Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Gdje je zakon o studentskom radu? Studenti čekaju godinu dana, a odgovor MZO-a je: 'budite strpljivi'

Zakon o studentskom radu još uvijek nije donesen iako je rok Ministarstva znanosti i obrazovanja za objavu izvješća javne rasprave prošao još u veljači nakon čega je trebao biti upućen u Vladu. Studentima je dosta čekanja, a sporovoznost MZO-a vidi se od početka priče sa spomenutim Zakonom jer su kasnili i s donošenjem Nacrta prijedloga Zakona.

16. ožujka 2018 10:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Još u ožujku 2017. je okupljena Radna skupina zadužena za izradu nacrta zakona koji će regulirati studentski rad. Na sastancima Radne skupine raspravljalo se o tome hoće li izvanrednim studentima biti dopušten rad preko student servisa, ograničenju broja radnih sati tjedno za studente, uvećanju satnice za obavljanje poslova noću, blagdanima i nedjeljom te trebaju li studentski centri biti jedini ovlašteni za posredovanje pri obavljanju studentskih poslova.


Izvor: scvz.unizg.hr

No, gdje je zapelo? To se pitaju i studenti pa je Hrvatski studentski zbor o tome uputio upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Na svojoj službenoj Facebook stranici HSZ je objavio cijeli odgovor MZO-a jer je, kako kažu, svima u interesu da se Zakon donese u što kraćem roku. Dopis, odnosno molbu, uputili su i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću kako bi se što brže Zakon uputio u saborsku proceduru. Kažu da će izvijestiti i o njegovom odgovoru.

Koliko će studenti dugo još morati biti strpljivi?


Odgovor MZO-a koji potpisuje državna tajnica Branka Ramljak nije zadovoljio studente jer ih u njemu moli za strpljenje. "Učinit ćemo sve što je u našoj moći i iskoristiti naše kapacitete te Vas upućujemo da nas ponovno kontaktirate, pratite internetsku stranicu Ministarstva znanosti i obrazovanja kao i javna glasila kako biste na vrijeme dobili informaciju o tijeku u usvajanja novog Zakona.", stoji u dijelu odgovora Ministarstva.Malo je ironično što državna tajnica Ramljak studente upućuje na internetsku stranicu MZO-a i javna glasila kako bi na vrijeme dobili informaciju kada su baš studenti ti koji već dugo čekaju i prate proces donošenja Zakona otpočetka. I to već godinu dana bez previše pomaka. Odnosno, čekaju da se uputi u saborsku proceduru, a koliko će još čekati – pokazat će vrijeme. Valjda se studenti trebaju voditi izrekom "strpljen spašen".


...Top tema za studente: Kolika će biti minimalna satnica i ostale stvari koje donosi Zakon o studentskom radu...


...Prošao rok, a Nacrta o Zakonu o studentskom radu nema: Hoće li ministrica Divjak raspustiti Radnu skupinu?...


...Kreće izrada budućeg zakona o studentskom radu: Hoće li izvanredni studenti moći raditi preko SC-a?...


Ivana Petrić
foto: MojFaks

Još vijesti