Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Zagreb VS. 'susjedstvo': Otkrivamo kako izgledaju studentske sobe na Balkanu - FOTO

Život u studentskim domovima nosi nezaboravno iskustvo. Za nekoga možda traumatično, za nekoga malo manje, a nekome je zaista i lijepo. Ako ste prethodno živjeli s roditeljima, odlazak u novi grad na studij i preseljenje u dom biće kao iz Aladinove pjesme 'a whole new world'.

8. svibnja 2019 12:43
Zagreb VS. 'susjedstvo': Otkrivamo kako izgledaju studentske sobe na Balkanu - FOTO

Zagreb VS. 'susjedstvo': Otkrivamo kako izgledaju studentske sobe na Balkanu - FOTO Foto: MojFaks

Nakon što prođe stresni period prikupljanja potrebne dokumentacije, predaje, objave rezultata i kada je taj krevet napokon vaš – sve drugo je manje važno. Jedino što, kako to obično biva u vezama koje su dostigle tu neku fazu sigurnosti – počne vas zanimati kako je u drugim krevetima? Drugim sobama? Pa misli odlutaju i na krevete u drugim gradovima.

Maštarije o zagrebačkim studentskim krevetima iznjedrile su more članaka. Nakon obnove studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje 2016. godine studentima je osigurana kvaliteta smještaja koji se može mjeriti s onima bilo gdje u Europi, izvještava N1.

Rekonstrukcijom 15 zgrada domova preuređeni su svi prostori, uključujući namještaj i instalacije zgrada. Sobe su opremljene suvremenim namještajem i hladnjakom te priključcima na fiksni i bežični Internet. Obavljena je i velika rekonstrukcija kupaonica i zajedničkih prostora. S obzirom na to da je smještaj sada okej, mjerilo odabira kreveta studentima je uključivala i želja za blizinom savskog duha ili pak mirnijeg \'lifestylea\' koje pružaju Cvjetni, Lašćina i ponekad Šara (Studentski dom Ante Starčević).

Foto: N1

Kreveti u Bosni i Hercegovini najskuplji u regiji


Kao i zagrebački studenti, oni iz susjedne BiH također su morali godinama čekati na bolje uvjete života u domovima. U Banjaluci se vjerojatno ništa ne bi promijenilo da olujni vjetar u prosincu 2017. godine nije oštetio prvi i drugi paviljon, dok je trećem paviljonu vjetar porušio krov. Kako banjalučki studenti komentiraju uvjeti života prije rekonstrukcije bili su neprihvatljivi: "Zidovi su bili puni vlage, namještaj star i dotrajao, a zajednička kupatila bez tople vode.", piše banjaluka.net.

Foto: banjaluka.net

U rekonstruiranim paviljonima, poboljšanje životnih uvjeta nije praćeno povećanjem cijena smještaja. Dvokrevetna soba u prvom paviljonu košta 25 KM (oko 100 HRK), dok je cijena trokrevetne sobe nešto jeftinija i iznosi 20 KM (oko 80 HRK). Četvrti paviljon počeo je s radom 2016. godine i on je namijenjen najboljim studentima. U okviru raspoloživih 140 soba, studentima na raspolaganju je i mini kuhinja, kupatilo s umivaonikom i tuš kabinom i vlastiti balkon. Pored toga tu su i višenamjenski dnevni boravci, čitaonice, studentske ambulante i vešeraj. Ovaj paviljon je i skuplji te za život u njemu studenti trebaju izdvojiti 75 KM (oko 300 HRK) za dvokrevetnu sobu i 65 KM (oko 260 HRK) za trokrevetne. Cijene smještaja u banjalučkim domovima su najjeftinije u BiH, dok je u ostalim gradovima, usprkos nižem životnom standardu u odnosu na Hrvatsku – cijena kreveta znatno skuplja o čemu je pisao Avaz. 

...Pet friendly studentski domovi u Hrvatskoj? Provjerili smo hoće li studenti ikada moći sa svojim ljubimcima na studij...


...Standard lošiji, cijene smještaja više: Studenti iz susjedne BiH plaćaju najskuplji dom u regiji - evo koliko...


