Stephany Domitrović u Nakon predavanja

[OSVRT] „Suzume“: malo drugačija ljubavna priča, prepuna avanture i nade za boljim sutra

Prekrasna priča dočarana savršenom animacijom.

26. svibnja 2023 14:20
Animirani film „Suzume“

Animirani film „Suzume“ Foto: Rotten Tomatoes Trailers/Youtube

Renomirani direktor Makoto Shinkai, genijalac je koji stoji iza kultnih anime filmova. Najpoznatiji je po čarobnoj animaciji i pričama koje nadilaze stvarnost. Ovi elementi glavna su oznaka njegovih najpoznatijih djela, poput filma „Your name“, a sada i filma „Suzume“.

Film započinje tragičnom scenom glavne junakinje, srednjoškolke Suzume, koja sanja da kao četverogodišnjakinja, uplakana, zaziva svoju majku na polju punom ruševina.

Animirani film „Suzume“ Animirani film „Suzume“ Foto: Rotten Tomatoes Trailers/Youtube

Nakon beznadnog traganja Suzume ugleda ženu nepoznatog lica čiji lik joj donosi dozu optimizma, a važnost ovog nadrealnog susreta prikaže se na kraju samog djela.

Već prva scena određuje ton cijelog uratka, koji, iako prožet tragedijom, ostavlja dojam nade u budućnost.

Upravo to je ono što je mnoge najviše i dojmilo. Film je prožet nesretnim događanjima i traumom, ali ne gubi nadu.

Sve započinje susretom Suzume s mladićem koji ju upita je li negdje vidjela vrata. Suzume mu na to pitanje odgovara vidljivim čuđenjem, pa mladić upita je su li negdje u gradu locirane osamljene ruševine na što ga srednjoškolka uputi do napuštenog grada koji je bio pogođen potresom i zbog toga opustošen.

Suzume odluči pratiti mladića jer je intuitivno osjetila da ga zna i da mu je potrebna pomoć. Kada ugleda napuštena vrata unutar „grada duhova“ ona ih otvori te joj se prikaže dio scene koju je sanjala.

Animirani film „Suzume“ Animirani film „Suzume“ Foto: Rotten Tomatoes Trailers/Youtube

Kako ne bi otkrili daljnje detalje filma, samo ćemo reći da bi ovaj film nazvati romantičnim, ali ne u smislu tradicionalnih ljubavnih filmova.

Glavna ideja filma je stvaranje ljubavi prema životu, ne prema pukom preživljavaju nego stvarnom životu.

Makoto kao da prihvaća sve nedaće modernog svijeta pa čak i velike prirodne katastrofe jer sadržajem filmova poput „Suzume“ i „Your Name“ (koji funkcioniraju po baš tom receptu- katastrofe svjetskih razmjera vezane s osjećajem nade i ljubavi prema življenju i životu) pokazuje da čak i u zloćudnom svijetu možemo živjeti i uživati u životu te drugim ljudima.

„Suzume“ je savršen avanturistički animirani film, pun humorističnih i tragičnih trenutaka koji je pogodan gotovo svim uzrastima, a zbog predivne animacije i odlične glume glasovnih glumaca treba li bi iskoristiti priliku da ga pogledate u kinodvoranama.

Dakle, iako je romantični interes glavne junakinje (većinu filma) antropomorfizirani stolac, ti nemoj biti „panj“ i obvezno pogledaj ovaj film!
 

Još vijesti