MojFaks u Nakon predavanja

Studentice komentiraju cijene u zagrebačkim frizerskim salonima: 'Nikad se nisam šišala ovdje, preskupo je...'

Među studentima nije neobična navika studirati u Zagrebu, ali šišati se ipak kod kuće. Zašto? Zbog cijene.

7. listopada 2022 14:03
Cijene zagrebačkih salona previsoke su prosječnoj studentici?

Cijene zagrebačkih salona previsoke su prosječnoj studentici? Foto: Dasha Petrenko via Shutterstock

"Gdje pronaći povoljnog frizera u Zagrebu?" "Ima li negdje u blizini doma povoljni frizerski salon?" "Gdje mogu povoljno samo skratiti vrhove, bez pranja i sušenja kose?" "Ima li netko mašinicu za šišanje?"... Ovakve su objave česte na Facebook grupama koje okupljaju stanare studentskih domova u Zagrebu.

vezano Najbolja studentska frizura iz vremena karantene 'pala' zbog oklade: Pitali smo Martina tko ga je OVAKO ošišao... FOTO Laganini Najbolja studentska frizura iz vremena karantene 'pala' zbog oklade: Pitali smo Martina tko ga je OVAKO ošišao... FOTO

Osim pitanja, često se jave oni malo umješniji kolegice i kolege koji se late mašinice ili škara pa sustanarima povoljno uređuju kosu i stvaraju frizure koje možda nisu kao iz ekskluzivnih salona, ali su prihvatljive njihovom džepu.

Visoke cijene šišanja u Zagrebu

Kako se čini, studenti koji dođu studirati u Zagreb poprilično se iznenade visokim cijenama u frizerskim salonima.

Nije tajna da studenti baš i nisu najbogatiji dio društva. Međutim, ono o čemu vjerojatno nisu ni razmišljali kad su upisivali fakultet u Zagrebu su cijene u frizerskim salonima.

"Koliko otprilike košta šišanje kod vas u Zadru?", upitala sam na prvoj godini studija. "Jeftinije nego ovdje u Zagrebu", prokomentirale su dvije kolegice na kavi tijekom te brucoške godine faksa.

Tada nisam puno razmišljala o tome, sve dok i sama nisam zatrebala šišanje i krenula u potragu za dobrim, ali jeftinim frizerskim salonom.

Ako kod kuće imaju dobrog i povoljnog frizera, radije čekaju povratak kući nego plaćaju šišanje u Zagrebu. Ako kod kuće imaju dobrog i povoljnog frizera, radije čekaju povratak kući nego plaćaju šišanje u Zagrebu. Foto: Prostock-studio via Shutterstock

Iako se tema na prvu čini banalnom, izgleda da su cijene šišanja u zagrebačkim frizerskim salonima često previsoke za studentski budžet. Štoviše, studenti, a pogotovo studentice, radije čekaju odlazak kući pa dogovore termin u svojem lokalnom frizerskom salonu.

U cijenu ulaze pranje i šišanje kose, a faktor je i dužina kose

Kao razlog tome navode da se u Zagrebu često osim samog šišanja naplaćuje i pranje kose i sušenje, a cijene se razlikuju i s obzirom na dužinu kose. Tako će cijena šišanja kratke kose često biti niža od one za srednje dugu ili dugu kosu. O tome nam priča i ova studentica s Veterinarskog fakulteta.

"Uvijek čekam da dođem doma jer jednom sam se htjela ići šišati i kad sam pitala za šišanje rekla mi je neku brutalnu cifru, preko 100 kuna. Zbunjeno sam pitala je li to cijena samo za šišanje, a ona mi je rekla da cijena uključuje pranje, šišanje i feniranje. Pitala sam ju koliko je samo šišanje i ona me tako osudila... Nema cijene samo za šišanje", prisjetila se. "Sad se šišam samo kad idem doma i super mi je. Zadnji puta sam platila 70 kuna i ostavila par kuna manče i bila sam super zadovoljna", dodala je.

vezano Kosa, frizure, kopče, špange Laganini [FOTO] TOP frizure za ispitne rokove: Uz retro kopče do super kose – u samo nekoliko minuta! Isprobajte ovih par ideja...

Nije rijetkost da cijene u salonima često premašuju 100 kuna, ali se čini da njezinoj kolegici, također s Veterinarskog fakulteta, to baš i ne smeta.

"U frizerskom salonu na Vrbiku sam pranje kose i šišanje platila oko 150 kuna, ali sam bila oduševljena. Doma se više ne šišam jer idem kod frizerke na selu kod koje je šišanje oko 80 kuna, ali me često ne zna lijepo ošišati", oduševljeno je ispričala. Iako je nadodala kako je razlika u cijeni ipak prilično velika.

Kad nađeš dobrog frizera - držiš ga se!

Osim toga, studentice se boje i da će potrošiti previše novca na frizuru, a neće biti zadovoljne uslugom.

"Radije se šišam kod kuće jer mi je jeftinije za moj budžet, a i provjerena mi je frizerka koja zna kako se volim ošišati i uvijek budem zadovoljna", rekla je studentica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. "Naravno da cijena igra veliku ulogu. Iako su i kod nas dosta narasle, ali je i dalje neusporedivo jeftinije nego u Zagrebu. Ovdje u cijenu šišanja često ulazi i pranje kose. Nema samo šišanja", pojasnila je.

vezano kosa Laganini Hello izrast, ispucali vrhovi i masna kosa: Evo kako se mladi i studenti snalaze bez frizera! FOTO

Onima koji često putuju kući to i nije neki veliki problem. To je istaknula i studentica s Fakulteta političkih znanosti koja ide kući svaki tjedan.

"Nikad se nisam šišala u Zagrebu jer mislim da je preskupo za studentski budžet. Uvijek se šišam doma kod frizerke kod koje odlazim godinama. Prošle je godine digla cijenu, ali smatram da je 80 kuna super cijena za žensko šišanje i feniranje, ovdje bih to platila između 120 i 150 kuna", zaključila je.

Još vijesti