Ivana Petrić u Akademska četvrt

Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?

Ulazak u minus u Hrvatskoj nije ništa čudno pa tako minuse susrećemo najčešće na vlastitim bankovnim računima. No, jeste li znali da i na iksici možete 'ući u minus'?

12. lipnja 2017 12:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Oni koji su tijekom studija rijetko pohodili menzu znaju da im je česta misao bila: "Da barem postoje bankomati s kojih možeš dizati lovu s iksice umjesto da na njoj stoji 700 neiskorištenih kuna", ali sigurno nisu računali s time da bi mogli ući u minus. Na to nije računao ni student kojeg je prije nekoliko dana dočekao minus na iksici.

...Raste biznis prodaje x-ica: Zbog tipičnog hrvatskog problema ove se godine traži kartica više...


Jedan zagrebački student je kao i obično otišao na klopu u menzu "Savska" pa naručio juhu od gljiva, dalmatinsku pašticadu s njokima, zelenu salatu i jogurt te to platio malo više od 12 kuna. Obrok bi bez iksice koštao 29, 41 kunu, iznos subvencije je 17, 38 kuna, a na računu se pojavilo još nešto i to vrlo neobično.

Riječ je o minusu od 17 kuna i 38 lipa što se dosad nije moglo vidjeti na računima iz menze. Kako bismo provjerili o čemu se radi i je li moguće ući u minus na iksici, kontaktirali smo Srce u čijem je sustavu "resor" najbitniji studentima - studentska prehrana.

Blagajna u menzi je bila u 'off-line' načinu rada i tako se stvorio minus


Na pitanje o minusu na iksici odgovorila nam je voditeljica Ureda za odnose s javnošću Srca, Nataša Dobrenić. Kaže da se u konkretnom slučaju radi o situaciji kada je student došao u menzu čija je blagajna tada radila u 'off-line' načinu rada, odnosno bez povezanosti sa središnjim poslužiteljem. Nadalje, Dobrenić objašnjava da u takvom načinu rada privremeno nije moguće pročitati iznos preostalih sredstava subvencije sa središnjeg poslužitelja.

...Pravilnik o kojem ovih dana pričaju svi studenti: Znaš li pod kojim uvjetima možeš ostati bez subvencije na x-ici?...


"S obzirom na to da blagajna raspolaže podatkom o studentovim pravima, student može konzumirati hranu uz subvenciju, ali se to na računu u tom trenutku bilježi kao minus, a u središnjem sustavu evidentira nakon uspostave veze blagajne sa središnjim poslužiteljem. Napominjemo, da u konkretnom slučaju, minus od 17,38 kuna iznosi točno koliko i subvencija na tom računu", kazala je Dobrenić iz Srca.

Svaki student koji želi provjeriti stvarno stanje svoje subvencije te sav promet na blagajnama studentske prehrane, to može pogledati na web sjedištu issp.srce.hr, uz prethodnu registraciju. U slučaju da vas dočeka iznenađenje u obliku minusa na računu u menzi, nemojte paničariti nego samo posjetite stranicu Srca i bacite oko kolikim budžetom raspolažete na iksici.