Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Kreće izrada budućeg zakona o studentskom radu: Hoće li izvanredni studenti moći raditi preko SC-a?

Na početku godine Hrvatski studentski zbor vodio je pregovore o Pravilniku o posredovanju pri učeničkom i studentskom zapošljavanju s Ministarstvom financija te Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Rezultat je taj da će se studentski rad napokon zakonski regulirati.

15. ožujka 2017 15:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Upravo zato je HSZ pozvao studente da iznesu svoje mišljenje oko budućeg zakona koji je krenuo u izradu, a kojim bi se trebao regulirati studentski rad na državnom nivou. Zasad se studentskim zapošljavanjem i radom bavi Pravilnik koji je u domeni Ministarstva znanosti i obrazovanja, a kako kažu iz HZS-a, potrebno ga je dići na razinu zakona kako bi bio lakše primjenjiv.

...Trebaju li izvanredni studenti raditi na studentski ugovor? Suprotstavljena mišljenja mladih i stručnjaka...


Budući da je izrada Zakona tek počela, povjerenik za medije HSZ-a, Vanja Uzelac, kaže kako ne može govoriti o tome kada će biti donesen niti kada će Nacrt biti završen, ali izrada preliminarnog nacrta svakako je prvi korak bez kojeg se ne može pokrenuti javna rasprava o budućem zakonu.


Pokretači peticije za pravo izvanrednih studenata na rad preko SC-a trebaju se javiti HSZ-u


Prije nekog vremena pokrenuta je peticija kojom se izvanrednim studentima želi omogućiti pravo na rad preko studentskog servisa. Više o samoj peticiji, ali i mišljenjima za i protiv pročitajte ovdje.

Nakon zbrajanja potpisa onih koji podržavaju ovu ideju, došlo se do brojke od 7000 potpisnika, što nije zanemariv broj. Zbog toga iz HSZ-a pozvaju pokretače peticije da im se jave kako bi sudjelovali u procesu javne rasprave o Pravilniku, ali i budućem zakonu kojim će se regulirati studentski rad.

U ovom slučaju valja napomenuti da se problematika izvanrednih studenata ne može gledati samo kroz pravo na rad preko studentskih ugovora nego je stvar puno kompleksnija.


Izvor: Facebook@Hrvatski studentski zbor

"Ne može se pričati samo o nekim pravima izvanrednih studenata nego se mora razgovarati o cjelokupnom izvanrednom studiju i kako bi davanje prava utjecalo na sustav visokog školstva općenito te kako bi primjerice davanje prava na rad utjecalo na tržište rada mladih, a pravo na subvencionirano stanovanje na domove i kapacitete domova. Zato je HSZ poziva pokretače ove peticije da se jave i da počnemo razgovarati o izvanrednim studijima i što i kako, a tek onda ćemo razraditi hodogram. Primjerice, treba popričati sa sveučilištima i sastavnicama zbog čega se izvanrednim studentima predavanja ne održavaju u popodnevnim i večernjim satima ili zašto neki studiji imaju samo izvanredne studente, a ne i redovne. Tako da nema još uvijek nema govora o reformi izvanrednog studija, nego želimo čuti glas studenata što oni misle o tome i iz toga vidjeti kako HSZ može djelovati dalje", rekao je Vanja.

...Do kraja tjedna nova radna verzija izmjena Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru...


Svi zainteresirani studenti i javnost mogu svoje prijedloge za spomenuti Zakon adresirati HSZ-u kako bi na kraju svi bili što zadovoljniji, a to možete učiniti putem njihove Facebook ili službene web stranice.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock

Još vijesti