Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Prošao rok, a Nacrta o Zakonu o studentskom radu nema: Hoće li ministrica Divjak raspustiti Radnu skupinu?

U veljači je pokrenuta peticija koja traži mogućnost rada preko student servisa za izvanredne studente te je istog mjeseca osnovana Radna skupina zadužena za izradu prijedloga Nacrta zakona koji će regulirati studentski rad. Rok za izradu Nacrta bio je 30. lipnja, ali to se još nije dogodilo.

12. srpnja 2017 17:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Rok za donošenje Nacrta zakona koji će regulirati studentski rad prošao je prije gotovo dva tjedna, a cijeloj situaciji u prilog nisu išli niti lokalni izbori kao ni nestabilnost Vlade. K tome, na čelo Ministarstva znanosti i obrazovanja došla je Blaženka Divjak, nasljednica Pave Barišića. O tome hoće li Radna skupina biti raspuštena ili će nastaviti s radom odlučuje nova ministrica, a studenti koji su podržavaju ideju da izvanredni studenti mogu raditi preko studentskih ugovora osobito negoduju zbog toga.


Foto: MojFaks

Student Marko Leskovar je cijelu priču s pravom rada za izvanredne pokrenuo u veljači sa svojom peticijom koja to i zahtijeva. U ovih nekoliko mjeseci radna skupina sastala se više puta, a u tom vremenu raspravljalo se o minimalnom broju ECTS bodova, ograničenju broja radnih sati tjedno za studente, uvećanju satnice za obavljanje poslova noću, blagdanima i nedjeljom te trebaju li studentski centri biti jedini ovlašteni za posredovanje pri obavljanju studentskih poslova. Dok Hrvatski studentski zbor kao predstavnik studenata u Radnoj skupini djelomično podržava Leskovarovu ideju, predstavnik Ministarstva financija, također član skupine, Željko Tufekčić, izričito je protiv ideje da izvanredni studenti rade preko student servisa. On tvrdi da bi to imalo "fiskalne posljedice" te je upozorio na razliku u državnom proračunu kada bi se tako nešto ostvarilo.

Izvanredni studenti i dalje ne znaju na čemu su


Spomenutom peticijom izvanredni studenti pokušavaju osigurati svoje mjesto na studentskom tržištu rada i zato smo ponovno razgovarali s Markom Leskovarom koji je iznimno razočaran i revoltiran time što se situacija odvija presporo i što je predloženi rok za predaju Nacrta zakona bio 30. lipnja, a još uvijek nije donesen. Isto tako, nisu sigurni kakav će potez ministrica Divjak povući i hoće li se formirati nova Radna skupina što može još više produžiti cijelu njihovu "agoniju".

...Top tema za studente: Kolika će biti minimalna satnica i ostale stvari koje donosi Zakon o studentskom radu...


...Ne šalju prijedloge niti se informiraju: Studenti zasad nezainteresirani za izradu Zakona o studentskom radu...


"Voditelj radne skupine i ujedno pomoćnik ministrice, Tomislav Sokol, potvrdio mi je da će možda nestabilnost u Vladi imati za posljedicu otežan rad ove Radne skupine. Nadalje, svemu su kumovali i lokalni izbori, kojima su se stranke i stranački ljudi bavili za vrijeme nestabilnosti u Vladi, ne bi li ugrabili još koju fotelju, umjesto da je vladajuća većina donijela u primjerenom roku, ona je ipak donesena nakon lokalnih izbora. Pritom nisu mislili o posljedicama koje mogu proizaći iz takve nestabilnosti u Vladi. Jedan od primjera posljedica jest i ovaj Nacrt prijedloga zakona o studentskom radu, koji bi između ostaloga trebao sačinjavati da izvanredni studenti mogu konačno normalno živjeti i raditi posredstvom student servisa", kazao nam je student.


Izvor: sczg.unizg.hr

Također, on se poziva na to da o tom zakonu ovisi sudbina 150 000 studenata te 50 000 tisuća izvanrednih. Predstavnik medija HSZ-a, Vanja Uzelac, rekao nam je da je nepoznato kada će se donijeti konačni Nacrt zakona. Tvrdi da sve ovisi o tome kako će se sada ustroj dogoditi u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

"Ministrica sada mora imenovati pomoćnike ministra i državne tajnike itd. Taj cijeli proces se sada odvija, a HSZ kao predstavnik studenata u Radnoj skupini nije upućen u unutarnja događanja unutar Ministarstva. Kako će sve ići dalje ne znamo, mi još nikakve pozive nismo dobili. Vrlo teško da će se to sve odviti do jeseni, ali tko zna. Da se nas pita to bi već bilo gotovo, a ovo sve što je bilo s Vladom nije pomoglo", naglasio je Uzelac.

...Ministarstvo financija protiv ideje da izvanredni studenti rade preko studentskog servisa...


...Priprema se Zakon o studentskom radu: Saznali smo koji će studentski predstavnici raditi na njemu...


Kako kaže, u teoriji, bi se taj zakon još uvijek mogao donijeti nakon što ministrica napravi reviziju što i kako učiniti. Ističe da su pomaci na sastancima Radne skupine napravljeni poput dokumenta po kojem se dalje izrađuje zakon što znači da je prvi draft napravljen za koji je dogovoreno da još ne ide u javnost. Isto tako, napominje da nije imperativ da se zakon donese do kraja akademske godine ili do početka iduće.

U nastojanju da sazna što se događa s Radnom skupinom i zakonom, Leskovar je kontaktirao i samu ministricu Divjak koja mu nije odgovorila, ali je kontaktirao i klubove zastupnika oporbe te neke zastupnike pojedino. Oni su mu rekli da imaju želju o tome govoriti u javnosti.


Foto: MojFaks

Nažalost studenti će se još neko vrijeme morati strpiti jer se zbog kadrovske promjene u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ne zna kada će biti zakazana sljedeća sjednica Radne skupine.

Ivana Petrić
foto: MojFaks

Još vijesti