Anja Z u Akademska četvrt

Fakulteti neće 'rezati' trošak školarine, a studenti poručuju: 'Sami učimo i prolazimo kroz gradivo – smanjite plaćanja!'

Online nastava se već mjesec dana održava na svim sveučilištima u Hrvatskoj. Ovisno o fakultetu, postupak prelaska na 'male ekrane' tekao je glatko ili malo 'čupavije', a razlikuju se i načini provođenja nastave.

15. travnja 2020 18:00
indeks, ocjene

indeks, ocjene Foto: MojFaks

Odmicanjem ljetnog semestra približili su se i termini kolokvija i ispita, a posljednjih tjedan dana putem službenih stranica, fakulteti obavještavaju studente kako će se provjere znanja odvijati. I dok fakulteti šalju obavijesti, iz razgovara sa studentima primjećuje se da početni entuzijazam vezan uz online nastavu opada. 

...Provjerili smo kako studenti \'slušaju\' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


Prezentacije nisu predavanja


Studenti pojedinih fakulteta ukazuju na neodržavanje online nastave, odnosno da postavljanje prezentacije ne bi trebalo imati jednaki status kao online predavanje. Posebno je teško studentima koji pohađaju studij s velikim brojem praktičnih predmeta kao što su nastavnički programi, Medicinski fakultet, Kineziološki fakultet i slični...

...Na KIF-u ne znaju kako polagati ispite, ali tvrde: \'Ove godine mora biti drugačije!\' Imamo odgovor prodekanice...


U jutarnjem gostovanju u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odgovarala je na pitanja gledatelja. Jedna gledateljica istakla je problem s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu koji, kako tvrdi, na internet samo stavlja prezentacije i ne održava online nastavu, a kolokvije održava postavljanjem blic-pitanja na koja studenti ne stignu adekvatno odgovoriti. Postavila je pitanje: "Što će biti sa studentima koji plaćaju studij i hoće li dobiti povrat novca za ovaj dio studija?"

“Ministrica može jasno propisati uvjete za škole, a za Sveučilište ima preporuke. Očito je da fakulteti skromnije provode nastavu na daljinu. Imamo izvrsnih primjera, ali neki to ne rade kako treba. Pitat ću za ovaj slučaj, nije dovoljna samo prezentacija i davanje zadataka", odgovorila je ministrica Divjak.

Na fakultetima ne planiraju smanjivati trošak školarine za ljetni semestar


Vezano za povrat novca kazala je kako su postavili pitanje visokim učilištima misle li umanjiti troškove za participaciju, budući da Ministarstvo plaća punu subvenciju. Najveći dio fakulteta je odgovorio da to ne planira realizirati, ali to je još uvijek otvoreno za raspravu, rekla je ministrica u ovoj emisiji.

A što studenti misle, treba li se umanjiti školarina (participacija po ECTS bodovima) i koji su njihovi argumenti?

Studenti smatraju - sve sami obavljaju, pa neka i trošak bude manji


Studentica Mirna s Građevinskog fakulteta smatra da se školarina treba umanjiti jer su studenti zakinuti na više načina. 

"Za početak predavanja i vježbe uglavnom odrađujemo sami (poneki predmet ima online vježbe) i ako zaista možemo sami sve obraditi i razumjeti onda koja je svrha postojanja profesora? Onda ih uopće ne trebamo ni ubuduće? Nikad nismo ni trebali? (Ne znam kako je na ostalim fakultetima ako su se negdje svi dali u veliki trud pa imaju sve online vježbe i predavanja i sve potrebne materijale-svaka čast!) Dalje smatram da bi većina studenata uspjela riješit više predmeta uz mogućnost kolokviranja predmeta, no nije svaki fakultet isto formiran... Oni koji nemaju mogućnost kolokvirat već idu sve na ispite to je raspoređeno tako da je to moguće. Fakulteti koji su formirani tako da možeš kolokvirat predmete očekuje se da se i kolokvira nešto ako želiš riješit godinu... jer izlaziti na sve ispite i sve usmene je nemoguća misija. Stoga je ova nemogućnost izlaska na kolokvije zbog korone veliki problem jer je veoma teško položiti veliki broj ispita i usmenih koji se još ponekad i preklapaju. Upravo zbog toga bi nam trebali smanjiti plaćanja!", smatra naša sugovornica. 


...\'Puk\'o\' i očitao bukvicu profesorima koji šalju prezentacije: \'Radili ili ne radili – vama će plaća doći...\' VIDEO...


Marin je student FSB-a, a odlučio se prebaciti na Tehničko-veleučilište u Zagrebu. Također smatra da se školarina treba umanjiti. 

"Sigurno mislim da bi studenti trebali plaćati manje. Neke predmete jednostavno ne možeš pohvatati jednako kao sto je to kad si baš na faksu, pa je time i njih puno teže položiti. Neki će još i morati ići direktno na ispit jer kolokvija neće biti, a, primjerice, na mom bivšem faksu je bilo puno teže položiti preko ispita, tako da je i veća mogućnost da će student morati ponovno upisati taj kolegij", komentira nam Marin svoj stav. 

Studentica politologije, Karla, do sada nije prenosila ECTS-e, ali smatra da bi se na određeni način trebalo izaći u susret studentima.

"Bilo bi lijepo vijeti da postoji nekakav obzir prema studentima, s obzirom na to da se od početka epidemije koronavirusa moraju boriti za sve. U početku,  studenti nisu mogli dobivati ni propusnice, a tek koliko je vremena prošlo da se svima organizira nastava. Mislim da bi bilo obzirno prema studentima da se omogući neki sistem koji bi im malo olakšao, naprimjer veći broj rokova ili umanjivanje participacije", govori naša sugovornica. 

I prije održavanja online predavanja, politike ECTS bodovanja i prijenosa znaju se razlikovati po pojedinim fakultetima u Hrvatskoj. Tako nam jedna studentica iz Zadra govori kako apsolventi imaju free zimski semestar, a ljetni su obvezni platiti po broju ECTS-a koji im je ostao (diplomski rad) ako ga ne obrane do predviđenog datuma. Trenutno se komentira kako ovogodišnji apsolventi koji ne obrane rad - neće morati plaćati ECTS-e. 

S obzirom na to da se prema riječima ministrice Divjak, većina fakulteta usprotivila umanjivanju participacije, ostaje vidjeti hoće li argumenti studenata biti dovoljno glasni.
Još vijesti