Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Gdje je pečat? Poskupjele školarine na MEV-u: Šokirani studenti najavili prekid studiranja - sve je napravljeno bez potpisa i žiga Ministarstva?

Studenti Međimurskog veleučilišta u Čakovcu našli su se u 'škripcu' jer je 'njihovo' visoko učilište promijenilo uvjete upisa u drugu godinu studija. No, izgleda da za to nisu dobili odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja jer na novim dokumentima nigdje ne stoji pečat MZO-a kao ni potpis odgovorne osobe iz Ministarstva.

8. rujna 2017 17:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

S vrlo neizvjesnom situacijom studenata Međimurskog veleučilišta upoznao nas je čitatelj koji i sam ondje studira. Naime, naš sugovornik trebao bi upisati drugu godinu studija s time da u višu godinu mora prenijeti dva ispita iz prve godine. Ne bi to samo posebi bilo problematično, da ga u kolovozu nije iznenadila promjena u "Odluci o uvjetima upisa redovnih studenata u drugu godinu preddiplomskih stručnih studija u akademskoj godini 2017./2018.". Odluku možete preuzeti na linku (klikom na opciju free download free).

"Faks je odlučio umjesto prijenosa samo ECTS bodova za redovne naplatiti i školarinu", rekao nam je student te dodao da je, pregledavajući nove dokumente veleučilišta, zamijetio da na službenoj Odluci nema pečata Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Osim što je novom Odlukom određeno ovo što nam je student rekao, također je odlučeno da se mijenaju kriteriji za upis više godine, a koji se tiču ECTS bodova. Konkretno, za upis druge godine više vam nisu dovoljni svi potpisi i 42 ECTS boda, nego je sada u pitanju 55 ECTS bodova ukoliko student želi biti oslobođen plaćanja participacije u troškovima studija.


Na službenim stranicama MEV-a i dalje piše da je minimalan broj ECTS bodova za upis druge godine 42... izvor: mev.hr/stranici pristupljeno 6. rujna 2017.

Budući da je osnivač ovog veleučilišta Republika Hrvatska, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dužno je izvršavati prava i dužnosti u ime države kao osnivača. Što znači da je MZO trebao dati svoju suglasnost u vezi promjene Statuta i donošenja odluke na veleučilištu, a njihovog potpisa niti pečata na dokumentima nema.

Međimursko veleučilište osnovala je Republika Hrvatska, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavlja prava i dužnosti osnivača


Spomenuta Odluka donesena je u srpnju, a studenti su u brizi još od kolovoza jer su nemoćni te kako nam student kaže, određeni broj studenata želi odustati od studija jer oni koji prenose ispite osim predmeta prema ECTS bodovima moraju platiti i punu školarinu. Školarina u slučaju studenta koji nam se obratio iznosi 5 000 kuna.

...Dobrodošli u Hrvatsku: U školi za dječake nemoguće je dobiti posao nastavnika ako niste muškarac - krše li se zakoni u OŠ Lotrščak?...


Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja rekli su nam da je osnivač Međimurskog veleučilišta u Čakovcu Republika Hrvatske te je ono osnovano u studenome 2007. Uloga Ministarstva znanosti i obrazovanja ovdje je takva da obavlja prava i dužnosti osnivača, odnosno RH.

"Statut je jedan od temeljnih akta veleučilišta, kojega temeljem članka 67. stavka 4. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (“Narodne novine” broj 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 2/07 - OUSRH, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14 - O, RUSRH i 60/15 – OUSRH) te uredbe o osnivanju, donosi upravno vijeće na prijedlog stručnog vijeća, a potvrđuje ga osnivač. Slijedom navedenoga proizlazi, kako osnovni akt pa tako i sve izmjene i dopune istoga, moraju ići na potvrdu osnivaču tj. ministarstvu", kazali su nam iz MZO-a.


Izvor: zakon.hr

Odluka veleučilišta poziva se na Članak 41 Statuta Međimurskog veleučilišta u Čakovcu koja se odnosi na djelokrug rada Stručnog vijeća te na točke iz tog članka. Iako se u Odluci to izrijekom ne navodi, pretpostavljamo da se radi o točkama 11 i 12 koje kažu da "Stručno vijeće predlaže Upravnom vijeću Statut Veleučilišta, ali donosi i opće akte u skladu sa Statutom".


Izvor: mev.hr/screenshot Statuta

Također, rekli su nam da se isto odnosi i na mijenjanje modela participacije što znači da je i za spomenutu Odluku o upisu studija trebalo potvrditi Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Javna i visoka učilišta su dužna zatražiti potvrdu MZO-a za izmjene i dopune statuta


Mišljenje o mijenjaju Odluke tražili smo i od Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), odnosno Odsjeka za stručne studije Vijeća Veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske u AZVO-u.

