Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Rizik od širenja zaraze? Kroz njih dnevno prođu tisuće studenata: Doznajemo razmišlja li se o ZATVARANJU menzi u Zagrebu

Studentski domovi mjesta su na kojima živi nekoliko tisuća studenata, a kroz studentske restorane dnevno prodefiliraju tisuće studenata. Zbog širenja koronavirusa, nadležne službe poput Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog stožera civilne zaštite, Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' stalno su u dosluhu, prate trenutnu situaciju i u skladu s tim propisuju mjere predostrožnosti.

11. ožujka 2020 11:08
Rizik od širenja zaraze? Kroz njih dnevno prođu tisuće studenata: Doznajemo razmišlja li se o ZATVARANJU menzi u Zagrebu

Rizik od širenja zaraze? Kroz njih dnevno prođu tisuće studenata: Doznajemo razmišlja li se o ZATVARANJU menzi u Zagrebu Foto: MojFaks

Drugi dan je na snazi odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se odgađaju sva okupljanja na kojima sudjeluje više od tisuću ljudi. Nakon što su jučer u Istri potvrđena dva nova slučaja koronavirusa, Stožer civilne zaštite Istarske županije zatražio je obustavu rada vrtića, škola i sveučilišta u Istri na mjesec dana, što se još uvijek nije dogodilo.  Iz Nacionalnog kriznog stožera smatraju da to - nije potrebno.

...SAMOIZOLACIJA U ZAGREBAČKOM DOMU: \'Student nije pokazivao nikakve simptome, od danas se vraća normalnom životu\'...


U prvim tjednima koronavirusa u Hrvatskoj, u javnost su dospjele fotografije i informacije o lošim, gotovo nepostojećim higijenskim uvjetima u velikom broju škola u Hrvatskoj. Redakcija portala MojFaks obišla je zagrebačke fakultete kako bi provjerila stanje, a iz razgovora sa studentima i teta spremačicama, higijenske mjere su se dodatno postrožile i pojačale zbog epidemije. Tako je novinarka u većini toaleta zatekla toaletni papir i sapun, uz nekoliko iznimaka.

...Učenici bez sapuna, a studenti?! U jeku epidemije, provjerili smo koji su fakulteti opskrbljeni, a na kojima nema sapuna ni papira! FOTO...


S početkom pojave koronavirusa, Studentski centar u Zagrebu obratio se za mišljenja epidemiološkim službama te su donesene obavijesti za sve strane i domaće studente. Mediji i nadležne službe, stalno pozivaju građane na dodatne higijenske mjere kao što su: učestalije pranje ruku, držanje odgovarajućeg razmaka među ljudima, suzdržavanje od kihanja/kašljanje u druge osobe.

Prije nekoliko dana, studentski dom Lašćina na ulaz je zalijepio obavijest voditeljice restorana u domu, a u kojoj se apelira na studente da pojačaju higijenske mjere prije ulaska u domski restoran.

"Zbog \'izvanredne\' situacije s koronavirusom mole se studenti koji dolaze na doručak/ručak/večeru u menzu da prije svakog obroka peru ruke! Na ulazu u menzu nalazi se i dezinficijens. Nadalje, odredbom iz SC-a, kuhinja i sve kvake u menzi dezinficiraju se svakih sat vremena! Osoblje čini sve da održi maksimalnu moguću higijenu restorana, ali mole i za našu suradljivost", objavili su članovi  Domskog odbora SD Lašćina.


...Studenti ne peru ruke? Uveli dezinficijens na ulazu u menze, kvake se dezinficiraju svakih sat vremena...


Ako u obzir uzmemo podatke da se u sklopu restorana pod nadležnosti zagrebačkog Studentskog centra pripremi 7 i pol milijuna obroka godišnje (između 28 i 30 tisuća obroka dnevno), postaje jasno kolika je frekvencija fluktuacije studenata kroz zagrebačke menze. U kontekstu sugestije da se zabrane okupljanja veća od 1000 osoba te otkazivanja mnogih konferencija, predavanja s inozemnim sudionicima, ali i različitih kulturnih, društvenih i sportskih događanja, upitali smo zagrebački Studentski centar razmišlja li o zatvaranju menzi u slučaju pogoršanja epidemije.

"U ovom trenutku ne razmatra se zatvaranje restorana Prehrane u kojima su poduzete sve mjere opreza. Studentski centar je u stalnom kontaktu s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, HZJZ-om i nadležnim epidemiološkim službama  i prati situaciju kako bi na vrijeme mogao reagirati”, poručuju iz Uprave Studentskog centra u Zagrebu. 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, jučer je prisustvovala virtualnom sastanku kojeg je organizirao UNESCO, a koji je okupio ministre obrazovanja iz EU i svijeta. 


...KORONA VIRUS donosi dodatne mjere opreza i za zagrebačke studente: SC alarmirao i šalje važnu obavijest...


"Hrvatska je razradila različite scenarije mjera u obrazovanju koje se mogu staviti u funkciju s obzirom na razvoj situacije sa širenjem koronavirusa. Posebno je važno vidjeti koje su to prakse u različitim državama iz kojih možemo naučiti kako djelovati u kriznim situacijama svjetskog razmjera", poručila je ministrica Divjak. 

A što vi mislite o ovome?


A.Z. 
foto: arhiva/MojFaks