Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Odluku prepustio fakultetima! Ministar Fuchs poručio: 'Imaju smjernice, mogu i sami organizirati nastavu!'

Studenti već tjednima od matičnih fakulteta i Ministarstva znanosti i obrazovanja pokušavaju dobiti odgovor na pitanje: kako će nova akademska godina biti organizirana?

24. kolovoza 2020 18:07
Odluku prepustio fakultetima! Ministar Fuchs poručio: 'Imaju smjernice, mogu i sami organizirati nastavu!'

Odluku prepustio fakultetima! Ministar Fuchs poručio: 'Imaju smjernice, mogu i sami organizirati nastavu!' Foto: MojFaks

Posljednjih mjesec dana komunikacija studenata posredstvom Studentskih zborova s fakultetima i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, vrti se u krug. Nadležnost oko konačne odluke kako će sljedeći semestar izgledati, institucije prebacuje jedna s druge.

Za portal MojFaks, specijalistica školske medicine Ivana Pavić-Šimetin i koordinatorica Radne skupine prošli tjedan kazala nam je da Hrvatski zavod za javno zdravstvo raspolaže napisanim i objavljenim Preporukama za preddiplomsku, diplomsku i poslijediplomsku nastavu na visokim učilištima (Sveučilišta, Veleučilišta i Visoke škole) s obzirom na epidemiju COVID-19 od 20. svibnja, te da na njima treba minimalno poraditi da bi bile aktualne za novu akademsku godinu.

Ove preporuke je, podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravost izradio zajedno sa Školom narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kriznim stožerom Sveučilišta u Zagrebu vezano uz nCoV bolesti (COVID-19). S tim uputama završila se prošla akademska godina, a preporuka je da ova započne.

Naša sugovornica Pavić-Šimetin u razgovoru je istakla da se studentska populacija susreće sa specifičnom situacijom, a to je da konačnu odluku ipak donose fakulteti, katedre pa čak i profesori, nositelji pojedinih kolegija.

...Doznajemo PREPORUKE za početak godine! Tijekom sastanaka Radne skupine, o studentima ni RIJEČI: \'Za fakultete je već sve razrađeno...\'...


“Mi ne možemo odrediti ni za pojedini fakultet, a pogotovo za pojedinu katedru, što je to što se i na koji način može odraditi na daljinu, a što će se odraditi u predavaonici. Preporuke su da se na daljinu odradi ono što se može odraditi, a da se ne ometa kvaliteta obrazovanja, dok se ono što se zbog karakteristika nastavnog procesa mora odraditi uživo, odradi na fakultetima. To ne može odrediti nitko osim onoga čija je katedra. Takve su preporuke vrijedile dosad i one će u tom smislu vrijediti i dalje, uz malene modifikacije", poručila je Pavić-Šimetin.

...Najesen opet svi s maskama u predavaonicama? Evo što nas čeka s početkom nastave ove akademske godine!....


Na današnjoj press-konferenciji Ministarstva znanosti i obrazovanja to je potvrdio i aktualni ministar Radovan Fuchs, koji je fakultetima dao odriješene ruke. Ministar Fuchs poručio je da "akademske ustanove imaju propisane epidemiološke smjernice i na njima je da organiziraju nastavu u skladu s time".

Podsjećamo, dosad je samo Sveučilište u Rijeci pravovremeno obavijestilo studente kakav oblik nastave mogu očekivati najesen i to još prije mjesec dana. Nastava će se na fakultetima u Rijeci izvoditi hibridno, kombinacijom online i izravne nastave, pri čemu se omogućava izvođenje do 40 posto nastavnih sati kroz online oblike, odnosno kumulativno na cijelom studijskom programu obujam online izvođenja nastave ne smije prelaziti 40 posto. Na obaveznim kolegijima omogućavaju se online oblici nastave u obujmu do 40 posto nastavnih sati, a na izbornim kolegijima do 100 posto nastavnih sati.

...Hoćete li i vi najesen na \'hibridna\' predavanja? Jedno domaće sveučilište odlučilo kako će izgledati NOVO LICE nastave na fakultetima...


Ostalim sveučilištima, to je, čini se veliki posao za objaviti.

A.Z.
foto: agr.unizg.hr

Još vijesti