Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Poželjni i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima: Evo kojih nam studenata treba više, a kojih manje

Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavi Preporuke za upisnu politiku i politiku stipendiranja. To znači da su napravili analizu koja pokazuje za koje sveučilišne i stručne studije treba povećati upisnu kvotu, a za koje kvotu valja smanjiti.

8. Siječnja 2018 11:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uz koordinaciju od strane Središnjeg ureda, proveli su analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima te izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku.


Izvor: Shutterstock

Analiza i prognoza potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima provedena je na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju. Na temelju relativnog položaja pojedinih zvanja u prethodnom razdoblju napravljena je prognoza njihovog položaja u budućnosti. Osim toga, u obzir su uzeti strategije i planovi gospodarskog razvoja odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, stoji u preporukama HZZ-a.

...TOP 5 STUDIJA: Prvi doznajemo koji su fakulteti najpopularniji ove godine...


...Posao ili \'burza\'? Evo koje su diplome poželjne, a koje su \'višak\' u 2017. godini...


...Za top studije državna matura nije dovoljna: Provjerite kako će izgledati prijemni ispiti na ovim fakultetima...


Preporuke se odnose ne samo na upis, već i na stipendiranje učenika i studenata. Promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju preporuka HZZ-a pridonijet će usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada, odnosno, umanjiti strukturnu neusklađenost između ponude rada i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada, piše u dokumentu s preporukama. Evo koje bi studije trebali upisati, a koje izbjegavati, ukoliko u svome mjestu stanovanja želite pronaći posao nakon diplome.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija


Broj kvota u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji trebao bi se povećati na sveučilišnim studijima, ali ne i na stručnim studijima. Na prvom mjestu za veće kvote stoji medicina, zatim matematika (nastavnički smjer), fizika i tehnika (nastavnički smjer), elektrotehnika i informacijska tehnologija, biologija i kemija (nastavnički smjer), fizika i informatika (nastavnički smjer), fizika (nastavnički smjer), germanistika, logopedija, rehabilitacija, farmacija, glazbena pedagogija, strojarstvo te računarstvo.


Izvor: Pixabay

Obrazovni programi u kojima treba smanjiti upisnu kvotu i broj stipendiranih studenata u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji za stručne studije su: izobrazba trenera, poslovna ekonomija i javna uprava. Kada je riječ o sveučilišnim studijima onda su to: politologija, filozofija, novinarstvo, tekstilni i modni dizajn, grafička tehnologija, tekstilna tehnologija i inženjerstvo, agronomija, promet, veterinarska medicina, poslovna ekonomija, urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša.

Varaždin i Varaždinska županija


U Varaždinu ne treba povećati kvotu za stručne studije, ali valja povećati za sveučilišne i to: elektrotehniku, medicinu, logopediju, farmaciju, strojarstvo, građevinarstvo, matematiku, fiziku, engleski jezik, njemački jezik.


Izvor: Pixabay

Kada je riječ o ukidanju kvote upisanih za stručne studije u Varaždinu tu se našla ekonomija, a od sveučilišnih studija tu su: ekonomija, učiteljski studij, novinarstvo i politologija.

Primorsko-goranska županija


Za stručne studije u Primorsko-goranskoj županiji ne treba povećavati broj upisanih studenata, ali treba za sveučilišne: računarstvo, strojarstvo, elektrotehniku, medicinu, farmaciju, rehabilitaciju, logopediju i brodogradnju. No, valja povećati kvotu i za matematiku i fiziku (nastavnički smjer), matematiku i informatiku (nastavnički smjer), socijalni rad, socijalnu pedagogiju, biologiju i kemiju (nastavnički smjer), geografiju (nastavnički smjer), glazbenu pedagogiju.


Izvor: Pixabay

Kvote treba smanjiti za upravni studij na stručnome studiju te na poslovnoj ekonomiji, pravu, logistici i menadžmentu u pomorstvu i prometu, poslovnoj ekonomiji u turizmu i ugostiteljstvu, hrvatskom jeziku i književnosti, filozofiji, kulturologiji i primijenjenoj umjetnosti na sveučilišnom studiju.

