Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Uz indeks dobili i PRAVILA PONAŠANJA na Fejsu i Instagramu: Ugledni zagrebački fakultet propisao što studenti smiju, a što ne smiju raditi online

Društvene mreže sastavni su dio života velikog broja ljudi, a ni studentska populacija nije izuzetak.

12. studenog 2020 11:34
Uz indeks dobili i PRAVILA PONAŠANJA na Fejsu i Instagramu: Ugledni zagrebački fakultet propisao što studenti smiju, a što ne smiju raditi online

Uz indeks dobili i PRAVILA PONAŠANJA na Fejsu i Instagramu: Ugledni zagrebački fakultet propisao što studenti smiju, a što ne smiju raditi online Foto: MojFaks

Studentima društvene mreže olakšavaju studiranje. Tu su mnogobrojne grupe, stranice, ljudi s kojima su u kontaktu i podaci koji su im dostupni u samo nekoliko klikova. No, kao i u svakoj društvenoj zajednici, tako i na društvenim mrežama postoje određena pravila ponašanja. Neka su opća: nemoj širiti netrepeljivost, izbjegavaj govor mržnje, nema objavljivanja fotografija bez suglasnosti i slično, a jedan zagrebački fakultet izdao je i vlastite smjernice za studente i njihovo ponašanje na društvenim mrežama.

Medicinski fakultet u Zagrebu objavio je Smjernice za poticanje razvoja e-profesionalizma tijekom studija medicine i dentalne medicine, izrađene u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost. Smjernice žele uputiti studente na njihovo ponašanje na društvenim mrežama, s obzirom na izazovnost njihove profesije. 

...Rad u bolnicama i prije diplome? Provjerili smo hoće li se hrvatski apsolventi medicine uključiti u borbu protiv pandemije...


Kako se ističe, studenti medicine i dentalne medicine, liječnici i doktori dentalne medicine, kao i drugi ljudi, imaju pravo na privatni osobni život, ali zbog razvoja društvenih mreža koncept javnog i privatnog se gubi. Zbog toga objavljivanje na društvenim mrežama trebaju percipirati i pristupiti mu s dozom opreza i promišljenosti.

"Trenutak nepažnje može imati nenamjerne i nepovratne posljedice u budućnosti – neprimjerene mrežne aktivnosti mogu biti štetne za odnose s kolegama, nastavnicima, pacijentima te potencijalnim poslodavcima. Zdravstveni djelatnici ne trebaju izbjegavati korištenje društvenih mreža budući da njihova upotreba može biti osobno i profesionalno korisna, ali tradicionalna očekivanja u vezi ponašanja medicinske struke i dalje se primjenjuju u ovom novom netradicionalnom kontekstu; studenti medicine uvijek imaju obvezu prema kolegama, nastavnicima, pacijentima i zajednici održavati profesionalne standard", kažu s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

...Presedan u povijesti: Čak će se i medicina u Zagrebu studirati – online!...


Studentima Medicinskog i Stomatološkog fakulteta tijekom redovne nastave na Medicinskom fakultetu (2. i 5. godina) te nastave na Stomatološkom fakultetu (svih šest godina),ponuđena je mogućnosti ispunjavanja ankete o društvenim mrežama, a naposljetku su zabilježeni odgovori 689 ispitanika. Iz ankete vidi se značajna prisutnost studenata na društvenim mrežama.

foto: Hrvatska zaklada za znanost

Najvažnije je zadržati profesionalnost


Prema smjernicama, studenti bi trebali zadržati profesionalnost, u protivnom se mogu podvrgnuti stegovnim postupcima na fakultetu. "Neprofesionalne objave drugih na vašem profilu/stranici održavaju se jako loše na vas. Važno je pratiti objave drugih na vašem profilu/stranici kako bi se pravovremeno moglo reagirati i osigurati da sadržaj bude profesionalan. Može biti vrlo korisno blokirati objave pojedinaca za koje znate da objavljuju neprofesionalni sadržaj",  navodi se u smjernicama.

Od studenata medicine smjernice traže i da izbjegavaju davanje konkretnih medicinskih savjeta te pojašnjavaju kako svi komentari i stavovi koje su na društvenim mrežama izrazili mogu biti vidljivi potencijalnim poslodavcima.

...Kad su ti profesori na prvoj crti protiv korone: Evo kako ovih dana izgleda nastava na jednom od najpoželjnijih zagrebačkih fakulteta...


Također, preporuka studentima je da imaju privatan profil, te izbjegavaju dijeljenje identifikacijskih podataka. Osim na sadržaj koji sami objavljuju, trebaju paziti i na onaj na kojemu su označeni. Također, prema smjernicama, studenti trebaju izbjegavati davanje konkretnih medicinskih savjeta i uputiti kolege koji se neprofesionalno ponašaju na dokument HRZZ-a.

Cijeli dokument i detaljne smjernice možete pronaći ovdje.

A.Z.
foto: Shutterstock By Gyorgy Barna