Baš kao i iz Ministarstva, i tu su nam potvrdili da javna i visoka učilišta moraju imati potvrdu MZO-a kada je riječ o mijenjaju vlastitih statuta. Iz AZVO-a drže su visoka učilišta dužna zatražiti potvrdu Ministarstva kada je u pitanju mijenjanje statuta, ali tumačenje zakonskih odredbi ostavljaju za Upravu za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

...U kojoj godini je zapelo naše školstvo? Mlade se upozorava da ne koriste walkman tijekom nastave...


...\'Povoljno pišem seminare, ali i disertacije\': Tko je kriv što studentima drugi pišu radove?...


"U članku 54. st.1. Zakona o ustanovama stoji da statut ustanove donosi upravno vijeće uz suglasnost osnivača ustanove ako zakonom ili aktom o osnivanju nije drugačije određeno. Člankom 67. st. 4. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju propisano je da statut veleučilišta ili visoke škole donosi upravno vijeće na prijedlog stručnog vijeća, a potvrđuje ga osnivač", rekla nam je Maja Šegvić s Odsjeka za stručne studije Vijeća Veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske u AZVO-u.


Izvor: zakon.hr

Budući da model participacije studenata u troškovima studija utvrđuje Stručno vijeće, uz prethodnu suglasnost Upravnog vijeća te osnivača, rukovodeći se načelom osiguravanja pristupa visokom obrazovanju što većem broju studenata, obratili smo se Ivani Bulešić, načelnici Samostalnog sektora za pravne poslove MZO-a koja je osim toga, članica Upravnog vijeća Veleučilišta stoga se njen potpis nalazi na drugim dokumentima veleučilišta, poput Statuta o izmjenama i dopunama statuta MEV-a kojemu možete pristupiti ovdje. Odgovor do trenutka objavljivanja ovog teksta, nažalost, nismo dobili.

...Bez kreditne kartice nema studiranja: Studentica ne može upisati godinu iz bizarnog razloga...


Kontaktirali smo i državnu tajnicu MZO-a Branku Ramljak te ju upoznali s problemom, no odgovor još uvijek nije stigao baš kao ni očitovanje samog Međimurskog veleučilišta u Čakovcu - iako smo upit poslali na adresu ureda dekana kao i na mail studentske službe.

Velik broj studenata koji prenose predmete prema ovoj Odluci morat će platiti veći iznos nego što su planirali


Kako nam je student s početka priče rekao, u referadi su ga obavijestili da, ukoliko nije skupio potrebnih 55 ECTS bodova mora platiti školarinu kao i ECTS bodove koje prenosi, iako je redovan student. Tvrdi da su on i većina kolega računali isključivo na prijenos ECTS bodova, ali ne i plaćanje cijele školarine.

...Ljetno radno vrijeme nekih državnih službi traje do 29. rujna!? Zagrebački student htio prijaviti boravište pa poljubio vrata!...


...Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?...


"Oni među nama koji imaju dva predmeta za prijenos već su na 6 900 kuna, a redovni smo studenti. Određeni broj kolega planira odustati od fakulteta bude li ostao ovaj \'cjenik\'. Jako mali broj studenata ima volje platiti 6 900 kuna i većina je priredila iznos od 2 000 kuna za te ECTS-ove. Tome smo se svi nadali, prije par tjedana smo saznali za taj novi statut i stvarno se šokirali", prepričava nam student.


Izvor: emedjimurje.hr

Kakva je sudbina ovih studenata još uvijek nije poznato, ali postavlja se pitanje zašto studentski predstavnici koji sjede u Stručnom vijeću Međimurskog veleučilišta u Čakovcu (a kojih bi trebalo biti 15% od ukupnog broja članova Vijeća) nisu pobunili protiv ove odluke, odnosno zašto nisu iskoristili mogućnost suspenzivnog veta koja im je osigurana Statutom. Iako smo pokušali doći i do studentskih predstavnika, nismo u tome uspjeli.

Budući da nova akademska godina počinje početkom listopada te slijedom toga studenti nemaju luksuz čekanja službenih očitovanja unutar zakonski određenog roka, objavljujemo informacije koje su nam pružene od strane studenata, MZO-a i AZVO-a u nadi se da će se u međuvremenu (prije početka nastave) na ovu temu očitovati i samo veleučilište i razjasniti radi li se o propustu i, ako da, planiraju li ga ispraviti.

Ivana Petrić
foto: Facebook@MEV-Međimursko veleučilište u Čakovcu

* * *

Update:

Nakon što smo pokušali pristupiti dotičnoj Odluci na dan objavljivanja ovog članka, uvidjeli smo da se na stranicama MEV-a nalazi novi dokument koji datira iz 2016., iako su u naslovu Odluke objedinjene prošla akademska godina (2016./2017.) i nova, 2017./2018.