Mojfaks.hr u Akademska četvrt

GRIJANJE JOŠ UVIJEK NE RADI, ODUZELI IM GRIJALICE: Studenti iz ovog zagrebačkog doma strave uče u jaknama, a to nije jedini problem...

Nije prvi put da je u nekom studentskom domu nestalo grijanja ili tople vode, ali u zagrebačkom domu na Poljaničkoj sve su češće pritužbe studenata na tamošnje uvjete života. Nakon što se ljetos špekuliralo da će studente izbaciti iz soba zbog dolazaka Jehovinih svjedoka, sada u hostelu Industrogradnja nema grijanja pa se studenti pitaju - kako učiti u jaknama?

2. studenog 2017 15:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U hostelu Industrogradnja žive sve nezadovoljniji studenti. Prije nekog vremena pisali smo članak o tome da se ondje više "ne zna tko pije, a tko plaća" te studenti žive u strahu od apsurdnih situacijama poput one ljetos kada se šuškalo da će neki od njih morati na neko vrijeme iseliti zbog posjete Jehovinih svjedoka.


Izvor: Facebook@Hostel Industrogradnja

Budući da smo već debelo zagazili u jesen te idemo prema zimi, a temperatura zraka postaje sve niža, grijanje je u domu je prijeko potrebno. Iako nam se čini da bi topao i suh prostor trebao biti minimum uvjeta potrebnih za ugodno stanovanje, čini se da se ponekad radi o luksuzu. U hostelu Industrogradnja još uvijek ne radi grijanje pa se studenti pitaju trebaju li učiti obučeni kao Eskimi? Osim toga, u sobama su imali grijalice koje su im sada bez njihovog dopuštenja oduzete jer "troše previše struje".

"Nema grijanja, ako se duže tuširamo poplavi cijela kupaonica, a spavamo na madracima koji izgledaju kao da su iz Prvog svjetskog rata"


Iz prve ruke saznali smo da studenti teško žive u domu Industrogradnja. Razgovarali smo s tri studentice te sve tri tvrde istu stvari, a to su: grijanje ne radi, utičnice su velik problem u sobama, internetska veza je nepouzdana, općenito su uvjeti stanovanja loši pa je ovdje teško živjeti. Jedna od studentica ispričala nam je da u sobi postoji samo jedna utičnica, a cimera je troje što je također jedan od apsurda života u ovom domu. No, dolaskom zime problem (nepostojećeg) grijanja ipak je mnogo ozbiljniji.


Izvor: grijanje-klima.com

"Grijanje je najveći problem, iako ima tu i problema s internetom i toplom vodom, nedavno je izbio i požar što je povezano s osiguračima. Prije tog požara nam ni struja nije radila kako treba, svako malo se gasilo svjetlo (sad je to u redu), spavamo na madracima iz Prvog svjetskog rata valjda, a ulazna vrata su otvorena i uopće se ne zaključavaju tako da može ući u zgradu bilo tko u bilo koje doba. Odvodi u tuševima isto nisu dobri, ako se malo duže tuširamo poplavljena je cijela kupaonica. I čak bi i mogla prijeći preko toga svega, ali preko ovog grijanja stvarno ne mogu. Bolesna sam već mjesec dana, otkako sam stigla u dom, a stvar je u tome što vele da im se nešto pokvarilo u kotlovnici i da zato ne mogu upaliti grijanje. To mi je sve sumnjivo jer stanari koji su bili tu prošle godine vele da su im isto to radili s grijanjem", otkrila nam je studentica koja je željela ostati anonimna.

...Prijetila im drama, ali neće ih izbaciti: Studenti ipak ostaju u svojim sobama unatoč dolasku Jehovinih svjedoka...


Studentica L.K. kaže da je stanarima doma grijanje bilo obećano još prošli tjedan, a tek je ovaj tjedan uključeno i to kratko. Dotad su se studentica i cimerica grijale na grijalicu što im nije bio problem jer je listopad bio relativno topao. Budući da nemaju novca za stan, prihvatile su uvjete života u Industrogradnji, ali nisu očekivale da će se ovako smrzavati.

