, da bi tokom profesorova izlaganja pokušali nezamijećeno pobjeći.

vezano Kaže da mu je sada bolje Karijera Učitelj dao otkaz kako bi radio u trgovačkom lancu: 'Bolja je plaća i imam šanse napredovati'

Osim toga, često se studenti dogovore da se na primjer, samo jedan kolega pojavi na predavanju, a potpiše njih više.

Predavanja traju 2 sata

No, jedan mudri profesor shvatio je da mu studenti bježe s predavanja ako im da šansu da se potpišu na početku pa je tome stao na kraj jednom jednostavnom promjenom "ritma".

@ayocindi no cause that 2hr lecture is LONG 😭😭 #uni #pharmacy #tiktoksa #fypシ #pharmacytiktok ♬ WE CANNOT ESCAPE WE CANNOT COME OUT - Emile Morgan

"Moj profesor iz farmakologije je pametan jer nas je natjerao da se potpišemo na listu dolazaka na kraju njegovog predavanja kako ne bismo otišli", napisala je studentica farmacije uz svoj TikTok video koji prikazuje gužvu studenata na kraju predavanja, jer čekaju da se potpišu i tako dokažu svoje prisustvovanje predavanju.

"Predavanja traju dva sata", napisala je studentica u opisu viralnog-isječka koji je "zaradio" preko 216 tisuća "lajkova".

I iako je svim studentima u Hrvatskoj poznata praksa potpisivanja i evidencije dolazaka, čini se da to nije uobičajena praksa svugdje u svijetu ili pak neki smatraju da ne bi trebala biti.

"Ali ovo je fakultet, zašto vam se uopće i gledaju dolasci? Njih ne zanima jeste li prošli ili ne. Bitno je da platite", piše netko u komentarima.

"Zato jer je bitno kako ćeš se odnositi prema obavezama u budućnosti, posebice ako si na STEM studijima ili na pravu. Nije tako teško", pojasnila mu je neka studentica.

Različite metode lukavih profesora: više puta, nekad na početku, nekad na kraju...

"Tko bi uopće plaćao studij, a da se onda ne pojavi?", pita još netko. "Recite joj da kasnite na drugo predavanje", ponudio je netko studentici rješenje.

vezano Brak i djeca? Možda bolje ne, ako se žene pita... Laganini Ugledni sveučilišni profesor tvrdi: Žene su sretnije bez muževa i djece

"Moj profesor popis za evidenciju nekad daje na početku, nekad na sredini, a nekad na kraju predavanja tako da se ne pojavimo samo na kraju", piše netko.

"Jedan moj profesor je tražio da slikamo selfie ili nešto na ploči da dokažemo da smo bili na predavanju. To je većinom tražio pred kraj", piše još netko ideje svojih profesora.

vezano Uz pametno učenje, trebat će vam manje vremena za više uspjeha... Nakon predavanja Učite pametnije, a ne više: 11 savjeta poznatog profesora koji vode do uspjeha – 100 posto

"Moji su provjeravali duplo, na početku i na kraju predavanja smo se potpisivali. Tako su oni vidjeli tko je kasnio na predavanje, a tko je otišao ranije", piše neka TikTokerica.

Još vijesti