S.D. u Postani student

Probna matura ove godine bit će drugačija! Evo koje još novosti čekaju buduće studente

Matura će se ove godine razlikovati od prošlih po nekoliko novotarija.

17. listopada 2022 13:30
Kad vidiš ove papire vjerovatno ti se javlja glavobolja

Kad vidiš ove papire vjerovatno ti se javlja glavobolja Foto: smolaw via Shutterstock

Probnu maturu ove će godine maturanti pisati u digitalnom obliku, dok će redovnu pisati kao i do sada, pismeno, piše HRT.

Ovogodišnje maturantice Monika i Bjanka smatraju da im je provođenje probne mature u trećem razredu srednje škole pomoglo pri pripremi za onu pravu.

"Puno mi je pomoglo jer svi od prvog razreda spominju maturu, straše nas i vidjela sam da nije takav problem i da se sve može naučiti", rekla je maturantica Bjanka.

vezano Matura je na vratima! Postani student Pokušavaju stati na kraj 'curenju' pitanja s državne mature: Evo novih mjera zaštite

Ove godine probna matura neće toliko opteretiti nastavnike koji su, prisjetimo se za istu prošle godine morali ispuniti velik broj dežurstava, jer će se probna matura pisati u digitalnom obliku.

"NCVVO će omogućiti svim maturantima ispite u digitalnom obliku koje će oni moći skinuti s naših mrežnih stranica već 1. veljače, a 1. ožujka ćemo objaviti riješene zadatke tako da će svaki maturant moći vidjeti tri mjeseca prije polaganja državne mature u kojoj mjeri još treba poboljšati svoje znanje da bi riješio što bolje ispite", pojasnio je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Dodatne su novosti da maturanti više iz hrvatskog jezika neće moći izabrati polaganje više i niže razine, a esej će ponovo postati uvjet za prolazak iste.

izvor: vijesti.hrt.hr

Još vijesti