...Revoltirani student objavio fotografiju prljavog umivaonika i pozvao kolege na red: \'U domu se da živjeti, ali ne ovako\'...


"Nama je bilo obećano grijanje na sastanku s upraviteljem koji je bio prije negdje 2-3 tjedna. Uz grijanje, obećali su nam internet, nove madrace (jer stari bodu u leđa) i sve što nam je potrebno kako bi tamo imali normalan život. Cimerica i ja smo se ponadale da će se napokon nešto izmijeniti, ali smo se prevarile. Internet opet ne radi kako treba, a niti grijanje. Naime, bila sam prisutna u sobi ovaj utorak kada je došao majstor koji je ozračio radijatore i bila sretna kada je napokon grijanje proradilo. To nije dugo potrajalo jer se grijanje nakon nekog vremena ugasilo, a uz to, grijalo je jako slabo te je radilo samo pola radijatora pa je nemoguće da se zagrije cijela soba kako bi se postigla optimalna temperatura. Naravno da mi je grijalica bila uključena dok je bio majstor jer nemamo drugi izvor topline pa mi je rekao kako nam grijalica neće trebati jer ćemo imati grijanje. Po komentarima iz Facebook grupe vidim da su i nekima pokupili te grijalice iz sobe, što je kao prvo jako bezobrazno jer se ne mogu samo tako sjetiti ući u sobu i uzimati nečije stvari bez ikakvog pitanja, a kao drugo, grijalica nam jedina omogućava kakvu takvu toplinu u sobi. Kao što se vidi, ne možemo više trpjeti takve stvari i želimo da nam se što prije omoguće normalni uvjeti. Osobno sam ljuta na sve to jer plaćamo 500 kn (plus depozit u rujnu), a nemamo ni osnovne uvjete. Iskreno se nadam da će se to promijeniti jer je ovakvo stanje neizdrživo", rekla nam je stanarka doma L.K.


Izvor: Facebook@Hostel Industrogradnja

Treća studentica potvrdila nam je priču prethodne dvije stanarke te opisala problem s grijanjem. Baš kao što su rekle njene kolegice i susjede, i ona tvrdi da u Industrogradnji ne postoje normalni uvjeti za život.

"Grijanje je problem otkako smo došli. Pisali smo svi na mail uprave i odgovarali su da je problem u kotlovnici i da ga rješavaju. Ne razumijem što su radili tijekom ljeta i zašto to tako dugo traje. Mislim da su to čak i izmislili jer je isto tako bilo i prošle godine, što nam je ispričala naša cimerica. Ovo nikako nisu uvjeti za normalan život u domu, a kad je većina ošla iz doma za Sisvete ušli su u sobe na prvom i drugom katu bez ikakve obavijesti i pitanja te uzeli grijalice za koje smo se jedva izborili. Nema grijanja, a bome ni privatnosti. Uz grijanje ima još dosta toga što treba popraviti, ali to je zasad i dosad najvažnija stavka. Ujutro se budimo u hladnoći jer tijekom noći grijalica ne smije biti uključena. Mislim da svi odugovlače dolazak u dom i griju se kod prijatelja i u kafićima što je žalosno. Već ih se dosta i iselilo i podržavam takve koji imaju tu mogućnost, ali ima i dosta onih koji si trenutno ne mogu priuštiti stan, a bome ga nije lako ni naći. Ne znam je li štede na nama, ali tako se čini i sramota je da se ovo tako dugo odugovlači", kazala nam je.


Izvor: Pixabay

Budući da ovo nije prvi put da u hostelu Industrogradnja na Poljaničkoj nema grijanja, nego ga očito nije bilo ni prošle godine, nadamo se da će Uprava poduzeti nešto jer ovim studentima taj hostel jedini dom. Naime, u ovom hostelu smješteni su studenti koji si ne mogu priuštiti stan, a nisu upali u dom te im je život u Industrogradnji jedina šansa da svoje školovanje izguraju do kraja. Nitko ne bi trebao živjeti u hladnom prostoru, a osobito ne studenti jer sudeći po pričama, nekima su ove okolnosti negativno utjecale na zdravlje.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Hostel Industrogradnja

Još vijesti