Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Nikad nije bilo bolje studirati! U svakom hrvatskom gradu - studentski dom: Evo gdje ih sve ima i gdje se još grade

Svaki student prilikom odlaska na školovanje u drugi grad mora imati osiguran smještaj, a srećom u Hrvatskoj ne nedostaje studentskih domova.

3. srpnja 2017 14:44
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U posljednjih nekoliko godina visoka učilišta i veleučilišta niču i u manjim gradovima pa tako Orahovica od prošle godine promovira kao sveučilišni grad, a čak i u Čakovcu planiraju graditi studentski dom.


Izvor: Studentski centar Varaždin

Gotovo gdje god poželite studirati u Hrvatskoj, to možete učiniti jer se i u manjim gradovima brine za studentski smještaj. Idealan primjer za to su Pula i Slavonski Brod, a ako ste mislili da su manji gradovi poput Orahovice ili Vukovara zanemareni, varate se jer će i ondje u dogledno vrijeme niknuti domovi.

Domovi u Zagrebu


Prije nekog vremena pisali smo o alternativnim smještajima u sveučilišnim gradovima u slučaju da studenti nisu dobili dom (neki od hostela su se rado pretvorili u domove, a primjerice u Osijeku postoji SKUC koji je privatna studentska kuća), a sada ćemo vam predstaviti i ostale domove, a neki od njih se nalaze i u manjim gradovima.


Zagrebački dom Cvjetno naselje... foto: M.Trbuščić

U Zagrebu se nalazi četiri takva doma, a najpoznatiji su studentski dom "Stjepan Radić", kolokvijalno poznatiji kao "Sava" te dom "Dr. Ante Starčević", poznatiji pod nazivom "Šara". Dom na Savi nalazi se na adresi Jarunska 2, a Šara na Ljubljanskoj 2. Cvjetno naselje je također jedan od poznatijih domova te se smjestio na Odranskoj 8, a dom Laščina na Lašćinskoj cesti 32.

Smještaj za studente u Dalmaciji


U sklopu splitskog studentskog centra nalaze se tri doma. Studentski dom "Bruno Bušić" nalazi se na Spinutskoj 37, dom "Kampus dr. Franjo Tuđman" na adresi Ul. Matice hrvatske te studentski dom-hostel "Spinut" na Spinutskoj bb. U sklopu zadarskog Sveučilišta nalazi se studentski dom "Zadar" na adresi dr. Franje Tuđmana 24 d, a dalmatinski grad Šibenik također za studente ima osiguran smještaj na adresi Ulica bana Josipa Jelačića 21. Kninski studenti svoj smještaj imaju u ulici i Petra Krešimira IV 30.

Domovi u Istri i na Kvarneru


U Rijeci se smjestilo studentsko naselje Ivan Goran Kovačić
i to u ulici Franje Čandeka 4. U povijesnoj Puli studenti pohađaju Sveučilište Jurja Dobrile te su smješteni u pulskom studentskom domu na adresi  Petra Preradovića 28a.

Studentski smještaj u Slavoniji, Varaždinu i Karlovcu


U Slavoniji, u Osijeku, nalaze se domovi Stari studentski dom na adresi I.G. Kovačića 4 te Novi studentski dom na adresi K.P. Svačića 1c. U manjim gradovima također postoje studentski domovi pa tako Brođani i oni koji dođu studirati u Slavonski Brod mogu biti smješteni u domu na adresi Ulica Petra Svačića bb.


Studentski dom u Karlovcu... izvor: Radio Mrežnica

Mladi ljudi koji su se odlučili na studiranje i dom u Varaždini smjestili su se na adresi J. Merlića 9. Grad na četiri rijeke, odnosno Karlovac, dom je studentima koji studiraju na Veleučilištu u Karlovcu čiji je dom smješten u Banjavčićevoj 13.

Studentski domovi niknut će u Dubrovniku, Vukovaru, Požegi i Koprivnici


Vjerovali ili ne u Dubrovniku još uvijek nema studentski dom unatoč tome što na dubrovačkom Sveučilištu studira velik broj osoba koje nisu iz Dubrovnika i okolice. Gradnja je najavljena još prošle godine, a dom još uvijek nije izgrađen, a brojni studenti se nadaju da hoće.

...Prijetila im drama, ali neće ih izbaciti: Studenti ipak ostaju u svojim sobama unatoč dolasku Jehovinih svjedoka...


...30 milijuna kuna za studentski dom: za 18 mjeseci svi dubrovački studenti imat će smještaj...


"Prije 10 godina, odredilo se da će studentski dom biti na području Montovjerne. Bilo je različitih ideja. Donijeli smo odluku da ćemo platiti komunalni doprinos od osam milijuna kuna, potom da ćemo sudjelovati s 30 milijuna kuna u izgradnji i s tom odlukom je Sveučilište nastupilo pred Agencijom za EU fondove, koja je prije nekoliko dana napisala da to treba jasno napisati jer Država nema tih 30 milijuna kuna. Grad Dubrovnik će, prema ovom Sporazumu, Sveučilištu osigurati milijun i 700 kuna u ovoj godini što ćemo osigurati Rebalansom. Treba donijeti Odluku da ćemo u narednoj godini osigurati 12 milijuna, a godinu iza 16 milijuna kuna", rekao je u travnju 2016. tadašnji dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.


