Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Ministarstvo financija protiv ideje da izvanredni studenti rade preko studentskog servisa

U veljači je pokrenuta peticija koja zahtijeva da se izvanrednim studentima omogući rad preko student-servisa. Zbog toga je okupljena Radna skupina zadužena za izradu prijedloga Nacrta zakona koji će regulirati studentski rad, a kako doznajemo, Ministarstvo financija se ideji peticije protivi.

8. svibnja 2017 17:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Članovi spomenute Radne skupine su predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Hrvatske udruge poslodavaca, Vijeća studentskih centara, Hrvatskog studentskog zbora, Nacionalnog vijeća učenika RH te predstavnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Skupina se ponovno sastala 5. svibnja kako bi nastavila pregovore oko rješenja pogodnih za sve uključene, ali i smjernica za izradu sveobuhvatnog Zakona o studentskom i učeničkom radu.


Foto: MojFaks

Kako doznajemo od Marka Leskovara, pokretača spomenute peticije koji se prošlog tjedna sastao s članom Radne skupine koji predstavlja interese Ministarstva financija, ali i studentskog predstavnika, Marka Lepoglavca iz HSZ-a, u Ministarstvu financija upozoravaju na "fiskalne posljedice" davanja prava izvanrednima da također rade "na studentski ugovor" te se protive ideji pokrenutoj Leskovarovom peticijom.

Kako detaljnije saznajemo od Lepoglavca, Radna skupina trenutno radi na uređenju cijelog sustava te traži modalitet u kojem bi izvanredni studenti radili preko student servisa. No, kao što smo spomenuli, Željko Tufekčić, državni tajnik i predstavnik Ministarstva financija protivi se toj ideji.

Ministarstvo financija upozorava na razliku u državnom proračunu


U Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, nadopunjenome 2013. godine dijelovima koji se tiču upravo izvanrednih studenata i održavanja nastave, piše da su izvanredni studenti "oni koji obrazovni program pohađaju uz rad ili drugu aktivnost koja traži posebno prilagođene termine i načine izvođenja studija u skladu s izvedbenim planom nastave. Troškove takvog studija u cijelosti ili dijelom snosi sam student, sukladno općem aktu sveučilišta, veleučilišta ili visoke škole".

Upravo u tome predstavnik Ministarstva financija te ujedno i državni tajnik, Željko Tufekčić, vidi problem jer su po Zakonu izvanredni studenti oni koji studiraju uz rad, a u Hrvatskoj je uglavnom slučaj da studenti koji nisu upali na redovni studij upisuju izvanredni samo kako bi mogli studirati.

...Ne šalju prijedloge niti se informiraju: Studenti zasad nezainteresirani za izradu Zakona o studentskom radu...


...Osnovana Radna skupina za studentski rad: Zašto nitko iz Ministarstva nije obavijestio studente?...


"Definicija izvanrednog studenta po Zakonu je glavni argument na koji se poziva predstavnik Ministarstva financija Željko Tufekčić i zato nije za ovaj prijedlog. Kada bi izvanredni studenti radili preko student servisa tada bi se vidjela znatna razlika u državnom proračunu, a riječ je o davanjima koje država prima preko ugovora od radu jer preko studentskog ugovora ne dobiva ništa. To je tako jer se dogodio nesklad s onim kakva je definicija u zakonu s onim što se u praksi događa", kazao je Lepoglavec.


Foto: MojFaks

Zbog nepodudaranja prakse i onoga što bi trebalo biti po zakonu, već "magloviti" status izvanrednih studenata pomutila je i takozvana "bolonja".


Bolonjski sustav prisiljava dio izvanrednih da ipak sjede na predavanjima


Kako ne bi sve glatko išlo tu se umiješala i "bolonja" koja je donijela pravu konfuziju na pojedine studije. Prema Lepoglavčevim riječima, upravo zbog bolonje neki su izvanredni studenti primorani "ispucati" kvotu dolazaka na predavanja, što ustvari ne bi trebali činiti. S druge strane, definicija Ministarstva znanosti i obrazovanja u vezi izvanrednih studenata je jasna, radi se o "studentima koji studiraju uz rad".

