V.K. u Akademska četvrt

Do kraja godine u Hrvatskoj čak 4 nova fakulteta – provjerite o čemu se radi

Uz dva koja su već promjenila svoj naziv, još dva sadašnja odjela ulaze u postupak transformacije u fakultete – Odjel za fiziku i Odjel za biotehnologiju.

14. ožujka 2022 14:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako smo pisali, Sveučilište u Rijeci 'pojačalo' je svoj broj fakulteta nakon što su Odjel za matematiku i Odjel za informatiku dobili status fakulteta. Novi list javlja da još Odjeli za fiziku i Odjel za biotehnologiju također prelaze u proceduru transformacije s Odjela u fakultet.


>>>Jednom fotkom pokazao zašto je bolje studirati u Rijeci: 'Ne shvaćam zašto toliko mladih hrli u Zagreb'<<<


Upisom u Registar Trgovačkog suda u Rijeci, Odjel za matematiku i Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci službeno su postali fakulteti, pa sada nose naziv Fakultet za matematiku te Fakultet informatike i digitalnih tehnologija. Ovom promjenom nastalo je još nekoliko novih poput toga da su dotadašnji pročelnici odjela, Dean Crković na Fakultetu za matematiku i Marina Ivanić Kos na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija postali dekani fakulteta.


Rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samardžija najavila je da su promjene na dva spomenuta fakulteta bila samo početak, jer je već u proceduri i postupak transformacije za dva nova – Odjel za fiziku i Odjel za biotehnologiju.


>>>U 3 godine završio studij fizike i to s odličnim prosjekom! Evo što kaže kad ga pitaju: 'Kako?'<<<


Na kraju godine - četiri nova fakulteta


"Sve ukazuje na to da će Sveučilište u Rijeci kraj ove godine dočekati s četiri nova fakulteta. Za samo Sveučilište ovo je značajan iskorak. Iako je broj sastavnica isti, umjesto 11 fakulteta i Akademije uskoro ćemo ih imati 15 fakulteta i Akademiju. Ovo je i rezultat osnaživanja STEM i ICT područja na Sveučilištu koje je započelo osnivanjem odjela, a sada ulazi u novu fazu", kazala je rektorica riječkog Sveučilišta.


>>>Domaći sveučilišni grad bit će bogatiji za čak dva fakulteta – evo o čemu se radi<<<


"Transformacija odjela u fakultete na Sveučilištu u Rijeci rezultat je njihovog intenzivnog razvoja i prerastanja institucijskih okvira koji su karakteristični za odjele. Broj zaposlenih istraživača na odjelima je od njihovog osnivanja 2008. godine značajno narastao, mnogi među njima su internacionalni stručnjaci, provode se doktorski studiji i kompetitivni istraživački projekti, pokrenuti su i studijski programi na engleskom, sve je snažniji transfer znanja i suradnja sa zajednicom, tako da su odjeli po svojem formatu i aktivnostima postali posve identični fakultetima. Moja uprava i ja osobno već godinama podržavamo i implementiramo koncept autonomije odjela u odlučivanju i razvoju, na tragu autonomije koju imaju fakultetska vijeća. Tako su sve sastavnice imale i prije ravnopravni status, a sada će imati i nazivlje koje će svakako doprinijeti vidljivosti i prepoznavanju",  ističe rektorica.


Uspješno prošli reakreditaciju


"Oba su odjela prošle godine vrlo uspješno prošla reakreditaciju od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje, potvrđena je njihova kvaliteta tako da su više nego spremni za nove iskorake", ističe rektorica Prijić Samardžija, a potvrđuje i dekan Fakulteta za matematiku Dean Crnković.


"Razvoj matematike na Sveučilištu u Rijeci rezultirao je osnivanjem Odjela za matematiku 2007. godine. Uslijed daljnjeg razvoja Odjela za matematiku, u znanstvenom, stručnom i nastavnom segmentu, javila se potreba za promjenom naziva Odjela za matematiku u Fakultet za matematiku, što je idući korak u razvoju matematike i studija matematike na našem Sveučilištu. Formiranje Fakulteta za matematiku dat će daljnji poticaj razvoju matematike na Sveučilištu i razvoju novih modernih i interdisciplinarnih kolegija i studijskih programa na Fakultetu za matematiku", naglašava prof. dr. Crnković za Novi List.


>>>Tek pokrenut, a već jedan od najtraženijih studija u Hrvatskoj: Mjesta samo 30, a prijavilo se skoro 600 maturanata<<<


"Cilj nam je postati punkt intenzivnoj razvoja i inovacija"


Uz njega, i dekanica Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija ističe kako je ova promjena s Odjela u fakultet iznimno bitna, posebice danas u digitalnom svijetu.


"Nastavit ćemo kontinuirani rad na unaprjeđivanju i razvoju studijskih programa u skladu s novim znanstvenim spoznajama i trendovima, kako bismo našim studentima omogućili stjecanje relevantnih znanja i vještina iz područja informatike i digitalnih tehnologija te osigurali konkurentnost na tržištu rada. Gledamo unaprijed i želimo promicati znanstvenu izvrsnost i međunarodnu vidljivost kroz suradnju sa znanstvenicima u zemlji i inozemstvu te stvarati prilike za osobni razvoj i napredak svih dionika Fakulteta, od studenata, suradnika do nastavnog i znanstveno-nastavnog osoblja. Kako živimo u svijetu digitalne transformacije i intenzivne primjene informatike u svim sferama našeg društva cilj nam je da postanemo punkt intenzivnog razvoja i inovacija te da se razvijamo i obogaćujemo svoje spoznaje kroz interdisciplinarnost, uvažavajući različitosti različitih područja znanstvenog i stručnog rada", kazala je dekanica.


>>>Od jeseni skuplji studentski pokaz u ovom sveučilišnom gradu: Nova cijena nije sitnica<<<


VR, 3D printeri, dronovi i 'Bura'


Kako navode, osim promjene naziva, uvodi se cijeli niz novih promjena i prilagodbi među kojima je i ukidanje zavoda i formiranje novih katedri i laboratorija, a intenzivno rade i na prilagodbi studijskih programa kako bi se u nastavu moglo integrirati što više suvremenih tehnologija, kako bi se osigurala konkurentnost, a onda i kako bi se mogli prilagoditi današnjim potrebama tržišta rada.


Dekanica Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija izdvaja bogate sadržaje svog fakulteta koji su "po mjeri studenta".


"Tijekom studija, studenti mogu koristiti najmodernije tehnologije kao što VR, 3D printer, Dron, GoPro akcijske kamere, Xbox, Mindstorms i STEMI roboti, te superračunalo 'Bura' snage približno 500 puta veće od prosječnog osobnog računala današnjice. Koristimo inovativne metode poučavanja koje se temelje na projektnom pristupu i rješavanju problema", zaključuje dekanica.


izvor: novilist.hr

Još vijesti