Premda na dubrovačkom Sveučilištu studira dosta studenata, dom i dalje ne postoji... izvor: dubrovniknet

O najavi gradnje studentskog doma na gradu na Dunavu, odnosno Vukovaru možemo čitati još od prošle godine. Bit će izgrađen do 2018. godine, a prema riječima dekana Veleučilišta Lavoslav Ružička, Mirka Smoljića, radi se o projektu ukupne vrijednosti 22,9 milijuna kuna financiranom iz fondova Europske Unije.

...Niste dobili dom, a stan je preskup? Ove kreativne kuće, privatni domovi i hosteli rado će vas primiti...


Vukovarski Studentski dom nalazit će se u Mirogojskoj ulici, koja se nalazi u blizini samoga Veleučilišta. Imat će bruto površinu od 2.800 kvadrata i ukupni kapacitet 108 studenata smještenih u 58 soba. Prema projektu minimalno 80 studenata će biti onih koji su u socijalno nepovoljnom položaju. Dvije smještajne jedinice u budućem domu namijenjene su osobama s invaliditetom, donosi lokalno izdanje Večernjeg lista. Na vukovarskom veleučilištu trenutno studira 900 studenata.

...Grad na Dunavu dobit će studentski dom: evo kako će izgledati...


Prošle godine je najavljena gradnja studentskom doma za studente u Požegi, a gradski čelnici su se tada složili da će takav smještaj pridonijeti tome da požeško Veleučilište postane prihvatljivije studentima. Dekan Veleučilišta u Požegi, Dinko Zima, rekao nema žurbe kada je riječ o gradnji jer Natječaj traje do 2020. godine. To znači da Slavonija dobiva još jedan dom.


Izvor: vup.hr

Na sjeveru Hrvatske, u Koprivnici, smjestilo se Sveučilište Sjever koje je od ovog grada napravilo pravi sveučilišni grad. Naravno, u sveučilišnim gradovima uvijek postoji potreba za studentskim smještajem što koprivničkim studentima nije bilo osigurano ranije. Za dizanje cijelog studentskog standarda na višu razini zaslužna je i gradnja nove menze, a nakon hrane na redu je smještaj. Kako smo prije nekoliko dana pisali, u tijeku je izrada idejnih rješenja, potom slijedi projektiranje i ishođenje građevinske dozvole. Potom će, zaključuje Tomiša, tražiti novac za njegovu izgradnju, a kao mogući izvor financiranja u Sjeveru vide fondove Europske unije.

No, novi dom niknut će i u Orahovici, slavonskom gradu koji je široj javnosti poznat po uvijek hvaljenom glazbenom festivalu Ferragosto Jam. Ondje studenti mogu studirati fizioterapiju, a gradnja doma je najavljena u ožujku ove godine.

"U narednom periodu radimo na projektu uređenja zgrade studija u Orahovici, planiramo izgraditi i studentski dom. Otkupili smo zgradu koju ćemo urediti da bude zgrada našeg preddiplomskog studija fizioterapije, a evo nedavno je Senat Medicinskog fakulteta odobrio da u Orahovici krene i diplomski studij fizioterapije pa stoga očekujemo već ove godine u listopadu, u Orahovici, novih 60 studenata, a do tog perioda bi i zgrada studija trebala biti spremna. U razgovoru smo s još jednim studijem i već ove godine bi mogao u Orahovici krenuti novi studij jer cilj nam je da imamo oko 200 studenata pa onda krenuti u izgradnju studentskog doma", rekao je vpz-u krajem ožujka gradonačelnik Orahovice Josip Nemec.

...Prvi u Međimurskoj županiji: Čakovec dobiva studentski dom s 32 ležaja...


...Koprivnica postaje pravi studentski grad: Počela izgradnja menze, uskoro na redu i studentski dom...


Kako bi se što više osoba motiviralo za studiranje u Čakovcu ondje se planira izgraditi studentski dom. Projektom "Uključivo studiranje" koji provodi Međimursko veleučilište u Čakovcu revitalizirat će se zgrada 22G starog vojnog kompleksa u Ulici bana Josipa Jelačića za potrebe prvog Studentskog doma u Čakovcu, ali i Međimurskoj županiji uopće, pišu Međimurske novine. Novi dom će imati ukupno 32 ležaja u 23 sobe (14 jednokrevetnih i 9 dvokrevetnih) prosječne veličine od oko 10 kvadratnih metara te brojne popratne sadržaje.


Međimursko veleučilište u Čakovcu pokušat će novim domom zadržati studente... izvor: List Međimurje

No, u Hrvatskoj postoje i razni drugi oblici studentskog smještaja koji se ne nalaze pod ingerencijom studentskih centara kao primjerice zagrebački Hostel Industrogradnja te domovi djevojački dom Harmica i dom za muške studente Gradec.

Osim toga, postoje i mnogi hosteli, kuće i ostali oblici privatnog smještaja, a koji su porebno orijentirani prema studentima stoga je svakom studentu preporučljivo da dobro i temeljito istraži koji su to sve smještajni kapaciteti koji mu stoje na raspolaganju, ovisno o financijama koje planira i može utrošiti na stanovanje.

Ivana Petrić
foto: M.Trbuščić/Pixlr

Još vijesti