Samo najbolji studenti u Beogradu dobivaju smještaj 


U zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj, beogradski studenti trebaju izdvojiti od 1.020 RSD (oko 63 HRK) 2.230 (oko 140 HRK). Sobe su uglavnom predviđene za tri studenta, veličine su oko 16 kvadrata i danas je većina domova dobro opremljena. Samo najbolji studenti u Beogradu dobivaju smještaj. 

Kako piše Telegraf najčešće se dešava da studenti prvih godina ostanu bez kreveta: "Za mjesto u domu od presudnog je značaja ostvareni uspjeh u prethodnom školovanju i socijalno-ekonomski status porodice kandidata. Tako je najniža prosječna ocjena iz srednje škole za djevojke koje su dobile dom prošle godine bila 4,84, a za mladiće 4,76. Studentima starijih godina broj bodova se računa po osnovu uspjeha na fakultetu. Dodatno mogu ostvariti jedan bod na materijalni status (ukoliko prosječna primanja po članu porodice studenta u periodu siječanj-lipanj 2018. godine ne prelaze 50 odsto prosječne neto zarade po zaposlenom u Republici Srbiji)."

Foto:Mondo/Stefan Stojanović

Prva pomisao na studentski dom je život u \'sobi 2 sa 2\', ali studenti pokazuju da to nije baš tako. Postoji život i mimo sobe i menze, ali blizina i dostupnost određenih svakodnevnih stvari ipak olakšava svakodnevicu. Kako portal Mondo piše studenti imaju na raspolaganju dosta toga za razmrdavanje duha i tijela. Pored Studentskog grada koji je zaista \'mali grad u kojem živi 4.000 stanara\', i u mnogim drugim domovima postoje teretane, tečajevi plesa, frizeri, prodavnice, kafići vešeraj i za manje vesele stvari tu je ambulanta. Sve je tu da i ne morate napustiti dom – ali zbog zdravlja ipak preporučujemo malo kretnje.

I u slovenskim sobama \'strogi pravilnici\'


Sve više studenata odabire Ljubljanu za studij, a česta je i kao grad u koji studenti odlaze na neku od mnogobrojnih razmjena. Informacije koje stoje na stranici \'Education in Slovenia\' pokazuju da je najčešći tip smještaja uključuje 1 ili 2 osobe po sobi. Studentski domovi sa trokrevetnim i četverokrevetnim sobama su rijetki dok za privatnost jednokrevetne sobe kao i u prethodnim domovima potrebno je izdvojiti više novca. 

Foto: Pixabay

"U većini slučajeva toalet i kupaonicu dijele svi stanovnici kata ili stanovnici bloka soba (u prosjeku 1 blok uključuje 2 sobe). Moguće je imati vlastiti toalet i kupaonicu ako živite u privatnoj sobi. Svaka soba ima mini-kuhinju. Glavnu kuhinju dijele svi i ona je mjesto gdje se studenti najviše druže. Sve kuhinje i kupaonice su u savršenom stanju što se tiče higijene i opreme.", piše Education in Slovenia.

Sobe u slovenskom studentskom kampusu koštaju od 100 do 250 eura (od 740 do nekih 1853 HRK). Navodi se da je u ovim domovima strogo zabranjeno pušenje u domu, kao i dovođenje posjetitelja nakon 22 sata. Ako se pravila ne poštuju studenti dobivaju prvo upozorenje, ukor a zatim i novčanu kaznu. Vjerujemo da su i slovenski studenti kao i svi maštoviti u \'izbjegavanju\' ovih striktnih pravila.

Kako god bilo, čini se da su uvjeti života u svim domovima dosta slični a neke situacije i prizore možemo samo iskusiti živeći u studentskim sobama. Pored različitih uvjeta stanovanja tu je učenje suživota s drugom osobom, razvijanje praga tolerancije, navikavanje na kaos i nered ili „štrebersku“ atmosferu. Nekome će studentske sobe predstavljati tjeskobu - nekome mir. Ali kada se završe ti dani, vjerojatno iz doma odlazite kao drugačija osoba nego kada ste uselili.

Anja Zulić
Izvor: N1, banjaluka.net, Avaz,Education in Slovenia

Još vijesti