Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Još jedan slučaj zaraze među studentima: Brucoš na Fakultetu političkih znanosti došao na upis ocjene, još 5 kolega u samoizolaciji

Nakon Fakulteta prometnih znanosti i zagrebački Fakultet političkih znanosti potvrđuje jedan slučaj zaraze koronavirusom među studentima.

30. lipnja 2020 15:02
Još jedan slučaj zaraze među studentima: Brucoš na Fakultetu političkih znanosti došao na upis ocjene, još 5 kolega u samoizolaciji

Još jedan slučaj zaraze među studentima: Brucoš na Fakultetu političkih znanosti došao na upis ocjene, još 5 kolega u samoizolaciji Foto: MojFaks

Nakon osječkog Sveučilišta i vijesti da je i na zagrebačkom Libertasu pa kasnije i Fakultetu prometnih znanosti student zaražen virusom COVID-19, ista vijest stiže i sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Radi se o studentu prve godine novinarstva koji je 27. lipnja boravio u dvorišnoj prostoriji Fakulteta radi upisa ocjene, a osim njega petero njemu bliskih kolega s kojima je bio u kontaktu nalaze se u samoizolaciji, piše Global.

S fakulteta apeliraju na odgovorno ponašanje, a iz Zbora tvrde da se sve mjere poštuju


U mailu koji kruži i među studentima, preporučuje se: redukcija susreta studenata i nastavnika u prostorijama Fakulteta te održavanje konzultacija na daljinu, održavanje svih ispita u srpnju online putem, obvezno mjerenje temperature na porti (i prilikom dolaska u Fabkovićevu zgradu), obrana svih radova u lipnju i srpnju online putem. Svi studenti kojima je potrebno upisati ucjenu u indeks zbog stipendija ili nekih drugih nužnih razloga, moraju se prije javiti prodekanici za nastavu i studente, prof. dr. sc. Gordani Vilović.

Luka Hranjec, predsjednik Studentskog Zbora FPZG-a kaže da je prisustvovao nekim ispitima koji su se održali u zgradi Fakulteta, ali da je sve bilo prema propisanim mjerama.

"Svaki profesor koji želi održati neki oblik nastave ili ispita uživo mora to dobro argumentirati..."


"Na ulazu su nam mjerili temperaturu, stoji i sredstvo za dezinfekciju, a poštivao se i razmak u prostoriji za vrijeme ispita. Čim je obustavljen rad unutar prostorija FPZG-a i dolazak u zgradu, s prodekanicom i dekanom smo imali brojne sastanke gdje smo radili na tome da studenti, ako to zaista nije potrebno, ne dolaze na fakultet i ne riskiraju mogućnost zaraze. Uspjeli smo dogovoriti i da svaki profesor koji želi održati neki oblik nastave ili ispita uživo to mora dobro argumentirati da bi se njegov prijedlog usvojio", objašnjava Hranjec.

Zadnju točku koja je navedena u mailu, a tiče se održavanja upisa u indekse iz određenih razloga, smatra da su dobro organizirali i da se studentima izlazi u susret.

"Svi kojima nije hitno, koji ne moraju prilagati za dom ocjene iz indeksa, ne trebaju dolaziti na Fakultet, sve je upisano u studomat. Na jesen, ili kad prilike budu dozvoljavale, upisat će se u indeks. S druge strane, ovo pokazuje i veliki nedostatak prilikom prijave za domove koji, na žalost, još uvijek nije digitaliziran", napominje Hranjec.

I dok je zgrada Fakulteta prometnih znanosti od jučer, 29. lipnja, zatvorena za studente, na adresi FPZG-a i dalje se mogu zateći studenti koji su došli na upis ocjena, također u dvorišnoj prostoriji Fakulteta.

Prodekanica za studente i nastavu u razgovoru za Global rekla je da nema potrebe za zatvaranjem cijele zgrade jer student koji je pozitivan na koronavirus nije boravio u zgradi Fakulteta te da su sve osobe koje su bile u bliskom doticaju s njim obaviještene i u samoizolaciji. Sve je prema preporukama epidemiologa s kojim je razgovarala i prodekanica Vilović.

"Bitno je da osobe koje su trenutno u samoizolaciji imaju mogućnost pisanja ispita online. Sve profesore potičemo da održavaju nastavu i ispite online, a ako se dolazi na fakultet treba se pridržavati mjera koje su propisane, što uključuje razmak, dezinfekciju ruku i obvezno nošenje maski", preporučuje Vilović.

L.B./izvor: Global
foto: Facebook@Fakultet političkih znanosti, Emil Čančar

Još vijesti