Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Među brucošima novi trendovi: Ove godine više vojnika i slikara, dok su pravne stolice ostale prazne

Na hrvatska sveučilišta u prvom upisnom roku upisalo se 24.048 od ovogodišnjih 33.257 pristupnika državne mature. Za jesenski rok ostalo je čak 6644 slobodnih mjesta, što je svojevrsni presedan, piše Večernji list.

22. srpnja 2019 13:29
Među brucošima novi trendovi: Ove godine više vojnika i slikara, dok su pravne stolice ostale prazne

Među brucošima novi trendovi: Ove godine više vojnika i slikara, dok su pravne stolice ostale prazne Foto: MojFaks

Nakon objavljenih rezultata državne mature, maturanti iako nisu pokazali određene matematičke sposobnosti, po odabiru fakulteta čini se da im promišljanje o potrebama tržišta rada i lakšoj zapošljivosti u budućnosti mnogo bolje ide.

Prvi put u posljednjih šest godina s liste top-fakulteta polako ali sigurno u sjenu su pali studiji koji su godinama visoko kotirali – pravo i ekonomija, menadžment, trgovina i financije, a u sam vrh se ugurali fakulteti koje su i ove godine upisali najbolji maturanti – medicina, radiološka tehnologija, farmacija, medicinska biokemija, dentalna medicina, medicinsko-laboratorijska dijagnostika, rani i predškolski odgoj, fizioterapija, piše Večernji list.

...Boris Jokić komentirao rezultate matura: \'To je rezultat obrazovne politike koja se sustavno zanemaruje\'...


Smanjio se interes za pravo i ekonomiju


Nakon prvog, ljetnog roka, u cijeloj Hrvatskoj se na pravni fakultet upisalo 911 brucoša, a prema kvotama planirano je bilo upisati 343 brucoša više. Na zagrebačkom Pravnom fakultetu ostalo je 59, u Splitu 78, Rijeci 93 i Osijeku 113 slobodnih mjesta na koje će moći konkurirati studenti ponovno na jesen. Ovakva situacija s Pravnim fakultetom ne bi trebala biti iznenađujuća, jer iako zahtjevan studij, diploma pravnog fakulteta ne osigura mogućnost zaposlenja u inozemstvu, uloženi trud i plaća koju dobije pravnik početnik neproporcionalni su, a na tržištu rada pravnici nisu deficitarni.  Prema statistici Zavoda za zapošljavanje, takva je slika već godinama. S druge strane, svi medicinski fakulteti u zemlji popunjeni su. Kvota za njih ni ove godine nije uvećana, što je apsurdno jer svjedočimo sve lošijoj situaciji i manjku liječnika i liječničkog osoblja u bolnicama.

Foto: Lider.media

...U Hrvatskoj sve manje studenata, a sve više studijskih programa – čak 41 program nitko nije upisao...


U Koprivnici, Puli, Rijeci, Zagrebu, Krapini, Splitu, Osijeku, Zaboku, Opatiji, kako na sveučilišnim tako i stručnim, redovnim i izvanrednim studijima, ove godine upisala su se 3664 studenta koji se žele školovati za ekonomiju, poslovnu ekonomiju, financijski menadžment, menadžment trgovine, računovodstvo i financije, piše Večernji list.

Zbog manjeg broja maturanata i lošijih rezultata na maturi, na ekonomiji je također ostalo mjesta za jesenski rok, pa će konačna brojka na kraju i porasti. Međutim, da je Ekonomskom fakultetu u Zagrebu prošao plan povećanja upisnih kvota na preddiplomskom studiju za koji su tražili dodatne subvencije, broj slobodnih i neupisanih mjesta bio bi još veći. 

Što su onda upisivali brucoši?


Ova generacija odlučila je postaviti nove trendove u odabiru zanimanja. Pa je tako svih 30 mjesta na smjeru turkologije popunjeno nakon ljetnog roka. Gotovo sva mjesta na učiteljskim studijama u Hrvatskoj su popunjena, kao i na smjerovima za rani i predškolski odgoj. Tako smo ove godine upisali 330 budućih učitelja u Rijeci, Zadru, Zagrebu, Splitu i Slavonskom brodu, ostavljajući za jesenski rok na spomenutim sveučilištima tek četiri slobodna mjesta, piše Večernji list.

Ovogodišnjoj generaciji jako su primamljivi i smjer: kondicijska priprema sportaša (stručni), psihologija na kojoj se samo za jedno mjesto natjecalo troje budućih studenata, kao i dizajn i stručni studij kriminalistike. Ovaj potonji ove godine osigurao je mjesta za tek trideset studenata, a čak 370 ovogodišnjih maturanata iskazalo je interes za kriminalistiku i stavilo taj studij na svoju studijsku listu. Povećan je interes za vojno pomorstvo i sestrinstvo, kao i slikarstvo, na kojem se za jedno od ukupno 14 upisnih mjesta borilo troje studenata. 

Foto: Lider.media

...\'Veće šanse za zaposlenjem u struci imat ćete ako promijenite spol\': Mladi ispričali s kakvim se apsurdima susreću na HZZ-u...


Povećani interes ovogodišnje generacije bilježi se i za znanost o okolišu, primaljstvo, ali i nutricionizam, koji je upisivao 51 studenta, dok je taj smjer na svoju listu izdvojilo 609 ovogodišnjih maturanata. Ipak među top-pet ovogodišnjih studija, s apsolutnim pobjednikom – logopedijom, na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – izborili su se: fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu; izobrazba trenera; smjer kondicijska priprema sportaša (stručni), Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, fizioterapija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, radiološka tehnologija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, koji su se među najlošijom generacijom koja je pristupila državnoj maturi izborili za najbolje brucoše i konačno preokrenuli trend u izboru studijskih programa, koji im, među ostalim, osiguravaju bržu zapošljivost – kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, piše Večernji list.

A.Z.
Izvor: Večernji list
Foto: ilustracija/scst.unist.hr

Još vijesti