M. P. u Laganini

Mnogi smatraju da je petak 13. nesretan dan – zašto se ljudi boje i odakle potječe praznovjerje?

Nema razloga za brigu.

12. listopada 2023 13:06
Petak 13.

Petak 13. Foto: Canva

U narodu se petak 13. smatra nesretnim danom, ali zašto je to tako i ima li razloga tako misliti? Dok jedni smatraju da je riječ o praznovjerju, drugi slijepo vjeruju da će im se nešto loše dogoditi baš na taj dan.

To je samo običan dan, ali ima nekoliko razloga zbog kojih se taj datum smatra nesretnim, a odgovor je u dalekoj prošlosti. Vjerojatno ste čuli da postoji i serijal filmova „Petak 13.“ koji je jedan od najpoznatijih horor serijala.

Zabluda oko petka 13. ukorijenjena je u zapadnu civilizaciju, a podrijetlo praznovjerja počinje smrću Isusa Krista. Naime, u petak ga je izdao Juda Iškariotski , a on je bio 13. čovjek za stolom gdje je Isus održao posljednju večeru sa svojim sljedbenicima. Upravo zbog toga su se dan petak i broj 13 smatrali nesretnim, piše The Independent.

Spomenuta veza nije bila postavljena sve do 19. stoljeća, sve dok Henry Sutherland Edwards nije napisao biografiju slavnog skladatelja Gioachina Rossinija i posebno istaknuo datum njegove smrti kao značajan, a bio je to petak 13.

Postoji još nekoliko ideja zašto je baš petak 13. nesretan, ali nema razloga za brigu.

Još vijesti