Mojfaks.hr u Akademska četvrt

70-30 ili nitko više ne broji? Provjerili smo koliko su online predavanja obavezna: 'Nikoga nije briga, bog ih blagoslovio...'

Nove okolnosti, nova pravila ili ipak ne?

25. studenog 2020 13:53
70-30 ili nitko više ne broji? Provjerili smo koliko su online predavanja obavezna: 'Nikoga nije briga, bog ih blagoslovio...'

70-30 ili nitko više ne broji? Provjerili smo koliko su online predavanja obavezna: 'Nikoga nije briga, bog ih blagoslovio...' Foto: MojFaks

S pandemijom koronavirusa dogodile su se značajne izmjene u načinu na koji pratimo nastavu na fakultetima. I dok se u ožujku ove godine, s početkom \'lockdowna\' nastava na svim fakultetima i sveučilištima preselila na daljinu, nakon popuštanja mjera i poboljšanja epidemiološke situacije koja je uslijedila u kasno proljeće i potrajala tijekom ljeta, fakulteti su ponovo otvorili svoja vrata pa je većina studenata u Hrvatskoj provjerama znanja ipak pristupala uživo u predavaonicama.

No, s dolaskom jeseni, kao što je i očekivano, epidemiološka situacija opet se pogoršala. I dok posljednjih mjesec dana rušimo rekorde broja novozaraženih, ali i preminulih od ovog virusa, nastava na fakultetima i dalje se uglavnom odvija uživo, uz neke iznimke o kojima smo već pisali.

...Kraj nastave uživo? Semestar tek počeo, a sve više fakulteta prelazi na online predavanja...


...Ovo Svečilište – prvo u Hrvatskoj – u POTPUNOSTI prelazi na online! Roditelji ogorčeni: \'Do kad će to trajati i moramo li nastaviti plaćati stanove iz kojih nam djeca odlaze?\'...


Jesi li ove jeseni online predavanja 100% obavezna ili pak nitko od profesora ne bere brigu oko „dolazaka“?


S obzirom da je unatoč ustrajanju na nastavi uživo ove jeseni ipak veći broj studenata koji studiraju na daljinu (u odnosu na protekle godine), zanimalo nas je je li ovaj vid studiranja utjecao i na percepciju profesora o tome koji je postotak prisustvovanja predavanjima obavezan, a koji prihvatljiv kad su izostanci u pitanju.

Kako je moguće doznati među studentima, stav profesora po ovom je pitanju raznolik: dok neki smatraju da je zbog okolnosti slušanja predavanja iz vlastite kuće obaveza prisustvovanja predavanjima porasla na 100% (dakle, ne toleriraju se izostanci uopće) do onih koji uopće ne prate tko od studenata prati ili ne prati predavanja.

Nikoga nije briga?


Mnogo studenata odgovorilo nam je da profesore jednostavno "nije briga" dolaze li na online predavanja ili ne. "Vrijede ista pravila, a to je – ne gledaju ih. Dok se nastava odvijala uživo, fiktivno smo se potpisivali, sada ni to. Jedino je engleski i online i uživo podložan provjerama dolazaka", kazala je N.H. sa zagrebačkog Prava.

...Provjerili smo kako studenti \'slušaju\' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


Isto je odgovorila i studentica zagrebačkog PMF-a. "Nitko ne prati", kratka je i jasna Z.B.

Komentar jednog studenta izazvao je oduševljenje gotovo 400 studenata koji su ga pročitali. Ovaj student zagrebačkog FKIT-a tvrdi: "Moje boli k****, bog ih blagoslovio".

Ili ipak primjećuju da vas nema, ali su kontrole mnogo blaže nego prije


Unatoč ovima koji tvrde da su predavanja u ovim uvjetima neobavezna te se ne vodi evidencija, ima i onih koji kažu da se ipak koliko-toliko gleda koliko se predavanja pohađaju, a koliko "eskiviraju". "...Nitko od mojih profesora nije pravio probleme oko izostanaka, iako su studentima koji nikada nisu dolazili (ili jakooo rijetko) znali reći tijekom predavanja \'dugo se nismo vidjeli kolega\' ili ih pita tijekom ispita u vezi nedolazaka i uputi kritiku", rekla nam je studentica zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Nekima obveza prisustvovanja ovisi o tipu predavanja – s tim da labosi, logično, imaju najveću težinu. Izvanredni student Tehničkog veleučilišta ovaj semestar ima samo dva predmeta. "Prvi je programiranje, predavanja su snimljena na Youtube uvijek unaprijed, tu nema nikakvog sustava provjere, profesor samo stavlja video da mi možemo pogledat predavanje, kada zapravo želimo, nema nikakav određeni termin niti sustav provjere ko je kada pogledao ili nije. Osim toga imamo auditorne vježbe, koje zapravo nisu ni vježbe – održavaju se preko Teamsa, rješavamo zadatke sa profesorom, ali to je neobavezo, nema nikakvog načina provjere tko je bio, a tko nije. Jedino na čemu moramo prisustvovati su labosi, što se programiranja tiče, samo  imamo sustav promjene na labosima, a što se tiče drugog predmeta predavanja su online na Teamsu tu nema nikavog sustava provjere, predvanja nisu obavezna, te imamo vježbe, prvi dio semestra je Word, drugi Excel i smio izostati jednom s Worda, jednom s Excela i onda naravno imamo kolokvije na kojima moramo biti prisutni", kaže nam ovaj student.

...Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!...


Popriličan broj studenata kaže da imaju pola-pola princip. "Imam sve izostanke tri po semestru po predmetu,ali nitko to ništa ne računa. Jer pod broj jedan to je na Teamsima stvar, da ti ako si se priključio na predavanje u bilo kom trenutku i bilo kom trenutku isključio, tako nam je profesorica rekla da ti je zabilježen dolazak. Tako da ja se u principu mogu bilo kad priključit i nitko baš pretjerano ne kontrolira ako nisi taj tjedan došao da slušaš online, tako da tipa ako se ja ne pojavim taj tjedan jer npr. učim, samo se priključim online, oni skinu sa Teamsa i to je to. Neki se javljaju kad je prozivka na nastavi i to je to. Ja dosad nemam nikakvih izostanaka, super mi je da postoji online varijanta da ja svejedno mogu slušati ako ne mogu već doći, jer ne moram se brinuti iz tih izostanaka. Samo vidjet ćemo kako će ići za vježbe kada moraš biti tu", kaže ova studentica koja nije željela navesti o kojem se fakultetu radi.

Do onih koji u ovim okolnostima i dalje ustraju na "starim" pravilima


Naravno, u moru profesora kojima online predavanja očigledno nemaju jednaku težinu kao i ona uživo, ima i onih koji su i dalje dosljedni u praćenju dolazaka studenata. Ovo nam je potvrdila kolegica s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. "Vrijede ista pravila kao i uživo - smijemo imati tri izostanka, kod nekih profesora dva", kazala je.

...Inače na faksu gljivite po cijeli dan, a sada? Evo koliko STVARNO vremena studenti potroše na online predavanja...


S ovime se slaže i studentica Hrvatskog katoličkog sveučilišta koja kaže da je i kod njih sve kao i inače. "Na 70% predavanja moramo biti, dakle otprilike 3-4 izostanka, ovisno o kolegiju. Zapisujemo se u chat Meeting-a ili profesor proziva pa se javljamo na mikrofon", kaže nam K.B.

I na EFZG-u se prate dolasci, kaže nam studentica L. I to tako da prate Google izvješća o tome tko je bio prisutan na Google Meet-u. "To nam uopće nisu rekli, ja sam slučajno saznala da gledaju izvješća kada mi je prof privatno rekla da vidi da sam bila prisutna jer sam se zaboravila prijaviti", kaže nam. Ni ona, kao ni veliki broj studenata ovog fakulteta, nije zadovoljna online predavanjima jer, kako kaže, svi su strpani u isti koš i profesori gledaju samo na to kako će neki studenti prepisivati, umjesto da se brinu o kvalitetnom prenošenju znanja. "Teško je doći do izražaja. On tko želi prepisivati napravit će to i u dvorani i u virtualnoj dvorani. Kolokviji su preteški jer se od nas očekuje primjena \'saznanja\' na praksi, a mi ne dobivamo ni saznanja ni praksu", požalila se L.

...Stigao DRESS CODE za online nastavu... i ne, nema više pidžama, hudica ni \'cipela s kotačićima\'...


Tvrdi da u ovim okolnostima ima više markiranja. "Ja prva ne slušam predavanja već ih samo upalim jer pročitati prezentaciju mogu i sama, a rađe za to vrijeme radim ili učim sama. Za izostanke ne treba vrijediti pravilo od tri izostanka jer kao što sam već rekla - i sami možemo pročitati prezu", ukazuje na problem ova studentica.

Čini se da su online predavanja ipak većinom sa sobom donijela nova, fleksibilnija pravila – od toga da im se može pristupiti u bilo kojem trenutku i zabilježiti dolazak, do toga da ih se slabo ili nikako ne kontrolila niti se bilježe dolasci. Svakako je odgovora da se bilježi kao i prije bilo manje, no treba napomenuti da ima i dalje profesora koji inzistiraju na 70-30 omjeru u korist "dolazaka", pa sve ako su oni i online.

L.B./foto: privatna arhiva, MojFaks/arhiva