Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Od 'cool online pismenog' do 'skajpanja' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj

Na svim fakultetima u Republici Hrvatskoj od 16. ožujka na snazi je obustava nastave zbog epidemije koronavirusa. Prvotnim odlukama nastava se prebacila u online sferu barem do 19. travnja, a s uvođenjem novih mjera promijenio se i način rada fakulteta, a s njime i iskustvo studiranja.

1. travnja 2020 18:06
Od 'cool online pismenog' do 'skajpanja' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj

Od 'cool online pismenog' do 'skajpanja' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj Foto: MojFaks

Studenti na hrvatskim Sveučilištima već treći tjedan prate online predavanja, koja se razlikuju od fakulteta do fakulteta. Započele su i prve online obrane diplomskih radova, a u tijeku su prijave za buduće. Kako lagano odmiče ljetni semester, približavaju se termini kolokvija i ispita stoga se fakulteti suočavaju s donošenjem odluka kako ih i na koji način održati, ako uopće.

Dosad je nekoliko fakulteta objavilo službene obavijesti o tome kako će tijekom sljedećih tjedana biti organizirana provjera znanja studenata, dok se drugi još prilagođavaju novonastaloj neizvjesnoj situaciji. 

...Provjerili smo kako studenti \'slušaju\' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


Na FPZG-u u tijeku \'cool online provjere znanja\'


Studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, govori nam kako su na njenom fakultetu u tijeku pripreme za održavanje online kolokvija. Iz kolegija Novinarska etika, imala je probni kolokvij koji se sastojao od 5 pitanja. 

"Profesorica je na Intranet stavila pitanja i mi smo imali 20 minuta da pošaljemo odgovore. Još uvijek nije javljeno kada će biti pravi kolokvij, ali pretpostavljam u terminu najavljenog u silabusu", govori nam Paula, te dodaje da su joj "cool takve online provjere znanja". "Vidim da se namjerno daje malo vremena da se ne stigne prepisati, ali postoji li uopće način online kolokvija, a da se ne može prepisati?", kroz smijeh govori naša sugovornica.

Na Muzičkoj akademiji neki snimaju kako sviraju...


Barbara je studentica Muzičke akademije u Zagrebu i kod njih je dio ispita iz instrumenata pomaknut sa sredine travnja na kraj travnja. 

"Moramo se snimiti kako sviramo i poslati profesorima koji nas ocjenjuju. Ovo se odnosi samo za violiste, za ostale instrumente ne znam. Za ostale predmete nam nisu ništa javili", kaže nam Barbara.

Online i na RNG-u


Na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu datumi najavljenih rokova nisu se promijenili, ali većina ispita će se održati online putem. 

"Ispiti iz nekih kolegija neće se održati. Obavijest o online ispitima dobili smo u obliku upute u Wordu, usmeni ćemo imati preko Skypea, a za pismeni će odlučiti sam profesor, jer naravno ovisi o vrsti kolegija", govori studentica RGN-a, Ivana

Online predavanja i seminari zamijenit će neke kolokvije na FSB-u


Jure s Fakulteta strojarstva i brodogradnje kaže nam da on na petoj godini nema kolokvije. "Imamo online predavanja i seminare koji su u nekim kolegijima zamjena za kolokvije, ali ne znam jel\' to samo meni ili i na ostalim godinama/smjerovima", govori nam. Luka s istog faksa dodaje da kod njih do 1. lipnja nema povratka na predavanja uživo, a o kolokvijima će biti obaviješteni.


Umjesto usmenog vježbe putem Skype-a


Arturo je polaznik Croaticuma na Filozofskom fakultetu. "Umjesto pismenog ispita imat ćemo neke \'vježbe\' na \'skajpu\', kao usmeni ispit", govori nam on o planu održavanja ispita.

...Najbolji memeovi koji sprdaju nastavu od kuće: Medicina, agronomija, psihologija... SVI SU TOP!...


Na nekim se fakultetima ukidaju izvanredni rokovi i mogućnost polaganja kolokvija...