Zadarska županija


Zadar je jedan od naših većih sveučilišnih gradova pa bi ondje valjalo povećati upis na sveučilišni studij medicine, matematike (nastavnički smjer), fizike (nastavnički smjer), građevinarstva, rehabilitacije, glazbene pedagogije, arhitekture, strojarstva, farmacije, likovne umjetnosti (nastavnički smjer), biologije (nastavnički smjer), informatike (nastavnički smjer) te računarstva. Što se tiče stručnih studija u Zadarskoj županiji, trebalo bi povećati upisne kvote za strojarstvo i računarstvo.


Izvor: Pixabay

Kvote treba smanjiti na upravnom studiju, predškolskom odgoju i fizioterapiji kada je riječ o stručnim studijima. Na sveučilišnom studiju kvotu treba smanjiti za ekonomiju, komunikologiju, pravo, kulturnu baštinu i turizam, grafički dizajn i učiteljski studij.

Osječko-baranjska županija


Upisnu kvotu za stručne studije u Osječko-baranjskoj županiji ne treba povećavati, ali treba za sveučilišni studij strojarstva, medicine, logopedije, rehabilitacije, socijalne pedagogije, matematike i računarstva, računarstva, grafike, geografije (nastavnički smjer), geodezije i geoinformatike i veterinarske medicine.


Izvor: Pixabay

Potrebno je smanjiti kvote za stručni studij računovodstva, trgovine, fizioterapije, upravnog studija, bilinogojstva, agrarnog poduzetništva, zootehnike i mehanizacije u poljoprivredi. Osim toga, broj upisanih valja smanjiti i na sveučilišnom studiju i to na pravu, poslovnoj ekonomiji (financijski menadžment, marketing, poduzetništvo, poslovna informatika, ekonomska politika i regionalni razvitak), hrvatskom jeziku i književnosti (jednopredmetni i dvopredmetni), informatologiji (jednopredmetni), psihologiji, filozofiji i hrvatskom jeziku i književnosti te na filozofsko-teološkom studiju. Također, tu su se našli i kulturologija i učiteljski studij.

Splitsko-dalmatinska županija


U Splitsko-dalmatinskoj županiji treba povećati upisne kvote za stručni studij elektrotehnike, računarstva, strojarstva, informacijske tehnologije, konstrukcijskog strojarstva, sestrinstva, fizioterapije i turističkog poslovanja. Povećanje kvote na sveučilišnom studiju odnosi se na medicinu, farmaciju, rehabilitaciju, socijalnu pedagogiju, logopediju, psihologiju, socijalni rad, matematiku, fiziku, informatiku, nutricionizam, prehrambenu tehnologiju, geodeziju i geoinformatiku, građevinarstvo, arhitekturu, računarstvo, elektrotehniku, strojarstva, brodogradnja, njemački jezik i književnost, engleski jezik i književnost i ruski jezik književnost.

Što se tiče smanjenja broja upisanih na stručni studij tu su se našli ekonomija i upravni studij. Smanjenje kvota vrijedi i za sveučilišni studij prava, ekonomije, kemijske proizvodnje, politologije, novinarstva i učiteljski studij.


Izvor: Pixabay

Kao što se može vidjeti iz HZZ-ove preporuke, više studenata bi se trebalo upisivati na medicinu, matematiku, logopediju, računarstvo, elektrotehniku, a što manje na novinarstvo, politologiju i učiteljski studij. No, zanimljivo je vidjeti da je prošle godine među maturantima bila najpopularniji studij Logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Studija u Zagrebu, za što se i traži povećanje kvote. Popularnost upisa medicine za koju HZZ preporučuje mjesto više najviše se prošle godine odvijala na Sveučilištu u Osijeku pa se Medicinski fakultet u Osijeku našao na četvrtom mjestu na ljestvici najpopularnijih među maturantima.

Cijelu preporuku HZZ-a pročitajte na linku.

Ivana Petrić
foto: drzavnamatura.hr

Još vijesti