Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Koliko je trajao vaš najduži usmeni? Pronašli smo patnike koji tvrde da su ih profesori 'mrcvarili' po 8 sati

Ima li na fakultetu što stresnije od ispita? Naravno da ima – usmeni ispit. Odgovaranje pred profesorom dijelom je tlaka i onda kada se studenti dobro pripreme za ispit jer trema zna učiniti svoje pa se mnogi iz kabineta izlaze plačući. A što rade oni kojima usmeni ispit traje po nekoliko sati? Vjerojatno žele pobjeći glavom bez obzira.

26. Siječnja 2018 15:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Znojenje dlanova, gledanje profesora u oči, koncentracija na ono što govorimo i tona stresa – glavne su asocijacije na usmeni ispit. Usmeni je mnogima bio omražen i u srednjoj školi, a odgovaranje na fakultetu može se nazvati "usmenim iz srednje, ali na steroidima".


Izvor: drzavnamatura.hr

Osim što se na usmeni ispit ponekad mora čekati po par sati pa agonija sve više raste, odgovaranje nekada zna trajati i po nekoliko sati. Ovdje ne govorimo o 15 minuta usmenog ispita koji se činio kao da je trajao tri sata zbog nervoze, nego zaista o usmenim ispitima koji su trajali po nekoliko sati. O tome smo razgovarali sa studentima koji su ih preživjeli.

"Jedan usmeni mi je doslovno trajao osam sati"


Ovisno o obimu gradiva za ispit, svaki usmeni ispit drugačije traje. Mnogima je teško zamisliti da u kabinetu s profesorom i kolegama sjedi više od šest sati, ali ima i takvih slučajeva, barem tako tvrde sadašnji i bivši studenti.

Student Pravnog fakulteta
u Zagrebu, Ivan, kaže da je prilikom jednog ispita bio u kabinetu osam sati. Tvrdi da je profesor nakon tri sada kada je vidio da kolegica ima torbu na koljenima rekao: "Kuda ste se spremili? Pa nismo ni pri kraju.".


Čekanje po nekoliko na sati na usmeni samo produžuje agoniju... izvor: Unsplash

Studentica Učiteljskog fakulteta u Osijeku kaže da je na totalno "nebitnom" kolegiju "Pedagogija slobodnog vremena" odgovarala tri sata. Priča nam da je profesor nju i kolegicu baš "mrcvario" pitanjima. U 13 sati su došle na red za odgovaranje, a malo nakon 16 sati su izašle iz kabineta. Bivša studentica novinarstva prepričava da je kolegij "Medijsko zakonodavstvo" odgovarala preko sat vremena, što je još "mala beba" od ovih osam Ivanovih sati odgovaranja.

...Ponovno na ispit za 4 dana? Evo kada između ispitnih rokova ne moraju proći 2 tjedna...


"\'Medijsko zakonodavstvo\' mi je bio jedan od dužih usmenih ispita u životu. Sat i nešto je trajao, profesor je baš bio uživljen u taj kolegij i jednostavno nije mogao podnijeti da ispit traje kraće. A mogao je. Smatram da je mogao svakoga pitati po tri pitanja i to je to, nego je on baš išao i u širinu s još potpitanja itd. Sjećam se da me pred kraj ispita već počela šorati nervoza i da sam samo što prije htjela izaći premda sam dosta toga i znala. \'Završi, molim te\' vapila sam u sebi i onda je konačno završilo. Izašla sam iz kabineta s pola mozga doslovno. Više nisam znala ni kako se zovem", prepričala nam je djevojka.


Izvor: Pixabay

Domagoj s Kulturologije u Osijeku kaže da nije siguran o kojem se kolegiju radilo, ali da je usmeni ispit trajao dva dana i to od 10 ujutro do 23 sata navečer. Premda je ispitu moralo pristupiti tri smjera po 30-ak ljudi, profesorica koja je dolazila iz Zagreba je svakoga "mrcvarila" po 20 minuta. Kaže da nikoga nije puštala da prihvati ocjenu nego su svi morali odgovarati.

No, nije samo tako u Hrvatskoj jer smo razgovarali i s bivšim studentom iz Srbije, točnije iz Niša. Kaže da je na Niškom fakultetu kod profesora Bjelice na kolegiju "Uvod u filozofiju II" prosječan usmeni ispit trajao dva i pol sata. Tvrdi da je čak jedan ispit počeo u 16 sati i trajao do 20 sati. No, to nije sve jer je ispit nastavljen sljedećeg dana od 12 popodne do 14:30.

...Najteži dvoboj ikad: mrze li studenti više ljetne ili zimske ispitne rokove?...


...\'Odgovarali smo kod profe u stanu, imala je prepariranu mačku\': Studenti nam otkrili najbizarnije ispitne priče...


Branimiru s PMF-a je najduži usmeni trajao sat vremena i to iz "Teorije skupova", a jednako toliko je trajao i usmeni iz kolegija "Matematička analiza I". No, njegovom kolegi također s PMF-a ovo ljeto nije bilo lako. Kaže da je sat vremena i 10 minuta odgovarao za kolegij "Konstruktivne metode u geometriji" i to sam u kabinetu na plus 30 stupnjeva.

Bivši student Filozofskog fakulteta u Osijeku, Zoran, kaže da je dugo i čekao na ispit, a i dugo ga polagao. Čekao je devet sati, a polagao četiri sata u dva roka. Tvrdi da je sjedio i četiri sata odgovarao na pitanja o Platonu na prvoj godini.


Izvor: Pixabay

Nije novost da usmeni mogu trajati i po nekoliko sati, ali se nadamo da će ovaj tekst pročitati i neki profesori i osjetiti vapaj studenata pa da ipak svoj usmeni ne produže na četiri sata odgovaranja ili na, ne daj bože, na osam.

Ivana Petrić
foto: pravos.unios.hr