Na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije došlo je do privremene odgode vanrednog roka u 4.mjesecu, govori nam student Josip, a kako će se dalje odvijati ispiti još uvijek se ne zna. Isti je potez donijela i zagrebačka Ekonomija, obavijestili su na svojim mrežnim stranicama.


foto:Shutetrstock By Gorgev

Prehrambeno – tehnološki fakultet u Osijeku, prije tjedan dana obavijestio je svoje studente da se izvanredni ispitni rok odgađa jer je većinski odlućeno da za većinu kolegija opcija online polaganja ispita nije izvediva.

"S obzirom na to da slijedom prirode studija koji ste odabrali za većinu kolegija nije izvediva on-line opcija ispita, održavanje ispitnih rokova predviđenih za travanj se odgađa do daljnjega", stoji u Obavijesti

...Medicinari bez nje, drugima odgođena ili preseljena: Evo kako se snalaze studenti koji online osim štrebanja odrađuju i PRAKSU...


Isto se odnosi i na pisane parcijalne provjere znanja, a ako se situacije ne promijeni u četvrtom mjesecu smislit će se neka alternativna rješenja.

Mia, sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, govori nam da su i kod nje ukinuti kolokviji i zamijenjeni završnim ispitom u šestom mjesecu. Za rokove se još uvijek ništa ne zna.

Sličnu je odluku donio i Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu. Kako nam kaže Lucija, još im ništa konkretno nisu rekli osim da je izvanredni rok u travnju ukinut te da nema polaganja kolokvija do daljnjega. "Nitko još nije ponudio polaganje online ispita tj. još nemamo nikakvih konkretnih informacija o polaganju ispita i kolokvija", kaže nam.

Na Pravu se 300 kolegija odvija online, kao i polaganje ispita


Pravni fakultet u Zagrebu na službenim stranicama obavijestio je svoje studente o preusmjeravanju svih aktivnosti na sustave za e-učenje. 


foto:Shutetrstock By garagestock

"Više od 300 naših kolegija trenutačno se odvija online. Budući da je izgledno da će postojeće stanje trajati veći dio ljetnog semestra, povećat ćemo količinu interaktivnih sadržaja i izravne online nastave putem Google Meet aplikacije. Iznimno cijenimo sve konstruktivne sugestije koje dolaze od Studentskog zbora i naših studenata, te ih razmatramo i uvažavamo kad god je to moguće", stoji u objavi Pravnog fakulteta

...Frka na uglednom zagrebačkom faksu: Poništili kolokvije, otkazali usmene, a šuška se i dokad će sve trajati... NEĆE VALJDA?!...


Nera je brucošica na Pravnom fakultetu i ima modularni oblik nastave kao i druga godina, dok ostale imaju klasičan oblik nastave. 

"Četiri tjedna slušamo jedan predmet te tjedan iza već imamo ispitni rok. Zbog ovakvog načina nastave zapravo moramo imati omogućen rok nakon svakog odslušanog predmeta te ćemo 3. travnja, s 10 dana zakašnjenja od regularnog termina pristupiti online ispitima koji se za svaki predmet provode drugačije, ali najčešće su to problemski zadaci tj. slučajevi na koje moramo primijeniti naučeno. Nakon ispita u petak vidjet će se je li taj način provedbe funkcionalan, a ako se pokaže takvim, na isti način provest će se i rok u travnju za više godine", kazala nam je Nera kako će njen ispitni rok izgledati. 

Detaljne upute kako će izgledati ispiti iz pojedinih predmeta, možete pročitati na službenoj stranici Pravnog fakulteta.

Nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb, zgrada Pravnog fakulteta značajno je oštećena, te kako nam i Nera govori, neovisno o epidemiji koronavirusa, nastava u ljetnom semestru na ovom fakultetu odvijat će se online putem.

O tome kada će se i hoće li studenti moći vratiti u prave učionice, zavisi od razvoja epidemiološke situacije sa koronavirusom. I dok se svakodnevno prate nove mjere, sveučilišta nastoje organizirati online nastavu i akademski kalendar prilagoditi novim zahtjevima.

S online predavanjima, online kolokvijima i online obranama diplomskih, sigurno je da će one sastavnice na čije je kolegije primijenjiva metoda online polaganja ispita, takav oblik provjere znanja studenata u sljedećem periodu i provesti. 

...Treba li \'ZAMRZNUTI\' ovaj semestar? Studentica zagrebačkog fakulteta tvrdi: Ponašati se kao da je sve normalno je – nerealno!...


Anja Zulić
foto: Crea-Ti via Shutterstock