MojFaks u Nakon predavanja

'Zašto mi stari daje 10 kuna za kolu?' Ovako je inflacija utjecala na budžet studenata i mladih

U srednjoj školi i kroz studentski život, većina mladih novčano je ovisna o roditeljima koji često podcjenjuju realni trošak nekih namirnica.

3. listopada 2022 14:06
SC, Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu

SC, Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu Foto: MojFaks

Rekordna inflacija pogodila je cijelu Hrvatsku. Tako su, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), cijene u srpnju ove godine, za razliku od istog mjeseca prošlog ljeta, porasle za čak 12,3 posto, što se najviše vidi na porastu cijena prijevoza, hrane, bezalkoholnih pića i stanovanja.

vezano Kupio je samo konzerve i nešto osnovno... Nakon predavanja Student se požalio na račun iz trgovine: 'Potrošio sam 1100 kuna, a evo što sam kupio...'

Izvješće DZS-a tako navodi da su potrošačke cijene, već tri mjeseca zaredom porasle po dvoznamenkastim stopama, a analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na isto izvješće prognoziraju da će trend poskupljenja u Hrvatskoj biti pristuan još nekoliko mjeseci.

Kako su se rekordno visoke cijene u Hrvatskoj odrazile i na studentsku svakodnevicu i potrošačke navike, te percipiraju li njihovi roditelji jasno trenutnu financijsku situaciju u kojoj se njihova djeca nalaze, upitali smo nekolicinu studenata zagrebačkih fakulteta.

"Svjesni su da mi treba više pomoći nego inače"

Mia Luka, studentica sociologije i etnologije na Filozofskom fakultetu, pronalazi pozitivnu stranu trenutnom stanju.

"Ako ništa bar se ne osjećam krivo kad naručujem hranu jer mi se to više isplati otkad su namirnice ovako skupe. S roditeljima ne pričam o financijama, ali su svjesni da mi treba više pomoći nego inače", govori nam.

vezano Riječke studente čekaju redukcije grijanja u domskim sobama Akademska četvrt Velike promjene na ovom sveučilištu: Temperatura na hodnicima fakulteta 14-18 stupnjeva, raspored bez 'rupa', a možda i dulji zimski praznici...

Manje "optimističan", ali jednako humorističan Luka, student sociologije i komunikologije na Fakultetu hrvatskih studija, ističe kako si zbog povećanja cijene sa 7 na 13 kuna uskraćuje ritual ispijanja kave u kafiću studentske menze.

Kava u menzi "skočila" sa 7 na 13 kuna

"Nemrem si više ni u menzi kavu k'o čovjek popiti jer je duplo skuplja nego prošle godine. Živim s mamom pa mi džeparac ne daje jer dovoljno zarađujem da si pokrijem osnovne potrebe, tako da ne znam je li svjesna kako je poskupljenje svega utjecalo na mene", tvrdi Luka.

Lorena, koja je već četiri godine tj. od početka studiranja na sveučilištu Vern financijski samostalna, ne zna jesu li njeni roditelji svjesni koliko je inflacija na nju utjecala, ali napominje da je zbog iste morala srezati dodatne troškove poput izlazaka i odlazak na kavu u kafiće.

vezano Prizor iz grada zagreba Vijesti Postaju li stanovi preskupi za mlade? Zbog astronomskih cijena, studenti 'podstanari' napuštaju fakultete

Jedino je student završne godine smjera glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji, Dominik, ostao poprilično ravnodušan prema trenutnoj situaciji.

"Inflacija još nije toliko velika da bi značajnije utjecala na moj studentski život. Radio sam studentski posao jedan duži period studija, uštedio sam si pa ju toliko ne osjetim. Roditelje iz istog razloga ne tražim novce, ali priskočit će u pomoć ako je to baš potrebno i koliko god je to potrebno", dodaje za kraj.

Još vijesti