...Trebaju li izvanredni studenti raditi na studentski ugovor? Suprotstavljena mišljenja mladih i stručnjaka...


...Izvanredni studenti nakon peticije kreću u prosvjed? Iz MZO-a već mjesec dana nema odgovora...


"Ono što se događa u praksi je da kada studenti ne upadnu na redovni studij upisuju izvanredni. Tada se vode kao izvanredni, a svejedno idu na predavanja s redovnima, a to nije smisao izvanrednog studija. Trebalo bi biti da osoba koja upiše izvanredni studij uz njega zbilja planira raditi, a ne zato što nije upao na redovan studij. I to je argument na koji se stalno poziva Ministarstvo financija"
, komentirao je Lepoglavec.

Premda Radna skupina još uvijek traži modalitet, Lepoglavec tvrdi da je HSZ u dogovoru sa Studentskim centrom predložio modalitet da izvanredni studenti koji rade na ugovor o radu ne mogu paralelno imati studentske ugovore. No, napominje da je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Ministarstvo financija više sklono uređenom sustavu gdje bi izvanredni studenti radili preko ugovora o radu.


Izvor: sczg.unizg.hr

S obzirom na nestabilnu političku situaciju, nemoguće je izbjeći pitanje što će biti s Radnom skupinom ako dođe do pada Vlade. Lepoglavec kaže da o tome nisu razgovarali nego da i dalje rade i sastaju se.

Leskovar je pak puno rječitiji kad se o kritiziranju ovakvog stava predstavnika Ministarstva financija tiče, ali i zauzimanja strane izvanrednih studenata.

"Zdravorazumnim razmišljanjem smatram kako donošenje zakona kojim bi izvanredni studenti mogli raditi posredstvom student servisa ne bi imalo značajne fiskalne posljedice na državni proračun. Od izvanrednih studenata pretpostavljam da je zaposleno svega 15-20%, vjerujte mi više nije, a do točnog podatka je nažalost teško doći", kaže nam.

Tvrdi da većina zaposlenih izvanrednih studenata nije odmah nakon srednje škole upisala fakultet, već je pronašla posao pa onda kasnije nakon godinu, dvije ili više upisala fakultet. "Upravo ta skupina na koju ciljaju iz Ministarstva financija koja bi potencijalno mogla oštetiti proračun ukoliko bi se prebacili s ugovora o radu na ugovor posredstvom student servisa sigurno neće oštetiti proračun, jer ionako ako imaju stalan posao, ako im staž ide već neko vrijeme, ako im je plaćeno zdravstveno osiguranje i ostale \'povlastice\' koje ta skupina ima, sigurno je neće zamijeniti za jeftini studentski rad posredstvom student servisa bez ikakvih povlastica", nastavlja Leskovar.

Priznaje da svakako može doći do manjih "oštećenja" u proračunu, no prema njegovim pretpostavkama ona zasigurno neće biti od velikoga značaja. "Smatram kako adekvatno i kvalitetno obrazovanje mora biti ispred svega. Žalosno je da se danas u trećem desetljeću od egzistiranja naše države u 21. stoljeću moram boriti za ovo", zaključuje.

Koliko će dugo trajati traženje odgovarajućeg modaliteta i hoće li ovi sastanci iznjedriti pozitivan ishod za sve izvanredne koji žele raditi preko studentskih ugovora još se uvijek ne zna. S obzirom na to da se predstavnici studenata nalaze u različitim gradovima (Split, Rijeka, Osijek, Varaždin) dok su sva ministarstva na jednom mjestu, vjerojatno će trajati još neko vrijeme dok se svi ne sastanu, prodiskutiraju i usuglase.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Mladi radnici i mlade radnice

Još vijesti